Grad Kastav dobio sredstva

Nova turistička atrakcija: Kreće izgradnja ljetne pozornice na Crekvini

Andrej Petrak

N. Fabijanić

N. Fabijanić

Trg će dio godine služiti kao pozornica za brojna događanja, a u ostalo vrijeme bit će dostupan kao slobodan prostor i vidikovac.Tribine će biti montažne, kako bi se mogle maknuti nakon sezone

KASTAV  Nakon što je Ministarstvo turizma odobrilo Gradu Kastvu početnih milijun kuna za projekt Crekvine kao turističke atrakcije, kreće se s izgradnjom ljetne pozornice na ovom povijesnom kastavskom trgu, prema projektu čuvenog arhitekta Nenada Fabijanića. Završetkom projekta će Crekvina, kao izvanredni prirodni scenski ambijent, postati idealnim mjestom za održavanjem kulturnih i drugih priredbi. Ondje se već godinama održavaju Kastafsko kulturno leto, najstariji ljetni festival na Kvarneru, s 24 godine kontinuiteta, i više od 100.000 posjetitelja kroz sve godine, Festival gitare, ČAnsonfest, Z armunikun va Kastav, Melodije Istre i Kvarnera, ali i Bela nedeja, povijesno-kulturni događaj koji je definirao ponudu Kastva te proširio »kastavsku riječ« među širom zajedicom. Crekvina je ujedno polazište sportsko-rekreacijskih puteva, početak i kraj jedinstvene šetnje očuvanom prirodom, najvećim suvislim šumskim kompleksom kraških šuma u zaleđu Riječkog zaljeva, s obiljem kraških fenomena. Kastav je jedan od rijetkih gradova u kojemu se u nekoliko koraka iz grada dolazi u šumu, u kojoj su uređene tri šetnice, kroz šume Loza i Lužina. Crekvina je ujedno polazište biciklističke transferzale riječkog prstena u dužini od 63 kilometra, sve do Bakra.

Najkvalitetniji projekt




Ideja je da nakon uređenja trg Crekvina postane mjesto održavanja svih značajnijih manifestacija i programa u Kastvu, te mjesto ugodnog druženja i svjedočenja o bogatoj povijesti Kastva – napominje gradonačelnik Ivica Lukanović. Uvjeren je da će projekt osigurati  turističku promociju kulturno-umjetničkog i povijesnog značaja Crekvine, te njezinu daljnju afirmacija u funkciji turizma kao središnjeg lokaliteta stare povijesne jezgre.


– Već na prezentaciji projekta u Ministarstvu turizma rekli su nam da je to najkvalitetniji projekt prijavljen na natječaju, na kojem nam je odobreno milijun kuna – objašnjava Lukanović.Prva faza uređenja Crekvine obuhvaća izvedbeni projekt, stručni i projektantski nadzor, konsolidaciju postojeće konstrukcije, građevinsko-obrtničke radove, vodovod i odvodnju te elektroinstalacije. Ukupni planirani troškovi iznose oko 2.450.000 kuna bez PDV-a. U Gradu će za financiranje dijela vlastitih sredstava pokušati osigurati sufinanciranje iz još nekih izvora, kao što je Ministarstvo kulture.

– Mislili smo prvu fazu zaključiti u 2017. godini, ali otvaraju nam se velike mogućnosti kandidiranja ovog projekta na fondove za stavljanje kulturne baštine u funkciju turizma. Javljat ćemo se na natječaje, velike mogućnosti otvaraju nam se u ovom segmentu i u sklopu riječke aglomeracije, a u razgovorima smo i s Ministarstvom kulture – objašnjava gradonačelnik. 


Zatvaranje prolaza


U svakom slučaju, u planu je da se nakon raspisivanja javne nabave sve pripremi za postavljanje partera do kraja ove godine. Prostor trga, danas zaravan, definiran je arheološkim ostacima barokne isusovačke crkve sv. Marije, odnosno fragmentima zapadnog zida broda s pet kapela, ostacima svetišta sa sjeverne i vidikovcem duž istočne strane granice. Prostor će se dovesti u izvorno stanje rušenjem svih naknadnih dogradnji. Planirana je statička sanacija i konsolidacija, popločavanje trga te pretvaranje sakristija u pomoćne objekte ljetne pozornice.




– Impresivni građevinski ostaci formiraju prostornu »školjku«, idealnu scenografiju arhitektonskih ostataka i omogućuju jedinstven doživljaj prostora pri organizaciji javnih i kulturnih manifestacija. Središnji prolaz će se zatvoriti, kao što je to bilo i u prošlosti. Tribine će biti montažne, kako bi se mogle maknuti nakon sezone te osloboditi prostor trga. Novoprojektirani prostor gradskog trga tako će dobiti dvojaku ulogu. Dio godine služit će kao pozornica za brojne manifestacije, a u ostalo vrijeme građanima i posjetiteljima bit će dostupan kao slobodni prostor trga i vidikovac – pojašnjava gradonačelnik.


Očekuje se da će dovršetkom projekta biti povećan broj kulturnih događanja, aktivnosti i sadržaja u Kastvu, čije su ga manifestacije već pozicionirale na karti prepoznatih kulturnih destinacija. Sanacija ruševine na Crekvini, na način da je na njoj konstruirana ljetna pozornica, rezultirat će povećanim brojem posjetitelja manifestacija, ali i turista, te povećati broj noćenja na području Kastva, omogućiti rast i razvoj lokalnih udruga, povećati mogućnost zapošljavanja te povećati potrošnju i kvalitetu eno-gastro ponude, očekuju u Gradu Kastvu. Kod Crekvine će biti izgrađen javni WC, za potrebe posjetitelja kulturnih priredbi i turista koji posjećuju Kastav.