Zbornica u sportskoj dvorani

Nastava uz miris paleži: Učenici škole na Mlaki od danas ponovo u klupama

Ingrid Šestan Kučić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Već jučer održane su radioničke vježbe u prostorijama oko škole, a za nastavnike, u dogovoru s Elektroindustrijskom i obrtničkom školom, našlo se alternativno rješenje – dvorana za nastavu tjelesnog odgoja poslužit će privremeno kao zbornica



RIJEKA » Iako u Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo još uvijek vlada izvanredno stanje praćeno mirisom paleži, nastava za učenike te škole danas će se redovno održati – dogovor je to ravnatelja Tomislava Klarića i osnivača škole, Primorsko-goranske županije.


Već jučer, kaže ravnatelj, za dio učenika održane su radioničke vježbe u prostorijama oko škole, a danas se svi vraćaju u školske klupe. Za nastavnike i njihovu potpuno izgorjelu zbornicu našlo se alternativno rješenje i to u dogovoru s Elektroindustrijskom i obrtničkom školom, s kojom zapaljena škola dijeli zgradu.


   – U dogovoru s ravnateljem Elektroindustrijske škole odlučeno je da će se zbornica naše škole privremeno premjestiti u dvoranu za nastavu tjelesnog odgoja. S obzirom na to da je sada toplije i ljepše vrijeme nastava tjelesnog odgoja organizirat će se na igralištu, a mi ćemo kupiti nešto stolova i stolica i organizirati privremenu zbornicu. Propuštena nastava će se odvijati subotom, a radovi na sanaciji štete moći će se odvijati istovremeno s nastavom s obzirom da smo prostorije koje su izgorile odvojili knaufom. Oštećena je zbornica, jedna učionica i tri ureda.




Jučer je statičar pregledao međukatnu konstrukciju te je utvrdio da konstrukcija nije ugrožena i može se započeti sa sanacijom. Uspjeli smo očistiti i sačuvati i računalnu opremu te po tom pitanju nećemo imati problema, kaže Klarić.


   Prema njegovoj procjeni najzahtjevnija će biti sanacija zbornice koja je totalno izgorjela, a dodajući kako će se s radovima krenuti što je prije moguće pročelnica županijskog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin najavljuje da će se već idućeg vikenda krenuti s ličenjem učionica.


Volontera ne fali


– Sve je prijavljeno osiguranju, a istovremeno i mi radimo popis oštećene opreme. Svakog će se vikenda ličiti prostorije škole, a prioritet je sanirati hodnik i zbornicu. Hoće li radovi biti gotovi do kraja ove školske godine, nije nam toliko važno. Važno je da se što prije u školu vrati normalan život, a s obzirom na to da će nastava započeti već danas, u tome smo donekle uspjeli. Zahvalni smo nastavnicima, svom osoblju škole, učenicima i roditeljima što su se odmah organizirali i pomogli u čišćenju škole, kaže pročelnica.


   Volontera koji su već rano ujutro stigli u školu kako bi pomogli u njenom dovođenju u red ni jučer nije nedostajalo, jer stotinjak učenika predvođenih nastavnicima cijelo je jutro pokušavalo sanirati nastalu štetu, a među najaktivnijima bili su polaznici 3.b i 3.d razreda.


Oni su se već u nedjelju navečer preko Facebooka organizirali oko dolaska u školu, a glavni im je cilj, kaže učenik 3.b razreda Ivan Braut da nastava što prije krene kako bi što manje nastavnog sadržaja morali nadoknađivati. Uz činjenicu da što prije školski život žele vratiti u normalu, ono što je svim učenicima zajedničko nevjerica je da se njihova škola našla na meti huligana koji su dio škole pretvorili u zgarište.


Nevjerica i zgražanje


– Kada smo čuli da je škola zapaljena, nismo mogli vjerovati. Mislili smo da se radi o šali. Nije nam teško raditi da osposobimo učionice i krenemo s nastavom, kaže Braut.    


   Njegova kolegica Xufa Muzlijaj koja je ujedno i predsjednica razreda, ali i jedina djevojka među 30 učenika tog razrednog odjela, ravnopravno je jučer sudjelovala u čišćenju škole, a kao i njeni kolege kaže da je vijest o podmetanju požara dočekala s nevjericom. Sve ono što je Srednju školu za elektrotehniku i računalstvo zadesilo u posljednjih mjesec dana, kaže njihov razrednik Pero Škobo, nikoga u školi nije ostavilo ravnodušnim.


   – Ne pamtimo da se nešto ovako ikada dogodilo. Imamo dobru djecu u školi i ne znamo tko bi ovako nešto učinio. Moguće je da je počinitelj izvan škole. Radim u ovoj školi već 30 godina i svim je nastavnicima ovo teško palo. Najprije jedna provala, pa druga i na kraju požar. Kada se dogodila prva provala, šteta nije bila toliko strašna. Kupili su se novi imenici i svi su nastavnici deset sati unosili ocjene. Međutim, druga je provala imala značajniju štetu, a podmetanje požara nas je zgrozilo, navodi Škobo.


   Škola je, dodaje ravnatelj, započela i s nabavkom protuprovalnog sustava, kao i videonadzora koji će se ugraditi čim se zadovolje uvjeti procedure nabavke.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…