Nasilje na malom odmoru

Maskirani nasilnici usred Graditeljske škole u Rijeci napali dvojicu učenika

Ingrid Šestan Kučić

Dok su dvojica prijatelja sjedeći na hodniku čekala početak sata, iz WC-a su istrčala dvojica maskiranih učenika i ničim izazvani, počeli ih udarati nogama te potom pobjegli. Majka napadnutog traži oštre mjere, a škola to želi riješiti sama



RIJEKA Miran odmor između dva sata na hodniku Graditeljske škole za industriju i obrt za dva petnaestogodišnjaka u srijedu poslijepodne završio je fizičkim napadom dvojice maskiranih učenika. Prema riječima majke napadnutog učenika (podaci poznati redakciji), njen je sin zajedno s dvojicom prijatelja sjedio na klupi na hodniku čekajući početak sata matematike, kada su iz WC-a istrčala dvojica maskiranih učenika i ničim izazvani, fizički se obrušili na učenike na klupi.


– Učenici su imali crne kape na glavi i nogama su počeli udarati po mom sinu i njegovom prijatelju. Uspjeli su se obraniti da ne dobiju udarac u glavu i sve je završilo udarcima u nogu, nakon čega su napadači pobjegli. Moj sin nema vidljive ozljede, ali njegovom prijatelju je noga prokrvarila. Ne znaju tko ih je napao, pretpostavljaju da se radi o starijim učenicima.


Bez videokamera


– Međutim, najgore od svega stav je škole. Pozvala me pedagogica na razgovor i rekla da će to škola riješiti sama. Najprije mi je rečeno da će biti pozvana policija, ali jučer su mi rekli da bi to škola htjela sama riješiti, jer navodno sumnjaju tko je jedan od napadača i da će to riješiti njegovom suspenzijom od 15 dana. Nisam osvetoljubiva, ali mi taj stav nikako ne odgovara. Moj je sin mirno dijete i zato je meta nasilnim učenicima, kaže ogorčena majka.





Što se točno dogodilo usred odmora na hodniku Graditeljske škole i zna li škola tko su maskirani napadači, pokušali smo saznati i od ravnateljice Marine Karadakić, međutim njen je stav da se radi o povjerljivim podacima koje ne želi komentirati. Sličan je stav zauzela i pedagoginja škole, otkrivši jedino da se provode razgovori s učenicima te da se pokušava otkriti tko su napadači.



Dodajući kako škola koja je u središtu Rijeke nema baš nikakve sigurnosne mjere te da s ulice može svatko ući, a da ga se ne provjeri, majka napadnutog učenika kaže kako ne može vjerovati da škola nema ni videonadzor.


Dečko u šoku


– Sin mi je doživio šok. Strah ga je otići u školu, a i mene je strah poslati ga u školu. Pitam se tko će ga zaštititi. Prijedlog škole je da moj sin sjedi ispred zbornice za vrijeme odmora. Kakvo je to rješenje?! Ne znam što da radim, valjda bih ga trebala ispisati iz škole. Očekujem da je unutar školskih zidova siguran, ali očito nije tako. Prije godinu dana ta je škola imala velikih problema s nasiljem koje je završilo isključivanjem učenika iz škole. Ne razumijem zašto, ako znaju da imaju takav profil učenika, ništa ne poduzimaju da se nasilje spriječi, kaže majka.


Iako napad nije završio fizičkim ozljedama, za napadnutog učenika prvog razreda srednjoškolsko je obrazovanje počelo vrlo loše, a zbog straha od napadača od srijede u školi nije bio. Danas će, kaže majka, umjesto na nastavu na razgovor psihologu, jer još uvijek je u šoku zbog napada.