Akcija "Pogurajmo bibliobus" na pola puta

Novi bibliobus kružit će riječkim ulicama već od ovoga ljeta

Andrej Petrak

Akcija »Pogurajmo bibliobus« ide i dalje jer još predstoji zatvaranje financijske konstrukcije za nadogradnju novog vozila



Zajednica se itekako odazvala pozivu da »poguraju bibliobus« pa je Gradska knjižnica Rijeka izmakom godine objavila natječaj za nabavu novog bibliobusa, koje će zamijeniti postojeće zahrđalo vozilo, staro dvadeset i pet godina. Natječaj je otvoren do 20. siječnja i u knjižnici očekuju da bi početkom veljače mogli znati koje će kombi vozilo postati novi riječki bibliobus, čime će biti osiguran kontinuitet bibliobusne službe, koja u Rijeci djeluje od 1969. godine, prve u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Uspješna akcija »Pogurajmo bibliobus« ovime je prošla više od pola puta do nove »knjižnice na kotačima«, objašnjava ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan Mihočić, jer još predstoji zatvaranje financijske konstrukcije za nadogradnju bibliobusa, što bi moglo biti riješeno s proljećem.


– Nakon završetka natječaja za isporuku vozila trebat ćemo čekati 60 do 90 dana. Na proljeće idemo dalje i računamo da bi u travnju mogli ići u nadogradnju vozila. Nadamo se da bi tako negdje u ljeti novi bibliobus mogao biti u funkciji. Očekujemo i rezultate natječaja Ministarstva kulture, na kojem smo prijavili nadogradnju bibliobusa za investiciju. U svakom slučaju, još nam predstoje aktivnosti da cijelu priču privedemo kraju. Trenutno nam sve djeluje optimistično i čini nam se da smo nadomak cilja, rekla je ravnateljica Gorana Tuškan Mihočić.


Gradska knjižnica Rijeka već dvije do tri godine traži rješenje za situaciju u koju su se našli, s postojećim bibliobusom starim četvrt stoljeća, kojem je karoserija u lošem stanju, često se kvari i teško dolazi do rezervnih dijelova. S obzirom na recesijsku situaciju u cijeloj zemlji pa i gradu priča oko novog bibliobusa možda je išla sporo, ali u Gradskoj knjižnici pokretanjem akcije »Pogurajmo bibliobus«, na Međuanrodni dan pismenosti u rujnu, našli su načina da u nešto više od tri mjeseca započnu s nabavkom dugoočekivanog vozila. Gradska knjižnica iz vlastitih sredstava osigurala je 220.000 kuna, odnosno 34 posto od ukupnog iznosa, procijenjenog na oko 700.000 kuna, a akcijom su potaknuli širu zajednicu da uplatom i minimalnih iznosa uspješno »poguraju bibliobus«. Osim prema građanima, knjižnica se okrenula i prema tvrtkama koje djeluju u regiji kako bi došli do konačnog cilja i riješili infrastrukturni problem koji ih već dugo muči.




 Gradski bibliobus ima 17 stajališta, obilazi Dom umirovljenika na Kantridi, četiri gradska vrtića, dvije tvrtke i ima oko tisuću članova, a njegove usluge koristi i više od tri stotine članova koji su u sustavu Gradske knjižnice Rijeka, odnosno stacionarnih odjela. Fond knjiga gradskog bibliobusa iznosi dvadesetak tisuća, dok u postojeće, dotrajalo vozilo stane oko 3.200 naslova. Usluge gradskog bibliobusa koristi puno vrtićke djece te osoba slabije pokretljivosti koje nisu nužno vezane svakodnevnim odlaskom u centar grada. Mreža ogranaka knjižnice relativno je skromna pa bibliobus pokriva sve one dijelove grada, gdje nema ogranaka.