Obersnel prihvatio prijedlog pogrebnika

Nije svejedno kad umrete: Sprovodi vikendom u Rijeci skuplji 50 posto

Damir Cupać

Pogrebno poduzeće pravda poskupljenje činjenicom da su troškovi radne snage i goriva od 1997. udvostručeni te da za rad izvan radnog vremena moraju isplaćivati uvećanu naknadu



RIJEKA » Komunalno društvo Kozala, a što je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel prihvatio, izvršilo je atak na standard građana, jer su cijene njihovih usluga od 1. ožujka 2013. godine poskupjele gotovo za 50 posto izvan radnog vremena, odnosno za umiranje izvan radnog vremena šaltera gradske tvrtke u stopostotnom gradskom vlasništvu, a to je od ponedjeljka do petka od osam do 16 sati, trebat će izdvojiti puno više novca nego što je do sada bio slučaj.



Gradonačelnik Vojko Obersnel tvrdi da će poskupjeti komunalne usluge Komunalnog društva Kozala samo subotom, a da u ostale dane preko tjedna neće, jer radnici rade u dvije smjene.  – Prije svega ne radi se o generalnom poskupljenju, već isključivo o poskupljenju sahrana subotom jer su objektivno troškovi toga dana veći zbog toga što zaposlenici imaju pravo na veće naknade. Stranke, odnosno obitelji, koje ne žele ukop subotom, mogu to obaviti ostalim danima po dosadašnjoj cijeni. Činjenica je da se u Zagrebu ne obavljaju pogrebne usluge subotom, a u Puli i Splitu se to naplaćuje po većoj cijeni. Znači, poskupjet će izravan rad, a ne oprema i ostale usluge. Do sada je prosječna cijena ukopa bila oko 5.000 kuna, a sada će subotom biti za 600 kuna veća, izjavio je Obersnel.  Na pitanje o poslovanju KD Kozale tijekom prošle godine, Obersnel je kazao da još nije gotov završni račun, ali da prema njegovim saznanjima ova gradska tvrtka nije ostvarila gubitak.  – No, činjenica je da su troškovi veći zbog povećanja cijene energenata i cijene radne snage zbog primjene kolektivnog ugovora, zaključio je Obersnel.


Primjerice, ispraćaj i sahrana umrle osobe bila je usluga za koju je trebalo platiti 885,60 kuna, ali od 1. ožujka za tu uslugu izvan radnog vremena valja izdvojiti 1.328,40 kuna. Iskop jame za odraslu umrlu osobu naplaćivao se 1.845 kuna, a izvan radnog vremena sada će taj posao biti naplaćivan 2.767,50 kuna.


Povećani troškovi




Gradska tvrtka zatražila je poskupljenje zbog toga što su troškovi radne snage i goriva porasli dvostruko od 1997. godine do 2012. godine. I to baš sada kada građanima nikada u samostalnoj Hrvatskoj nije bilo gore.


– Obzirom da stranke mogu, ovisno o slobodnim terminima, odlučiti koju će pogrebnu uslugu odabrati i vrijeme njenog izvršenja, u mogućnosti su naručiti uslugu u redovno radno vrijeme, od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, ili izvan tog vremena uz uvećane troškove. Svrha predloženog ogleda se u racionalnom upravljanju i boljem organiziranju poslovanja, a broj izvršenih sahrana izvan radnog vremena utjecat će i na ostvarenje prihoda. Budući da se na nastup smrti pokojnika, a slijedom toga i preuzimanja i prijevoza do groblja, mrtvačnice, ili KBC-a, ne može utjecati, komunalne usluge preuzimanja umrle osobe s mjesta smrti, preuzimanja umrle osobe u teško oštećenom stanju, preuzimanja umrle osobe s teško pristupačnih mjesta, te autoprijevoz do groblja ili KBC-a izuzete su iz prijedloga povećanja cijene za izvršenje izvan radnog vremena, pojašnjavaju u KD Kozala. Dodaju da Služba za pogrebne i grobarske poslove tijekom godina ostvaruje negativne rezultate poslovanja jer su prihodi ove službe usko vezani na unaprijed zadanu visinu cijene komunalne i nekomunalne usluge.


 – Za izvršenje jedne sahrane potrebno je minimalno sedam radnika – pet grobara, vozač i poslovođa. Po potrebi, odnosno broju sahrana, potrebno je dodatno angažirati dvije ekipe. Budući da se sahrane obavljaju i subotama, te u dijelu i izvan navedenog radnog vremena, u obvezi smo prema odredbama Kolektivnog ugovora i Pravilnika o radu obračunati i isplatiti radniku redovnu satnicu uvećanu za 50 posto za produženi rad. Za usporedbu u 2011. godini izvršeno je 175 sahrana subotom što je činilo 13,85 posto svih izvršenih sahrana, a u 2012. godini izvršeno je 184 sahrana što je 14,96 posto sahrana izvršenih u navedenom razdoblju. U prosjeku subotom se izvrše četiri sahrane. Obzirom da se sahrane vrše na svih osam gradskih grobalja, osim troška radnika, povećavaju se i troškovi amortizacije opreme koja se upotrebljava, troškovi održavanja objekata za ispraćaj pokojnika, tumače u Komunalnom društvu Kozala.


Financijski udar


Valja podsjetiti da smisao postojanja komunalnih društava nije stvaranje ekstraprofita i dobiti već omogućavanje kvalitetne i dostupne komunalne usluge građanima. Kada se pogleda zadnje izvješće o poslovanju Komunalnog društva Kozala od prije godinu dana iz njega je vidljivo da je to gradsko poduzeće ostvarilo dobit od 80-ak tisuća kuna u 2011. godini. Podataka za 2012. godinu još nema, ali ako se nije nešto dramatično pogoršalo, neshvatljivo je da gradska vlast vrši ovakav financijski udar na kućne budžete građana. Tjeranjem ljudi da ispraćaj i sahranu umrle osobe obavljaju dok rade šalteri Komunalnog društva Kozala od 8 do 16 od ponedjeljka do petka riječko pogrebno poduzeće uvodi umiranje po jeftinoj i skupljoj tarifi, a sahrana subotom i izvan radnog vremena postaje čisti luksuz.