Objavljeni prvi prezultati predbilježbi za vrtićke programe

Neupisan u Dječji vrtić Rijeka ostao 321 predškolac

Andrej Petrak



Za djecu do navršene četiri godine života ima još 28 slobodnih mjesta u redovnom programu, kao i u skupinama za rano učenje stranog jezika te u programu »Igrom do sporta« koja će se, prema najavama ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka Gordane Rene, ponuditi roditeljima u centrima predškolskog odgoja Potok, Turnić i Zamet.



– Prema dosadašnjim iskustvima, u rujnu se uvijek oslobodi određeni broj mjesta, jer dio roditelja odustaje, te će se sigurno ujesen upisati još dio prijavljene djece kojima jedan od roditelja radi, a takvih je trenutno 199. Pravu ćemo situaciju znati tek nakon 15. rujna, kada završe potvrde upisa, kaže ravnateljica Gordana Rena.


 Novih osam grupa




Ono što je bilo karakteristika predbilježbi prethodnih godina, veći broj djece u zapadnom dijelu Rijeke, uspješno je riješeno zahvaljujući novom dječjem vrtiću u Srdočima, čija će izgradnja završiti do kraja lipnja. Broj odgojnih skupina u sljedećoj pedagoškoj godini tako je povećan za osam, jer osim tri nove jasličke i četiri vrtićke skupine u novoizgrađenom podcentru Srdoči, osnovana je i još jedna jaslička skupina u prenamijenjenom prostoru polivalentne dvorane podcentra Podmurvice. 


 – I ove godine pokazalo se da je interes roditelja za upis djece u pojedine CPO-e veći od postojećih kapaciteta, i to za djecu u dobi do tri godine života. Stoga su djeca »preusmjerena« u druge CPO-e, a neki od prostora za boravak djece vrtićkog uzrasta u podcentru Mlaka preuredit će se za boravak djece jasličkog uzrasta. Velik broj prijavljene djece jasličkog uzrasta u CPO Zamet i CPO Turnić preusmjerili smo u CPO Potok. Za istu situaciju na istočnom dijelu grada, na području CPO-a Zamet nema adekvatnog prostora za jednako rješenje za 23 djece jasličkog uzrasta čija oba roditelja rade, pojašnjava Rena.  


 Jezični programi


Riječka predškolska ustanova će, kao i do sada, uz postojeće redovne programe, nuditi i programe obogaćene specifičnim sadržajima, uključujući program ranog učenja engleskog jezika za djecu od četvrte godine života do polaska u školu, program ranog učenja engleskog jezika s elementima informatičke pismenosti, rano učenje talijanskog jezika te program obogaćen specifičnim sadržajima iz sporta. 


Za jezične programe prijavilo se 181 dijete u osam odgojnih skupina, što je jedna više u odnosu na godinu ranije, dok se za program obogaćen sportskim sadržajima prijavilo 264 djece u devet odgojnih skupina. Taj će se program provoditi u podcentrima Zamet, Srdoči, Galeb, Drenova i Krnjevo. U posebne programe za djecu s teškoćama upisano je 19 djece u pet odgojnih skupina u podcentrima Krnjevo, Maestral i Veseljko, a u programe inkluzije djece s teškoćama u redovni program u podcentre Vežica, Gardelin, Belveder, Potok i Zvonimir Cviić ove je godine upisano šezdesetak djece, odnosno u svaku su skupinu upisana dva do tri djeteta, ovisno o vrsti i stupnju poteškoće. Programe za djecu pripadnika talijanske manjine pohađat će 146 djece u sedam odgojnih skupina u podcentrima Mirta, Zvonimir Cviić, Gabbiano, Topolino, Belveder i Gardelin.