Vozači, oprez

Na križanju na Brajdici postavljena nova kamera. Prekoračenje brzine nije jedino što će snimiti

Orjana Antešić

Kamere na križanju ceste D-404 /  Foto S. DRECHSLER

Kamere na križanju ceste D-404 / Foto S. DRECHSLER

Suvremeni mjerni uređaj »Cordon M-KR« jedinstven je jer detektira i prekršaj prolaska vozila na znak crvenog svjetla na semaforu



RIJEKA  Na Brajdici, na raskrižju ulica Hinka Bačića, Andrije Kačića Miošića i Vjekoslava Kneževića ovih je dana postavljena nova kamera.


Izgleda prilično »opako« i zasigurno je one vozače koji su je uspjeli uočiti nagnala na impulzivno pomicanje noge s papučice gasa na kočnicu tim više što je na ovoj dionici, na izlazu iz tunela Pećine, ograničenje brzine na 60 kilometara na sat.


Riječ je o suvremenom mjernom uređaju »Cordon M-KR«, koji ima prilično širok dijapazon automatskog detektiranja prekršaja u prometu, a jedinstven je po tome što detektira i prekršaj prolaska vozila na znak crvenog svjetla što mu je na ovoj lokaciji i primarna zadaća.


Kamera na Brajdici / Snimio S. DRECHSLER


Kamera na Brajdici / Snimio S. DRECHSLER





Riječ je o pilot-projektu automatskog nadzora nepoštovanja crvenog svjetla koji provodi Županijski savjet za sigurnost cestovnog prometa PGŽ-a koji je odabrao upravo ovu lokaciju za postavljanje kamere s obzirom na to da ovom dionicom prometnice D-404 dnevno prođe između 7.000 i 15.000 vozila.


Mjerni uređaj prikupljat će podatke tijekom idućaa tri mjeseca na osnovu kojih će se napraviti stručna analiza i predložiti eventualne daljnje mjere. Kako doznajemo od tajnika Županijskog savjeta za sigurnost cestovnog prometa Zdravka Lisca, kamera je već u prvih nekoliko dana snimila i evidentirala nekoliko prekršaja prolaza kroz crveno svjetlo na ovom raskrižju, pa nije zgorega podsjetiti kako za ovaj teški prometni prekršaj kazna može iznositi i do 20.000 kuna.


Da se ovom dionicom, na izlazu iz tunela Pećine očito voli oplesti i po gasu, svjedoče i zabilježene snimke vozača koji je u jutarnjim satima projurio s čak 132 kilometra na sat.