Studentska potpora

Najpovoljniji studentski kredit ima riječko Sveučilište: Do 11 tisuća eura uz kamatu od 2%

Ingrid Šestan Kučić

Krediti Sveučilišta u Rijeci ulaze u kategoriju najpovoljnijih na hrvatskom tržištu /  Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Krediti Sveučilišta u Rijeci ulaze u kategoriju najpovoljnijih na hrvatskom tržištu / Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Rok vraćanja studentskog kredita je maksimalno deset godina uz mogućnost korištenja počeka do dvanaest mjeseci nakon završetka studija, kaže prof. dr. Josipa Mrša



RIJEKA  Smatrajući da je studiranje osnovno pravo svakog građana Sveučilište u Rijeci već godinama nastoji osigurati sredstva za povoljno kreditiranje studenata ne samo riječkog Sveučilišta, već i studenata s područja Primorsko-goranske županije koji studiraju na drugim sveučilištima ukoliko takvog studijskog programa nema na Sveučilištu u Rijeci.


Pojašnjavajući kako su krediti poslovnih banaka koji se nude na tržištu komercijalni krediti s uvjetima kreditiranja koji nisu bitno različiti od ostalih vrsta kredita predsjednica povjerenstva za program kreditiranja studenata Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Josipa Mrša ističe da se studentski krediti riječkog Sveučilišta financiraju iz riznice te im nije namjena ostvarivanje niti zarade, a ni povećanje riznice, već potpora studentima.


Za život i školarinu


– Riznica je fond koji su osnovali Sveučilište u Rijeci, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i druge pravne i fizičke osobe radi kreditiranja studenata. Namjena riznice je da na tržištu ostvaruje prinos koji se koristi za subvencioniranje kamate u kreditiranju studenata Sveučilišta u Rijeci. Kamate se subvencioniraju tako da korisnik za vrijeme korištenja kredita ne plaća interkalarnu kamatu. Sveučilište u cijelosti subvencionira kamatu za iskorištena sredstva za vrijeme korištenja i počeka za sve korisnike kredita koji se nalaze na listi korisnika kredita. Rok vraćanja kredita je maksimalno deset godina uz mogućnost korištenja počeka do dvanaest mjeseci nakon završetka studija, kaže prof.dr. Mrša.




  Pravo na kredit imaju studenti kojima se kreditiraju troškovi života i troškovi školarina. Maksimalni iznos kredita za pokriće troškova života iznosi 300 eura mjesečno uz uvjet da su u tu svotu uključene i ostale stipendije i krediti iz drugih izvora. Za kandidate koji koriste subvencionirani smještaj u studentskom domu svota za pokriće troškova života iznosi najviše 150 eura mjesečno. Uz kreditiranje troškova života kreditom se pokrivaju i troškovi školarine do punog iznosa školarine i mogu iznositi i do 11 tisuća eura. Kredit za troškove školarine može se zatražiti za jednu godinu, za svaku akademsku godinu pojedinačno ili za sve godine trajanja studija.


Bitna i izvrsnost


– Bitno je naglasiti da se korisnicima kredita subvencionira i kamatna stopa u razdoblju otplate ukoliko su zadovoljeni uvjeti da korisnik po završetku studija ima prebivalište ili boravište na području Primorsko-goranske županije te da visina primanja po članu njegovog domaćinstva nije veća od 150 posto prosječne plaće. Osim navedenoga kriterij za subvencioniranje kamate iznad referentne fiksne kamatne stope od 3,31 posto je i izvrsnost, odnosno uspjeh tijekom studiranja. Izvrsnost uključuje subvencioniranje iznad navedene referentne svote do pune svote kamate, a financira se na teret riznice. Kamatne stope za studentske kredite na hrvatskom bankarskom tržištu, pa čak i one subvencionirane iz sredstava pojedinih lokalnih zajednica, kreću od 4,5 do 8,5 posto, navodi prof.dr. Mrša.


  S obzirom da za najsupješnije studente subvencionirana kamatna stopa iznosi svega dva posto krediti Sveučilišta u Rijeci ulaze u kategoriju daleko najpovoljnijih na hrvatskom tržištu.