Nestale bez traga

MISTERIJ DOLASKA GMAZOVA Velike bijele zmije stigle brodom i još lutaju bakarskim krajem?

Sanja Gašpert

Bakarska luka za rasuti teret za sada je jedina lokacija gdje su gmazovi viđeni

Bakarska luka za rasuti teret za sada je jedina lokacija gdje su gmazovi viđeni

Dvije bijele zmije snimljene su još u utorak na terminalu Luke Rijeka u Bakru i nakon toga ih nitko nije vidio. Alarmirane su sve nadležne službe, a fotografije gmazova poslane su u Zagreb, herpetolozima u Hrvatski prirodoslovni muzej, kako bi se pokušalo utvrditi o kojoj je vrsti riječ



BAKAR  Još uvijek je nepoznato gdje su završile zmije koje je u utorak u luci u Bakru snimio slučajni prolaznik i fotografije i videosnimku poslao na jedan dnevni portal. Podsjetimo, snimljene su dvije poveće, bijele zmije, navodno duže od dva metra, a špekulira se kako bi moglo biti riječi o bijelom pitonu, iako to još nitko nije potvrdio.


Pretpostavlja se da su zmije bile na nekom od brodova koji iskrcavaju teret u bakarskoj luci pa su iskrcane s rudačom, u kojoj su i snimljene. Naime, posade brodova znaju držati zmije kao ljubimce kako bi im hvatale miševe.


Sve nadležne institucije obaviještene su o zmijama lutalicama, a zasad nema informacija da su uhvaćene ili vraćene na brod, ali, najgore od svega – nema ni zmija, a gdje su, ne zna nitko.


Tko je nadležan?




– Zmije koje su viđene u Bakru u utorak poslijepodne došle su teretnim brodom te su iskrcane na terminalu Luke Rijeka u Bakru. S obzirom da je terminal u Bakru vlasništvo Luke Rijeka te nije u nadležnosti Grada Bakra, nismo imali ovlasti za daljnje postupanje već je za to zadužena Luka Rijeka. Naši komunalni redari su na terenu i u kontaktu s Lukom Rijeka te imamo saznanje da je Luka Rijeka kontaktirala vatrogasce, Lučku kapetaniju, Nastavni zavod za javno zdravstvo  i ostale nadležne institucije – ističu u svom priopćenju u Gradu Bakru.


U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kažu kako nisu nadležni za izlazak na teren u ovakvim situacijama s obzirom da nisu mjerodavni da prepoznaju o kojoj vrsti zmije je riječ, ali niti da traže gdje su zmije završile, niti da ih »love«.


– Zmija sigurno nije poželjna i mi možemo samo dati procjenu da postoji rizik od neželjenih posljedica. Nemamo saznanja niti da su naši djelatnici zbog ovog slučaja izašli na teren, jer nisu za to niti mjerodavni. Pozive zainteresiranih o ovom slučaju preusmjerili smo na Prirodoslovni muzej Rijeka – kažu u NZZJZ PGŽ-a.


U Prirodoslovnom muzeju Rijeka također su jučer već bili upoznati sa »slučajem zmija u Bakru«, s obzirom na pozive prema Muzeju od strane određenih institucija, međutim, radi preciznosti uputili su ih herpetolozima u Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu.



Radalj pojašnjava da su ove zmije opasnost da naruše ekosustav u kojem živimo, a takvih je primjera bilo i prije. – Primjerice, kalifornijske kornjače koje su kupovane za kućne akvarije, posljednje se vrijeme bacaju po jezerima i lokvama gdje imaju uvjete da prezime i razmnože se. Tigrasti komarci u naše su krajeve došli kao ličinke u starim atomobilskim gumama, što je također narušilo naš ekosustav – kaže Radalj.


– Ako je riječ o egzotičnoj vrsti zmije, bit će teško odrediti koja je vrsta i za to treba imati primjerak u ruci. Treba naglasiti da svaka alohtona vrsta može predstavljati opasnu i invazivnu vrstu za prirodu Hrvatske – kaže Marcelo Kovačić, muzejski savjetnik Prirodoslovnog muzeja Rijeka. S obzirom da se trenutno ne zna gdje su zmije – jesu li nastavile svoj put po Bakru, završile u rudači ili se vratile na brod, teško će biti samo prema fotografiji ili videosnimci odrediti o kojoj vrsti zmije je riječ te je li opasna ili ne.


Možda šverc?


Postoje neka saznanja da čak nisu bile samo dvije, nego čak desetak zmija, ali ni to se ne može tvrditi sa sigurnošću.


– I ovo je primjer čiste hrvatske priče u kojoj se svi prave »grbavi« i prebacuju odgovornost jedni na druge. Po mojem mišljenju treba najprije determinirati životinju, a potom utvrditi kako je završila u bakarskoj luci. Je li u ovom slučaju zakazala carina, jer tako se onda putem rudače može štošta prošvercati? Možda je ovdje u pitanju šverc. Trebate znati kako je nakon oružja, droge i ljudi, trgovanje životinjama na četvrtom mjestu. Najveći je problem što se ne zna gdje su zmije trenutno, ima li ih još, jesu li otrovne. Netko u Luci je trebao znati da su zmije na brodu – kaže ornitolog Andrej Radalj, predsjednik ekološke udruge Jezero. Dodaje kako postoji potencijalna opasnost za lokalnu zajednicu, odnosno stanovništvo i životinje, jer ako su zmije u klimatskim uvjetima u kojima su naučene živjeti, mogu preživjeti ljeto, pa i zimu, i početi se razmnožavati.


– Možemo umjesto dvije imati najezdu zmija. To je potencijalna opasnost. Simptomatično je, također, da je riječ o odraslim zmijama i to baš dvije. Moguće da ih je i više, kažem, kruže priče da ih je čak deset. Doduše, u ovakvim situacijama mnogi su skloni i izmišljanju, ali neke stvari stoje – određene mjerodavne službe u ovom su slučaju zakazale, pet dana svi šute i prebacuju lopticu jedni na druge, najgore je što je nepoznato gdje se zmije sada nalaze – zaključuje Radalj.