Sve raspadnuto

NIČIJA BRIGA Građani Bulevarda ukazali na zapuštena sportska igrališta oko gimnazije

Ljiljana Hlača

U najgorem stanju je srednje igralište koje će uskoro progutati gustiš. Kada se to dogodi, do trećeg igrališta se neće više moći doći



RIJEKA Sportska igrališta uz Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju propadaju jer nema tko brinuti o njima. Gotovo za nevjerovati, ali to je za sada tako. Na taj problem ponovno su ukazali građani Bulevarda koji smatraju da se nešto po tom pitanju mora napraviti.


Naš list lani je pisao o toj temi. Podsjetimo, uz Gimnaziju se nalaze tri igrališta, no sva su – zaboravljena. Zelenilo oko igrališta buja, korov je već počeo parati asfalt, a i oprema je dotrajala. Koševi za košarku na prvom igralištu su u raspadnutom stanju, a ono nema ni adekvatnu rasvjetu. U najgorem stanju je srednje igralište koje će za par godina upotpunosti progutati gustiš. Kada se to dogodi, do trećeg igrališta se neće više moći doći. Upitali smo u MO-u Bulevard što misli o tome.


Neodrživo i opasno 


– Unatrag više od 15 godina Vijeće Mjesnog odbora Bulevard kontinuirano inzistira na rješavanju problema odnosno potrebe uređenja sportskih igrališta koja se nalaze unutar prostora Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci i to u cilju korištenja ne samo od strane učenika već i građana svih dobnih skupina, a naročito onih s područja MO-a Bulevard, ističe predsjednik MO-a Bulevard Darinko Papić.




Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



– Iako smo navedeno tražili od svih mjerodavnih te davali i konkretne prijedloge uređenja i bili voljni sudjelovati u financiranju uređenja igrališta kroz komunalne prioritete MO-a Bulevard (i okolne infrastrukture: zidova, stubišta, ograda i sl.), stanje je ostalo nepromijenjeno. Pritom napominjemo da MO Bulevard ne može financirati uređenje sportskih igrališta iz sredstava komunalnih prioriteta jer se sav okolišni prostor oko zgrade Prve sušačke gimnazije vodi kao dvorište gimnazije (uključujući i zelene površine), navodi Papić. Dodaje da je Vijeće početkom ove školske godine planiralo ponoviti zahtjev za uređenjem igrališta i uputiti ga svim mjerodavnim subjektima budući je stanje postalo krajnje neodrživo pa čak i opasno za sve korisnike od kojih su najveći broj djeca.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



U Gimnaziji su nam svojedobno rekli – kada smo o tome lani pisali – da se oni o okolišu brinu »sukladno svojim mogućnostima i da je njihova briga rezidba zelenila, a koja se dogovara s Gradom«.


Budući da je osnivač ove ustanove Županija primorsko-goranska, zatražili smo i njihovo očitovanje. Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin ističe da PGŽ kao osnivač PSHG u Rijeci nije ujedno i vlasnik nekretnina koje škola koristi, ali ima obvezu financiranja materijalno financijskog poslovanja škole te investicijskog održavanja objekata koji su nužni za izvođenje nastave.


– Upravo iz tog razloga smo prošlu godinu uložili 3.000.000 kuna za unutarnje uređenje zgrade kako bi se uredili prostori koje je donedavno koristila Medicinska škola. Prethodnih godina popravljali smo dio vanjske stolarije, a do kraja ove godine ćemo također uložiti još dodatnih 150.000 kuna za unapređenje nastavnog procesa, navodi Stilin.


Foto Vedran Karuza


Foto Vedran Karuza



– S druge strane, moramo istaknuti da su igrališta u vlasništvu Grada Rijeke i prema našem mišljenju predstavljaju dio komunalne infrastrukture koja je pored učenika Gimnazije namijenjena i široj lokalnoj zajednici. Unatoč navedenom, želimo istaknuti da smo upoznati s ovom problematikom te da smo, sukladno raspoloživim sredstvima, u suradnji s Gradom i Gimnazijom spremni sudjelovati u uređenju igrališta, zaključak je pročelnice.


Prebacivanje loptice 


No, prozvani Grad ima pak drugačiju teoriju; igrališta za njega nisu javna površina jer su ograđena i zbog toga ne ulaze u program redovnog održavanja.


– Okoliš Sušačke gimnazije, uključujući spomenuta igrališta, ograđen je rampama, zidovima i metalnim ulaznim vratima, što ukazuje na činjenicu da se ne radi o javnoj površini, navode u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav te lopticu odgovornosti prebaciju na osnivača – Županiju.


Zgrada Sušačke gimnazije nalazi se na području k.o. Trsat-Sušak, na području u kojem je u postupku nova izmjera, te se svi katastarski i gruntovni podaci provjeravaju, te se upisuje stvarno stanje, dok ono trenutačno zavedeno u zemljišnim knjigama nije potpuno relevantno, pravda se Grad za dio i oko vlasništva.


– No, unatoč takvoj situaciji, Grad Rijeka, Odjel za komunalni sustav je u nekoliko navrata, na zamolbu Gimnazije i mjesnog odbora, intervenirao u njezinom okolišu koji je tom prilikom uređen i očišćen. Intenzitet održavanja i uređenja javnih površina obavlja se u okviru odobrenih sredstava za tekuću godinu što onemogućava kontinuirano održavanje. Lani i ove godine Grad Rijeka obavio je radove na raščišćavanju zelenila u parku ispred škole kao i oko betonskih igrališta te je Gimnaziji upućen dopis u kojem se ona obavještava o poduzetim mjerama te joj se sugerira da preuzme obvezu održavanja okoliša.