Performans izašao van kontrole

Nered ispred HNK Ivana pl. Zajca: Frljić i Blažević gađani jajima, pročelnik Šarar fizički napadnut

Kim Cuculić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

U jednom trenutku je, nevezano za performans, fizički napadnut i pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar, koji se nalazio u publici. Njega je napao lokalni aktivist Mićo Antolović, udarajući ga rukama



RIJEKA – Performans naziva “Otkaz Frljiću i Blaževiću”, upriličen u četvrtak ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca u sklopu otvaranja Riječkih ljetnih noći, eskalirao je u pravi nered, a došlo je čak i do fizičkog napada u kojem je deblji kraj izvukao gradski pročelnik Ivan Šarar.


Foto S. Ježina


Foto S. Ježina



Riječki intendant Frljić i ravnatelj Opere Blažević sjedili su ispod suncobrana  i čitali poruke mržnje koje su im u zadnje vrijeme upućivane s društvenih mreža. Ispred kazališta se okupio solidan broj gledatelja, a među njima i dio braniteljske populacije i protivnici kazališnog dvojca.




Oni su na pročitane izraze govora mržnje uzvikivali – “bravo” i “tako je”. U jednom trenutku situacija je eskalirala pa su Frljić i Blažević gađani jajima, a obratilo im se i nekoliko pojedinaca koji su im rekli da ih “može biti sram” uz pitanje “što su učinili za ovu državu”. Frljić i Blažević su u sklopu performansa ponudili košaricu s kamenjem i rajčicama, te stavili na stol replike “kalašnjikova”.


U jednom trenutku je, za trajanja performansa, fizički napadnut i pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar, koji se nalazio u publici. Njega je napao lokalni aktivist Mićo Antolović, udarajući ga rukama.


Frljić i Blažević su unatoč gađanju nastavili čitanje poruka, a performans su završili riječima da su se i ovom prilikom uvjerili u razinu demokracije i kulture i kako je “sada jasno što su željeli reći s performansom”.


Intendant riječkog HNK-a poslije svega je dao izjavu našem listu;


– Mislim da je ovo što se dogodilo odličan pokazatelj stanja u društvu i radikalizacije diskursa koji predvodi HDZ. Nismo napravili ništa što bi nekoga moglo uvrijediti, nego smo samo čitali komentare koji su upućeni nama. Fascinantno je kako samo ukazivanje na mržnju iritira i izaziva agresiju. U tom smislu, pružili smo neku vrstu ogledala, rekao je, dok je Blažević dodao kako je s ovim što se dogodilo ipak neusporediva brojka od dvjestotinjak ljudi ispred zgrade kazališta, koja je pokazala da je Rijeka nepokoreni grad i žarište antifašizma u Hrvatskoj.