Nova školska godina

Nova ulaganja: Osnovna škola u Omišlju u funkciji od 7. rujna

Tihana Tomičić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



RIJEKA Kako se i najavljivalo, od nove školske godine 7. rujna počinje funkcionirati i nova osnovna škola u Omišlju. Ministarstvo znanosti i obrazovanja dostavilo je pozitivno rješenje te će krčka osnovna škola koja je najveća na hrvatskim otocima napokon biti rasterećena. Osnovna škola Omišalj imat će i područnu školu u Dobrinju, objavile su na press kolegiju u Županiji zamjenica župana Marina Medarić i pročelnica za školstvo Edita Stilin.


Pročelnica Stilin na konferenciji za novinare rekla je da je Ministarstvo znanosti prihvatilo i županijski projektni plan za 64 pomoćnika u nastavi za rad sa 74 učenika s teškoćama u ovoj školskoj godini, za što će trebati oko 2,7 milijuna kuna, a županija će participirati s 15 posto.  


Dodala je kako se u prvom ljetnom upisnom roku odmah popunilo osam županijskih srednjih škola, a za ostalih 11 konačni rezultati upisa znat će se 3. rujna. Prvašići su se već upisali – u županiji ih je 203 više nego lani, u čemu prednjači Osnovna škola »Sveti Matej« Viškovo sa 64 nova prvašića.




Završeno je uređenje zgrade riječke Elektrotehničke škole što je stradala u požaru, a učenici riječke Medicinske škole, koji su godinama bili podstanari u Sušačkoj gimnaziji, sele u obnovljenu zgradu na Banderovu, rekla je uoči početka školske godine zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić. Najavila je i nastavak radova na dogradnji kastavske škole te škola u Baški i Matuljima. Ukupno, radi se o investicijama na 50 gradilišta u županijskim školama, od kojih je najveća bila upravo preseljenje Medincinske škole sa 10 uloženih milijuna, potom preseljenje Strojarske škole za 7 milijuna kuna, dogradnja škole u Kastvu stoji 7,8 milijuna kuna, a izgradnje nove škole u Baški 16,6 milijuna kuna. Uskoro će se dograditi i dvije učionice u osnovnoj školi u Matuljima, uredit će se i dograditi i škole u Jelenju i Čavlima, u tijeku je i izrada projektne dokumentacije za dogradnju škole u Puntu, gdje će se graditi i nova sportska dvorana.


– Evo, pri kraju smo jednog velikog investicijskog ciklusa, ali s novom školskom godinom krenut ćemo i s novim projektima, rekla je pročelnica Edita Stilin.