Epilog fizičkog sukoba HDZ-ovaca

Manceu prijete tri godine zatvora, Hrvoje Burić “čist”

Tihana Tomičić

Protiv Hrvoja Burića nije podnesen nikakav optužni prijedlog, pa ni prekršajni za remećenje javnog reda i mira, već je prema mišljenju Općinskog državnog odvjetništva on oštećenik u ovom slučaju



RIJEKA Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužnicu potiv Predraga Mancea za kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavak 2. Kaznenog zakona, zbog napada na gradskog vijećnika HDZ-a Hrvoja Burića koji se dogodio potkraj studenog prošle godine. Prema zakonu, za ovo kazneno djelo moguća je zatvorska kazna do tri godine.


Protiv Hrvoja Burića nije podnesen nikakav optužni prijedlog, pa ni prekršajni za remećenje javnog reda i mira, već je prema mišljenju Općinskog državnog odvjetništva on oštećenik u ovom slučaju.


Ovo je zasad epilog velike afere koja je potresla riječki HDZ, kada je, nakon svađe Hrvoja Burića s njegovom kolegicom iz HDZ-ovih klupa u Gradskom vijeću Rijeke, Teom Čaljkušić-Mance, njezin suprug, također član HDZ-a, Predrag Mance, na ulici šipkom napao vijećnika Burića. HDZ je osudio ponašanje svo troje svojih članova jednako, te su svi troje bili odlukom Gradskog odbora HDZ-a suspendirani na stranačkim dužnostima, a sada su formalo na Časnom sudu HDZ-a.




No, čini se da je DORH ovoga puta reagirao i prije stranačkog Časnog suda te se počinje voditi sudski postupak prema Predragu Manceu, koji je okrivljenik za djelo prijetnje.


Istraživanje slučaja pred Općinskim državnim odvjetništvom završilo je još 27. siječnja ove godine, i tada su Hrvoja Burića obavijestili da se tretira kao oštećenik u slučaju, no Burić nam nije želio davati izjave dok postupak traje.


Kako je poznato, prema tvrdnjama Burića, Mance ga je slijedio na ulici na Trsatu usred bijela dana, te napao metalnom palicom, dok je Mance u izjavama za medije bio tvrdio da je Burić imao pištolj i prijetio mu njime, te da je zato došlo do okršaja. ODO je sada utvrdilo da je napadač ipak bio Mance.


Kako će Gradski odbor HDZ-a Rijeke na ovo reagirati te hoće li možda isključiti Mancea nije još poznato. Moguće je dobiti samo neslužbene komentare koji kažu da treba utvrditi i što je bio stvarni povod za okršaj. Iako je HDZ dosad ovo tretirao kao privatni problem Hrvoja Burića s obitelji Mance, sada bi bilo za očekivati da se ipak napravi distinkcija između okrivljenika i oštećenika u slučaju te da HDZ osudi nasilje u svojim redovima.