Tri gradilišta POS-a

Na Donjoj Drenovi, Hostovom bregu i Martinkovcu gradi se 275 stanova

Damir Cupać

Najprije će, već u proljeće 2014. godine, biti useljeno 80 stanova na Donjoj Drenovi, gdje je izgradnja četiri zgrade u poodmakloj fazi. Na Hostovom bregu u tijeku je izgradnja 95 stanova, a za Martinkovcu je u tijeku izrada projektne dokumentacije i kalkulacije troškova

RIJEKA Program društveno poticane stanogradnje (POS) jedan je od prioriteta Grada Rijeke, a trenutno se radi na tri projekta – Donjoj Drenovi koja će biti useljena u proljeće sljedeće godine, Hostovom bregu gdje su se intenzivirali radovi, dok se za Martinkovac priprema početak izgradnje.    – Izgradnja POS-ovih stanova na lokaciji Donja Drenova uključuje gradnju četiri višestambene građevine s ukupno 80 stanova, uređenje okoliša, parkirnih mjesta te pristupnih prometnica. Konstrukcija svih zgrada je dovršena, a radovi se odvijaju predviđenom dinamikom. Na kući 1 ugrađena je vanjska stolarija, izvedena je fasada, završeni su instalaterski radovi, unutarnji zidovi su ožbukani i ogletani, izveden je estrih. U tijeku su keramičarski radovi u stanovima i zajedničkim prostorijama, hodniku i stubištu. Na kući 2 također je ugrađena vanjska stolarija, izvedena je fasada, završeni su instalaterski radovi, unutarnji zidovi su ožbukani, izveden je estrih. U tijeku je gletanje zidova i priprema za postavu podnih obloga. Na kući 3 ožbukani su unutarnji zidovi, a u tijeku je ugradnja vanjske stolarije i izvedba fasade. Instalaterski radovi su pri kraju. U tijeku je izvedba estriha. Slično je i sa kućom 4 na kojoj su ožbukani unutarnji zidovi te je u tijeku ugradnja vanjske stolarije i montaža skele za izvedbu fasade – pojašnjava ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Vladimir Benac.   


Prije nekoliko mjeseci napravljena je lista kupaca POS-ovih stanova i na njoj je oko 400 kupaca. Agencija za poticanu stanogradnju Grada Rijeke (APOS) provela je javni poziv i u tijeku je zaključivanje poslovne suradnje s poslovnim bankama koje će pratiti kupce u financiranju, odnosno kreditiranju kupnje stanova. Iako je to prvotno bilo najavljivano za listopad 2013. godine, zbog velikog broja zainteresiranih banaka koje su se odazvale javnom pozivu, navode u Agenciji, ugovaranje je potrajalo malo duže od prvotno planiranog.    – No, na korist kupaca kojima će biti ponuđeni bolji uvjeti od dosadašnjih te svakako veći izbor banaka putem kojih mogu realizirati kredit. U svakom slučaju, pozivanje kupaca započet će sredinom studenoga 2013., a najkasnije kroz narednih mjesec dana započet će se s prvim konzultacijama i provjerama kreditnih sposobnosti. Bitno je naglasiti da podnositelj zahtjeva koji je uvršten na Konačnu Listu prvenstva, a koji se ne odazove pozivu APOS-a ili mu je poziv nemoguće dostaviti, gubi mogućnost kupnje stana, a podnositelj zahtjeva koji se uredno odazove pozivu APOS-a, ali nije iskoristio mogućnost kupnje stana koji je u trenutku odabira bio raspoloživ za prodaju, ne gubi mogućnost kupnje stana. To bi značilo, primjerice, ako netko ne iskoristi mogućnost kupnje stana na Hostovom bregu, bit će mu ponuđeni stanovi na prvoj idućoj raspoloživoj lokaciji, moguće Martinkovcu, Škurinjskom plasu…, pojašnjava ravnatelj APOS-a Benac.


