Sigurno i toplo mjesto za sve

OŠ Zamet proslavila veliki jubilej – 125. rođendan

Ingrid Šestan Kučić

Škola je osnovana 1891., a u svojoj burnoj povijesti nekoliko JE puta promijenila državnu pripadnost i naziv. Od 1992. nosi ime OŠ Zamet, a danas broji 683 učenika o kojima brine 70-ak djelatnika. Jedna od specifičnosti je Odjel Pupoljak koji pruža defektološku pomoć đacima



RIJEKA  Jedna od najvećih riječkih osnovnoškolskih ustanova Osnovna škola Zamet sinoć je prigodnom svečanošću obilježila Dan škole i 125. rođendan. Riječ je o školi koja broji 683 učenika o kojima brine 70-ak djelatnika, a navodeći kako je škola osnovana 1891. godine te je u svojoj dugoj i burnoj povijesti nekoliko je puta promijenila državnu pripadnost i doživjela mnoge promjene samoga naziva škole ravnateljica Marjana Seršić istaknula je da od 1992. godine škola nosi naziv Osnovna škola Zamet.


Porast broja djece


– Sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća gradila su se velika zametska naselja pa je rastao broj djece na ovom području, a time se javila i potreba za proširenjem školske zgrade koja je proširivana u više navrata. Naša škola ima dugu tradiciju i osebujnu povijest. Zato ju danas svi čuvamo i njegujemo, uvijek je lijepo uređena i odiše toplinom. Iako je jedna od najvećih škola na našem području s ponosom ističemo kako u njoj nema nasilja, njeguje se tolerancija i čuva imovina. Naša je škola uistinu sigurno i toplo mjesto za svako dijete, kazala je Seršić.


Škola ima četiri grupe učenika koji pohađaju program produženog boravka, a jedna od specifičnosti zametske škole je Odjel Pupoljak koji pruža dodatnu defektološku pomoć učenicima. Rad se odvija individualno iili grupno, a cilj je ublažavanje prisutnih smetnji i postizanje pozitivnih promjena u ponašanju, a posljednjih 13 godina u školi se prvodi i program produženog stručnog postupka čiji je cilj saniranje obrazovnih deficita, učenje nenasilnog rješavanja sukoba, ublažavanje emocionalnih tenzija učenika te kreativno provođenje slobodnog vremena.




Voditeljica KUD-a OŠ Zamet Iva Nežić Crljenica ističe pak kako je OŠ Zamet imala i još uvijek ima zavidan ugled među školama Primorsko-goranske županije, jer učenici te škole svake godine sudjeluju na županijskim i državnim natjecanjima iz raznih predmeta te postižu zavidne rezultate.


Suradnja sa zajednicom


Škola se može pohvaliti i izuzetnim uspjesima u sportskim natjecanjima i to u više sportskih kategorija, a učenici sudjeluju u raznim ekološkim i humanitarnim akcijama. Uspješno surađuju i s lokalnom zajednicom, a na tom je popisu suradnja s Mjesnim odborom Zamet, župom Presvetog Srca Isusova, kao i s Klubom umirovljenika i starijih osoba Zamet te s brojnim drugim institucijama i udrugama. Svake se godine organiziraju priredbe učenika povodom obilježavanja važnijih datuma, a među tim datumima je i jučerašnji rođendan škole povodom kojeg su zametski učenici snimili i milenijsku fotografiju. Obilježavanje Dana škole bio je povod da učenici pokažu sve ono što su tijekom ove školske godine naučili, ali i da se proglase učenici generacije, a tu su titulu jučer odnijele osmašice Petra Krišković te Sara Krizmanić koja je proglašena sportašicom generacije.