Privatni dom za starije i nemoćne

Novi dom za starije na Krnjevu: Osmero zaposlenih brinut će se o 20 štićenika doma

Mirjana Grce

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Vlasnica doma Anja Aničić i njezin suprug Domagoj Sušanj imaju u ovoj djelatnosti petogodišnje iskustvo. Donedavno su dom za starije i nemoćne ljude imali u Malinskoj na Krku, a sada su, zbog promjene mjesta boravka, istu djelatnost nastavili u Rijeci. Krenuli su od nule i za sada imaju jedanaest korisnika 



RIJEKA  Od konca lipnja u Rijeci djeluje još jedan dom za starije i nemoćne osobe, privatni Obiteljski dom supružnika Anje Aničić i Domagoja Sušnja. Dom je smješten u naselju Krnjevo u Meštrovićevoj 2, u nekadašnjoj zgradi Medica i može primiti 20 korisnika. Polovicu kapaciteta, uglavnom u dvokrevetnim sobama, dom namjenjuje slabo pokretnim i nepokretnim starijim ljudima te za njih osigurava 24-satnu skrb, a drugu polovicu pokretnim starijim osobama u apartmanskom smještaju opremljenom kuhinjom, kupaonicom i TV-om. Dom zapošljava osam stručnih djelatnika, a cijena smještaja kreće se od pet do pet i pol tisuća kuna mjesečno, ovisno o potrebama korisnika.


Vlasnica doma Anja Aničić i njezin suprug Domagoj Sušanj imaju u ovoj djelatnosti petogodišnje iskustvo. Do nedavno su, naime, dom za starije i nemoćne ljude imali u Malinskoj na Krku, a sada su, zbog promjene mjesta boravka, istu djelatnost nastavili u Rijeci. Dom u Malinskoj nastavio je raditi i sada ima drugog vlasnika.


– Naša dosadašnja iskustva su dobra, iako bilo je i dobrih i loših trenutaka, no svakako pokretanje ovakve djelatnosti bio je u početku izazov. Sada je to naš svakodnevni način funkcioniranja i zapravo ne bismo se bavili više ni sa čim drugim. Ovdje smo počeli od nule iznajmivši prostor bivšeg Medica. U cijelosti smo sve adaptirali i uredili, prenamijenili i opremili za potrebe i ugodan život starijih osoba. Već smo primili prve korisnike i za sada imamo jedanaest korisnika, objasnio je Sušanj rekavši da dom ima zaposlenih i više nego što je to pravilnicima predviđeno.




O privatnoj inicijativi u ovoj vrlo važnoj društvenoj i socijalnoj djelatnosti, u sve starijoj Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, pitali smo mr. Vojka Obersnela, gradonačelnika Rijeke koji je svojom nazočnošću – jučer na simboličnom otvorenju – pozdravio otvaranje ovog doma.


– Ovdje sam zato da podržim ovakve inicijative koje su važne iz više razloga. Prije svega, iz socijalnog razloga jer povećava se broj smještajnih kapaciteta za osobe starije životne dobi što je vrlo potrebno ne samo u Rijeci, nego u cijeloj Hrvatskoj. S druge strane, ovo je i vrijedna poduzetnička inicijativa koja pokazuje na koji se način može riješiti svoju egzistenciju. Mislim na vlasnike kojima čestitam na inicijativi, ali i osmero drugih građana koji su ovdje našli svoj posao, rekao je gradonačelnik Obersnel.Dom Anja Aničić svojim korisnicima osigurava i radnu i fizikalnu terapiju, a stalno, poručuju vlasnici, obiteljsku atmosferu. Na novinarsko pitanje što je u ovoj osjetljivoj djelatnosti najvažnije, Sušanj je poručio da su to ljudska toplina i pažnja.