Općinsko vijeće Jelenja

Ne aglomeraciji: Rijeka neće odlučiti o hospiciju u Jelenju

Sanja Gašpert

Hoće li se još jednom odlučivati o urbanoj aglomeraciji - općinski vijećnici Jelenja / Snimio Marko GRACIN

Hoće li se još jednom odlučivati o urbanoj aglomeraciji - općinski vijećnici Jelenja / Snimio Marko GRACIN

Ne znamo koliko bi Općina mogla dobiti sredstava, tko će odlučivati o raspodjeli, koji će projekti biti prioritetni, kazao načelnik Ervin Radetić



JELENJE  Niti iz trećeg pokušaja Općinsko vijeće Jelenja nije donijelo odluku o ulasku u sustav Urbane aglomeracije Rijeka. Naime, s četiri glasa za (dva PGS-a te po jedan SDP-a i Liste birača), isto toliko protiv (po dva glasa HDZ-a i Liste birača) te tri suzdržana (vijećnici Liste birača), odluka nije prošla.


Podsjetimo, o ovoj su temi jelenjski vijećnici prvi put raspravljali u ožujku ove godine, kada je samo jedan vijećnik bio za ulazak Općine Jelenje u Urbanu aglomeraciju Rijeka, ponovno se odluka našla na dnevnom redu sjednice Vijeća održane prije desetak dana kada se o njoj zbog, kako je istaknuto nedovoljne informiranosti, nije niti glasalo, da bi na preksinoćnjoj sjednici, na kojoj je projekt predstavila  Nataša Zrilić, savjetnica riječkoga gradonačelnika za razvoj, projekt ponovno bio odbijen, uz zaključak predsjednika Vijeća Nikice Maravića (HDZ), kako se o odluci »opet može raspravljati na jednoj od sljedećih sjednica«.


PGS-ovac Robert Maršanić kazao je kako je njegova stranka za ulazak Općine Jelenje u sustav Urbane aglomeracije Rijeka, smatrajući to pozitivnim za razvoj općine. Istog je mišljenja bio i Luka Zaharija (SDP), ističući kako bi Općina Jelenje na taj način imala samo koristi. Možemo se prepoznati u nekom od područja koje bismo mogli kandidirati za taj projekt, među kojima su svakako zapušteni vojni objekti.




 Na ovaj bismo način ujedno povukli sredstva europskih fondova puno brže i u većem iznosu, kazao je Zaharija. Predsjednik Vijeća Nikica Maravić (HDZ) bio je skeptičan te mu je zasmetala činjenica da »Grad Rijeka o svemu odlučuje« te se zapitao »kako Rijeka može znati što Jelenju treba«.


Njegov stranački kolega Ivoslav Ban također se uključio u raspravu i kazao kako je nejasno da prioriteti poput, primjerice, sportske dvorane ne ulaze u ovaj projekt te kako će se »teško Rijeka odlučiti za neke od jelenjskih prioriteta poput, također, hospicija«. Rijeci naš hospicij sigurno neće biti važan kao nama, kazao je Ban. Protiv odluke, iako on po funkciji ne glasa, bio je i načelnik Općine Jelenje Ervin Radetić (Lista birača), koji je kategorički rekao »ne« Urbanoj aglomeraciji.



U sklopu aktualnog sata, vijećnik PGS-a Robert Maršanić upitao je načelnika Ervina Radetića ima li saznanja o kaznenim prijavama protiv bivšeg načelnika Branka Juretića te dodao kako su, prema njegovim saznanjima, sve prijave odbačene. Također, Maršanić je kazao kako je protiv načelnika Ervina Radetića podnešen optužni prijedlog, a vezano uz slučaj u kojem ga je Fabijan Černeka optužio da ga je fizički napao u Dražicama. Vi ste, dakle, procesuirani, i o tome biste trebali obavijestiti ovo Vijeće, a i javnost, kazao je Maršanić obračajući se Radetiću.Odgovarajući mu, Radetić je kazao kako nema nikakvih informacija vezano uz prijave protiv Branka Juretića te da će ih, kada ih bude imao, obznaniti javnosti. Također, Radetić nije zaprimio, kako je kazao, nikavu obavijest o prijavama pokrenutim protiv njega osobno.– Zanimljivo je kako »visoki izvori« obavještavaju PGS, a ne Općinu Jelenje ili mene osobno, kojih se to i tiče. Nisam dobio nikakvu obavijest, nemam prijave, kazao je Radetić, na što mu je Maršanić dobacio »jeste, dobili ste«.


– Na prvom glasovanju većina je bila suzdržana, a SDP-ovac Luka Zaharija tada je kazao neka Obersnel dođe i sve nam objasni. Kao načelnik bio sam na mnogim koordinacijama gradonačelnika i načelnika i svaki smo put vidjeli kako nema master plana niti za bilo koji projekt. Što se tiče ovog projekta, neke su stvari nedorečene. Ja sam za napredak, ali mi se ovo ne čini napretkom, barem ne na način na koji ga ja vidim. Ne znamo niti koliko bi naša Općina mogla dobiti sredstava, tko će donositi odluke o raspodjeli, koji će projekti biti prioritetni, kazao je Radetić. U raspravu se uključila i njegova zamjenica Ana Linić Faraguna (Lista birača), koja je kazala kako je sve krasno i divno na papiru, zvuči lijepo, ali su iskustva s terena drugačija.


Odgovarajući vijećnicima na njihova pitanja i sumnje, Nataša Zrilić istaknula je kako će sustav Urbane aglomeracije, između ostalih, činiti i partnersko vijeće, kao i radna tijela, u kojima će biti predstavnici članica te kako će jedan predstavnik važiti kao jedan glas. Također, podsjetila je kako će se izraditi i pravilnici, a o svemu, pa tako i o projektima odlučivat će upravljački odbor, sastavljen od predstavnika svih članova sustava Urbane aglomeracije.


– Imamo loša iskustva iz prošlosti koja nas koče u razmišljanjima za dalje. Ovo je mehanizam koji se tek stvara, a svatko tko uđe u Urbanu aglomeraciju iz nje može i izaći,  kazala je Zrilić te kao jedan od projekata koji će biti dio ovog sustava istaknula i program zapošljavanja mladih bez zasnivanja radnog odnosa, koji bi se proširio na veći broj mladih i uz veće naknade.