Revitalizacija

Natječaj do kraja godine: Talijani u utrci za koncesiju suterena hotela Frankopan?

Barbara Čalušić

Ugovor o koncesioniranju prostora bit će potpisan na dvadeset godina, u njemu je predviđena ugostiteljska djelatnost, a za nadzor regularnosti natječaja bit će angažirani i vanjski stručnjaci



KRALJEVICA Grad Kraljevica u koncesiju daje suteren dvorca Frankopan. Prema riječima gradonačelnika Dalibora Čandrlića uskoro bi trebao biti objavljen natječaj na kojem bi do kraja godine trebao biti izabran koncesionar dvorca s kojim će biti potpisan ugovor na 20 godina. Koncesija u suterenu Frankopana bit će data za ugostiteljsku djelatnost.


– Ovo je daljnji iskorak u osmišljavanju projekta Putova Frankopana. Radi se o koncesioniranju podrumskog prostora Frankopana za koji imamo zainteresirane investitore. S obzirom na to da dvorac ima povijesnu vrijednost, koncesioniranje je jedan od načina njegove revitalizacije – objasnio je Čandrlić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Kraljevice. Dodao je i da je za koncesioniranje Frankopana napravljena studija financijske isplativosti te da će osim članova novoizabranih Vijeća za davanje koncesijskih odobrenja za koncesioniranje Frankopana za nadzor regularnosti samog postupka biti angažirani i vanjski stručnjaci.


Skydeal Marina


Vijećnika Aleksandra Kružića iz SDP-a zanimalo je tko su zainteresirani investitori u dvorac Frankopan, no Čandrlić smatra da je prerano govoriti o zainteresiranim ugostiteljima. – Ne znam koliko je oportuno govoriti tko je zainteresiran jer se na natječaj može svatko javiti pa i vi. Ovo je još uvijek na razini rekla-kazala, a kada to bude službeno, znat ćete – odgovorio je Čandrlić dok neslužbene informacije kraljevičkih vijećnika kažu da su za dvorac zainteresirani talijanski investitori koji imaju iskustva u ugostiteljskoj djelatnosti u Italiji.

Vijećnici su odluku o koncesioniranju suterena Frankopana usvojili jednoglasno, dok su kod usvajanja srednjoročnog plana davanja koncesija Grada Kraljevice suzdržane bile Nada Turina Đurić i Larisa Juretić iz Glasa. Naime, osim dijela Frankopana, plan Grada Kraljevice jest proširiti područje koncesije na pomorskom dobru, kako bi koncesionar Skydeal Marine izgradio sanitarne čvore, a u planu je i davanje koncesije za parkiranje.



Aktualni sat posljednje sjednice obilježili su sukobi HDZ-ovih vijećnika i oporbe pa je tako Larisa Juretić iz Glasa zaradila opomenu od predsjednice Vijeća Vesne Špalj jer je govorila bez odobrenja na što je pak reagirao Aleksandar Kružić.– Kolegica Juričić je dobila opomenu, a niste reagirali kad je vaš vijećnik vijećnicama Glasa dobacio da su popušile. Siguran sam da nije mislio na cigaretu. Kao bivši predsjednik ovog Vijeća kažem vam da ono mora biti dostojanstveno, no neki su, očito greškom, umjesto na listu za dječji vrtić, dospjeli na listu za Gradsko vijeće – bila je Kružićeva reakcija na dobacivanje Jakova Dorića iz HDZ-a Larisi Juretić i Nadi Turini Đurić.


Lice i naličje


Nadu Turinu Đurić zanimalo je kada će se u Kraljevici početi naplaćivati parkiranje na što joj je Čandrlić odgovorio da je siguran da će u svom mandatu početi naplaćivati parkiranje u Kraljevici. – Nered koji imamo ljeti, posjedica je nerada prethodne administracije – dodao je Čandrlić. O parkiranju je bilo riječi i na aktualnom satu pa je tako Aleksandar Kružić upozorio da dobro popunjeno privezište za brodice u Kraljevici ima i svoje naličje – problem parkiranja i nemogućnost pristupa interventnim vozilima.

– Morate znati da je marina jedno od požarno opterećenijih područja, no vatrogasno vozilo ljeti tamo ne može pristupiti. A kad krene požar na brodici i jahti koja je puna goriva, ako još i puše, može biti doista svega – upozorio je Kružić upitavši gradonačelnika misli li zabraniti parkiranje na području u blizini privezišta.


– To je ozbiljan problem, zato i idemo u koncesije. Problem privezišta je evidentan i o tome se moralo misliti kad se išlo u projekt. Skydeal Marina ima pozitivnu nakanu, ali nije se pokazao kao najsretnije rješenje kad je riječ o parkingu i sanitarnim čvorovima – rekao je Čandrlić.