Darivatelj krvi

Nesebična humanost već 44 godine: Riječanin Franko Francetić darivao krv čak 150 puta

Sanja Gašpert

Darivanje krvi nije opasno, ne boli, ne smeta, čak štoviše pomaže i darivatelju i onome kome će ta krv biti potrebna, kaže Franko Francetić



RIJEKA Riječanin Franko Francetić darovao je krv jubilarni, 150. put. Danas u zasluženoj mirovini, ovaj bivši djelatnik Vodovoda i kanalizacije prvi je put krv darovao daleke 1973. godine, kao školarac, a svoju je humanost nastavio nesebično dijeliti sve ove godine.


– Imam krvnu grupu B+, a osobno krv nisam nikada zatrebao. Kako sam prešao dobnu granicu od 65 godine, do sedamdesete godine, do kada je zakonski rok za darivanje krvi, krv mogu darivati jedino na Zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka, zbog dodatne provjere zdravlja. Inače, moje je zdravlje odlično, nikada nisam imao ozbiljnijih zdravstevnih problema, a mislim da je tome jedan od razloga i darivanje krvi. Naime, prigodom svakog darivanja krvi obavlja se i mini zdravstvena kontrola, a ja u svim proteklim godinama darivanja krvi nikada nisam bio odbijen – kaže Francetić.


Kao glavni razlog višegodišnjeg darivanja krvi Francetić ističe želju da nekome pomogne, što je i cilj dobrovoljnog darivanja krvi, s obzirom na to da se, kako kaže Francetić, unatoč znatnom napretku medicine, još uvijek nije uspjela naći formula za proizvodnjom krvi, dakle, krv se može dobiti jedino darivanjem.




– Mislim da svi darivatelji krvi imaju isti cilj i misiju – svojom krvlju darivati druge kojima je ona potrebna za ozdravljenje. Nerijetko takva krv spašava ljudske živote, a značajno pomaže u ozdravljenju. Time je misija dobrovoljnih darivatelja krvi još i veća, ali i značajnija. Možda se upravo zbog toga i svi mi darivatelji osjećamo bolje i zadovoljnije svaki put kada darujemo krv, jer znamo da smo s malo truda i vremena učinili dobro djelo – kaže Francetić.


Na pitanje što bi poručio onima koji nikada nisu darivali krv, posebice mladima, Francetić ih poziva da se, sukladno svojim mogućnostima, svakako priključe velikoj obitelji humanista koje okuplja Crveni križ.


– Darivanje krvi nije opasno, ne boli, ne smeta, čak štoviše pomaže i darivatelju i onome kome će ta krv biti potrebna. Stoga pozivamo sve one koji mogu neka probaju darivati krv barem jedanput, neće požaliti. Posebno se taj poziv odnosi na mlade darivatelje, jer je nas među darivateljima sve više starijih, koji za nekoliko godina nećemo više moći darivati krv, ističe Francetić.