Jedinstvena manifestacija

Na 9. festivalu palente i sira u Čavlima podijeljeno pola tone kompirice

Sanja Gašpert

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Najveća gastro manifestacija na Kvarneru okuplja  veliki  broj udruga i pojedinaca 



U palentu kompiricu utrošeno je 180 kilograma krumpira, 160 kilograma domaće »muke« iz mlina u Martinovom selu, tri kilograma masla, 4,5 kilograma soli i oko 400 litara vode. Palentu je  kuhalo čak 27 kuhara, što je njihov rekordan broj do sada, podijeljeno je oko dvije tisuće porcija, uz 75 kilograma grobničkog sira.



– Kada smo krenuli s manifestacijom, prije devet godina, nisam očekivao da ćemo je uspjeti održati u ovakvom obliku, jer su počeci bili vrlo zahtjevni. Trebalo je osigurati, odnosno napraviti i izraditi »taruj«, »pinjatu«, »šparhet«, dizalicu. Ta ideja o »palenti od pola tone« urodila je plodom, evo već se devetu godinu družimo i vjerujem da »niki ne more to zatrt’«. Manifestacija je postala tradicionalna, čemu treba zahvaliti dobroj organizaciji. Ovom bih prilikom zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji, pripremi i realizaciji samog projekta i vidimo se sljedeće godine u Dražicama, kazao je Lambaša.


Naime, Festival palente i sira održava se naizmjenično, jedne godine u Čavlima, a druge u Dražicama, tako da će sljedeće, 2016. godine domaćin biti susjedna Općina Jelenje.
– Poanta cijele priče je da bez volonterizma ne bismo uspjeli. Ovdje treba spomenuti pokojnog Živka Šupka, koji je bio inicijator i pokretač manifestacije. Ipak, mislim da bi cijeli događaj trebalo dignuti na jedan viši nivo, na način da pojačamo tu gastronomsku ponudu, što ćemo, vjerujem, učiniti mi u Dražicama već sljedeće godine. Tu mislim na uvođenje jela poput bržolice, pečenih srdelica, kupusa i fažola, s kojima se palenta jako dobro slaže, istaknuo je načelnik Općine Jelenje Ervin Radetić.


Direktor čavjanske Turističke zajednice Ivan Salamon kazao je kako je ovaj festival postao najveća gastro manifestacija na Kvarneru, a ono što je, između ostalog, čini posebnom, veliki je broj udruga i pojedinaca koje okuplja u svojoj pripremi i organizaciji te njihov veliki entuzijazam i želja da održe tradiciju svoga domaćeg kraja.


Festival palente i sira najprepoznatljivija je i najmasovnija gastro manifestacija na području Primorsko-goranske županije, a svrha joj je promovirati dio grobničke tradicije, točnije palentu kompiricu – najpoznatiji grobnički brend. Upravo je palenta kompirica bila i osnovna misao vodilja kada je 2007. godine pokrenut Festival, osmišljen kao događanje koje će popularizirati i spasiti od zaborava dio bogate grobničke tradicije, osobito onaj vezan uz tradicionalnu kuhinju, a ona je desetljećima počivala upravo na tom jednostavnom, ali zdravom jelu – palenti kompirici i nadaleko poznatom grobničkom ovčjem siru.