Kasnila gradnja


Usporedo sa izgradnjom zgrada radi se i na uređenju okoliša – čišćenju terena, iskopu i nasipavanju – te na pripremi priključaka za komunalnu infrastrukturu. Projekt na Donjoj Drenovi specifičan je po tome što je lista za prodaju napravljena davne 2008. godine, gradnja je kasnila, u međuvremenu su se promijenile socijalne i tržišne okolnosti ljudi na listi pa svi stanovi još uvijek nisu prodani.    – Od ukupno 80 stanova, trenutno su sklopljena 73 predugovora o kupoprodaji nekretnine što znači da u narednom periodu preostaje još sedam stambenih jedinica, no lista zainteresiranih kupaca sadrži još sedamdesetak imena pa je za očekivati da će do useljenja svi stanovi biti prodani. Useljenje u stanove predviđeno je u proljeće 2014. godine. Trenutno neprodani stanovi su jedan jednosobni u zgradi S-2, tri dvosobna u zgradi S-3, te dva trosobna i jedan trosobni u zgradi S-2. Što se tiče upravo tih sedam stanova, u tijeku je odabir stanova i zaključivanje predugovora. Nije velika vjerojatnost da će se cijela lista »iscrpiti« te da će neki stanovi ostati neprodani s te liste s obzirom na mali broj još uvijek raspoloživih stanova u odnosu na velik broj građana koji je “ostao” na listi. Ako bi se to ipak dogodilo, ili ako neki od kupaca odustanu od kupnje stana prije useljenja, takvi stanovi će biti ponuđeni potencijalnim kupcima s nove liste koju je Grad Rijeka izradio u 2013. godini, pojašnjava Benac.   

Dio naselja


Na pitanje kako je to moguće, on navodi da zadnja lista nije formirana za neki određeni projekt, kao što je to bio slučaj s listom iz 2008. godine koja je bila formirana isključivo za projekte Rujevica II. faza i Drenova, već za sve raspoložive stanove koji se grade u programu društveno poticane stranogradnje na području grada Rijeke.    Na lokaciji Hostov breg u tijeku je gradnja 95 stanova, a na Martinkovcu je u tijeku priprema za gradnju daljnjih stotinjak stanova. Na Hostovom bregu radovi su započeli u svibnju 2013. godine i do danas su izvedeni široki iskop terena i iskop za temelje građevine, betoniranje temelja građevine na sve tri dilatacije, betoniranje zidova prizemlja I. i II. dilatacije, betoniranje ploče prizemlja I. i II. dilatacije, betoniranje zidova I. kata I. i dijela zidova II. dilatacije, te dijela zidova prizemlja III. dilatacije, a u tijeku je zidanje dijela zidova I. kata I. i II. dilatacije i betoniranje zidova prizemlja III. dilatacije i I. kata II. dilatacije.

Na lokaciji Martinkovac u tijeku je izrada projektne dokumentacije. Valja napomenuti da građevine koje se planiraju graditi na Martinkovcu nisu samostalan projekt poput onoga na Hostovom bregu, već se radi o gradnji cijelog jednog naselja s pripadajućom infrastrukturom kojeg POS-ovi stanovi čine samo dio. Dinamika gradnje POS-ovih stanova na Martinkovcu slijedi dinamiku realizacije cjelokupnog naselja.



Program društveno poticane stanogradnje najpovoljniji je na tržištu kada je riječ o cijenama novoizgrađenih stambenih kvadrata i uvjeta kreditiranja. U APOS-u raspolažu okvirnim cijenama, pa tako ona za Hostov breg iznosi oko 8.000 kuna po kvadratu.    – Kako je na ovom projektu većina parametara poznata, nije za očekivati da će se konačna cijena bitnije razlikovati od kalkulativne. Što se tiče stanova na Martinkovcu, kalkulirana je cijena oko 7.600 kuna, a izračunata je na temelju svih poznatih parametara, te provedenih odgovarajućih postupaka javne nabave. Valja napomenuti da se radi više o željenoj nego kalkuliranoj cijeni budući da je projektiranje još uvijek u tijeku, a ugovor o javnim radovima za izgradnju, koji ipak čini najznačajniju stavku u troškovima investicije, još uvijek nije sklopljen. U svakom slučaju, konačna će cijena biti poznata tek nakon dovršetka izgradnje i po obračunu svih troškova, a za istaknuti je kako konačna prodajna cijena ne može biti viša od sedam posto od predvidive kalkulativne cijene koštanja kvadratnog metra, naveo je ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Vladimir Benac.