Ljetni upisni rok u PGŽ

Nijedna prijava za zanimanja autolimar, vrtlar i zavarivač

Ingrid Šestan Kučić

Prema sadašnjim podacima ova generacija novopečenih srednjoškolaca mogla bi imati i svega četiri mesara, jednako toliko krojača i stolara te po tri brodska mehaničara, zidara i montera PVC i alu-bravarije



RIJEKA  Autolimar, zavarivač, vrtlar, rukovoditelj samohodnim građevinskim strojem te mehaničar hidrauličnih uređaja zanimanja su koje su ovogodišnji osmaši svrstali na popis neželjenih programa, jer prema podacima Primorsko-goranske županije za te se programe na ljetnom roku upisa u srednje škole nitko nije prijavio. Bez prijava je ostao i program prodavača u Srednjoj talijanskoj školi, a prema sadašnjim podacima ova generacija novopečenih srednjoškolaca mogla bi imati i svega četiri mesara, jednako toliko krojača i stolara te svega tri brodska mehaničara i tri zidara, kao i proizvođača i montera PVC i aluminijske bravarije. Mahom je riječ o trogodišnjim strukovnim zanimanjima koja učenicima omogućuju direktan ulazak na tržište rada, ali za koja budući srednjoškolci već godinama ne pokazuju pretjeran interes.


Popunjene kvote


Ovogodišnja generacija upisnika ni po čemu ne odskače od prijašnjih generacija, jer ponovo su se u vrhu interesa našli gimanzijski te pojedini četverogodišnji programi, a u ljetnom roku u županijske se škole ukupno upisalo 2.544 učenika. Čak devet srednjih škola u cijelosti je popunilo upisnu kvotu, a na meti su se i ove godine našle sve gimnazije pa tako jesenji rok upisa neće provesti Prva riječka hrvatska gimnazija, Prva sušačka hrvatska gimnazija, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Gimnazija Eugena Kumičića Opatija i Salezijanska klasična gimnazija. Kada su u pitanju strukovne škole, prema popunjenosti upisne kvote ovogodišnja je generacija upisnika pokazala najveći interes za zanimanja iz tehničkih, elektrotehničkih, medicinskih, građevinskih, pomorskih, ekonomskih i turističkih područja, a u skupinu škola koje zbog popunjenosti upisne kvote neće provesti upise na jesenjem roku ulaze Hotelijersko-turistička škola, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Tehnička škola za strojarstvo i brodogradnju te Pomorska škola Bakar.


Uz devet škola koje su klupe prvih razreda popunile u samom startu upisa poveći je broj škola koje će u jesenji rok upisa ući sa svega nekoliko slobodnih mjesta, a riječ je o Medicinskoj školi koja raspolaže sa svega jednim mjestom za zanimanje medicinska sestra, Ugostiteljskoj školi Opatija koja čeka još samo jednog kuhara i jednog konobara, Građevinskoj tehničkoj školi u koju se može upisati po jedan geodetski tehničar i dizajner unutrašnje arhitekture te tri građevinska tehničara. U tu skupinu spada i Prometna škola u kojoj čekaju još samo jednog vozača motornog vozila i jednog tehničara za poštanske i financijske usluge, kao i Ekonomska škola Mije Mirkovića koja je popunila cijelu upisnu kvotu za redovne učenike te raspolaže s još 14 mjesta za učenike s teškoćama u razvoju.


Slab interes




Među škole koje su dobro kotirale kod ovogodišnjih osmaša ubraja se i Prirodoslovna i grafička škola koja raspolaže s još 11 upisnih mjesta i to samo za zanimanja fotograf i grafičar tiska, a slična je situacija i u Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi u čije klupe može sjesti još svega 14 učenika. Škola za primijenjenu umjetnost čeka još 12 učenika.


Među škole za koje su učenici pokazali manji interes uvrstila se Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička znimanja koja je upisala svega 15 učenika, dok je Graditeljska škola za industriju i obrt uspjela popuniti tek pola kvote jer upisala je 37 učenika te ima mjesta za njih još 34. Trgovačka i tekstilna škola može primiti još 21 učenika, a Srednja talijanska škola 23, dok Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja ima mjesta za još 26 učenika. 34. Trgovačka i tekstilna škola može primiti još 21 učenika, a Srednja talijanska škola 23, dok Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja ima mjesta za još 26 učenika.