Zavrzlama

Mučna situacija u jelenjskoj školi privremeno okončana: Za v.d. ravnateljicu izabrana Paškvan-Žeželj

Sanja Gašpert

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Krajem rujna raspisan je natječaj za novog ravnatelja jelenjske škole, na koji se javilo šest kandidata i, većinom glasova Školskog odbora, v.d. ravnateljicom imenovana je Dejana Paškvan-Žeželj



JELENJE Dejana Paškvan-Žeželj imenovana je vršiteljicom dužnosti ravnatelja Osnovne škole Jelenje-Dražice, čime je, barem privremeno, okončana »mučna« situacija koja u jelenjskoj školi traje već mjesecima, odnosno od odlaska s dužnosti bivšeg ravnatelja Ante Papića. Naime, nakon što je bivši ravnatelj, Papić, otišao na novo radno mjesto, krajem rujna raspisan je natječaj za novog ravnatelja, na koji se javilo šest kandidata i, većinom glasova Školskog odbora, novom ravnateljicom imenovana je Dejana Paškvan-Žeželj.


Tada nastaju problemi, jer dokumentacija o odlukama Školskog odbora na usuglašavanje Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, kao i kandidatima koji su se javili na natječaj za ravnatelja, nije poslana u zakonskom roku od 45 dana, nego s danom zakašnjenja. Zbog toga je bilo protuzakonito potvrditi ravnateljicu, jer bi, u slučaju naknadne žalbe nekih od kandidata, mogla biti opozvana i više se ne bi mogla kandidrati na sljedeći natječaj.



Za novog predsjednika Školskog odbora imenovan je Luka Zaharija, dok je za njegovu zamjenicu izabrana Nina Grgurić Čop, oboje iz redova vanjskih članova, odnosno osnivača. Sukladno Statutu Škole, podnošenjem ostavki na članstvo u Školskom odboru prestaje mandat članova Školskog odbora iz reda Radničkog vijeća i Učiteljskog vijeća.




Zbog toga je, sukladno Statutu Škole, potrebno provesti dopunski izbor članova Školskog odbora iz redova Radničkog vijeća i Učiteljskog vijeća u roku od 15 dana od dana podnošenja ostavki dosadašnjih članova.


– S Osnovnom školom Jelenje-Dražice više se neće ismijavati i rugati se djeci iz škole. Kreće neko drugo vrijeme i promjene u radu. Isključivo su prijašnji ravnatelji odgovorni za stanje i škole i rada u školi, a bili su marionete i dužnici pojedinaca koji su ih doveli na te pozicije, smatra Zaharija.



Kladionica vjeroučitelja


Slijedom toga, Školski odbor poništio je odluku o imenovanju te većinom glasova, s četiri glasa za, a riječ je o jednom glasu člana iz redova roditelja i tri vanjska člana iz redova osnivača te tri glasa protiv (dva glasa nastavnika i jedan djelatnika Škole), Dejanu Paškvan-Žeželj imenovao v. d. ravnateljice.


– Za ovu situaciju osobno smatram odgovornom predsjednicu Školskog odbora, bivšu v.d. ravnateljicu i tajnicu koji nisu provodili i uvažavali odluke Školskog odbora niti zakonske odredbe. U sve je upletena i prosvjetna inspektorica, koja je izlazila na teren po anonimnim prijavama i obavljala nadzor koji isključivo ide u prilog poništavanja natječaja, dok je zanemarivala ozbiljne propuste i nered u radu škole i propuste koji nisu išli u prilog v.d. ravnateljice i predsjednice Školskog odbora. Dogovarala se s v.d ravnateljice i predsjednicom Školskog odbora i savjetovala ih kako da natječaj propadne.


Dva mjeseca vodila se u školi kampanja protiv samo jedne kandidatkinje, kako bi se izazvala panika među djelatnicima. Bili smo škola u kojoj vjeroučitelj organizira kladionicu koliko će koji kandidat za ravnatelja dobiti glasova zaposlenika, kaže član Školskog odbora Luka Zaharija.



– Nama kao osnivaču bitno je da škola normalno funkcionira, što znači da ima ravnatelja. Prema mojim informacijama, do ove je situacije došlo jer je netko, namjerno ili nenamjerno, nakon odluke Školskog odbora napravio grešku s kašnjenjem slanja dokumentacije prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.


Da se to nije dogodilo, sve bi bilo u redu, jer je ministrova suglasnost prešutno bila tu, kaže pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin. Dodaje kako je Županiji jako važno da se situacija u Jelenju čim prije normalizira, zbog nastavka suradnje oko važnih projekata.


– Općina Jelenje nema načelnika, zakomplicirala se situacija i s izborom ravnatelja, a veliki projekt je »u igri«, projekt rekonstrukcije i dogradnje školske zgrade u Dražicama, koji je bio pred početkom realizacije, ističe Stilin.



Dvije odluke


Novoimenovana v. d. ravnateljice Dejana Paškvan-Žeželj u istom je danu, 25. studenog dobila dvije odluke Školskog odbora – odluku o poništenju izbora zbog prekoračenja zakonskog roka od 45 dana propisanog za imenovanje ravnatelja i odluku kojim se imenuje v. d. ravnatelja OŠ Jelenje-Dražice.


– Prema Statutu Škole, v. d. ravnatelja imenuje se najdulje na rok od godinu dana, a u međuvremenu će biti raspisan novi natječaj. Osobno sam zadovoljna što sam imenovana na funkciju za koju sam se kandidirala. Svojim radom i djelovanjem želim učiniti jelenjsku školu još boljom. Također, namjera mi je kandidirati se i na sljedeći natječaj, kaže Paškvan-Žeželj, dodajući kako iza sebe ima sedamnaest godina radnog iskustva učiteljice hrvatskog jezika u OŠ Pehlin.


Za komentar slučaja upitali smo i, sada već bivšu, predsjednicu Školskog odbora Valeriju Valentin, ali se ona nije javljala na mobitel.