Sad, a ne sutra

Lukanoviću zeleno svjetlo: Grad Kastav kupuje krov trgovačkog centra za jaslice

Andrej Petrak

Foto Reuters

Foto Reuters

B.B. Kastav spreman je Gradu prodati prostor što će ga izgraditi na Šporovoj jami, bruto površine 1441 četvorni metar, po cijeni od 980 eura po metru četvornom. Grad je spreman prodati zemljište ukupne površine 4778 četvornih metara Tre-investu po cijeni od 140 eura



 Gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović dobio je odriješene ruke Gradskog vijeća za sklapanje sporazuma s tvrtkama Tre-invest i B.B. Kastav, kojim se utvrđuju uvjeti za sklapanje kupoprodajnih ugovora za kupnju jaslica na Šporovoj jami, te prodaju gradskog zemljišta za projekt Vrata Jadrana. B.B. Kastav spreman je Gradu prodati prostor jaslica za smještaj 80 mališana, na krovu trgovačkog centra što će ga ovi investitori izgraditi na Šporovoj jami, bruto površine 1441 četvorni metar, po cijeni od 980 eura po metru četvornom. S druge strane, Grad je spreman prodati zemljište ukupne površine 4778 četvornih metara Tre-investu po cijeni od 140 eura po četvornom metru.


Obje strane suglasne su da se iznos za kupnju zemljišta uračunava u iznos potreban za otkup jaslica, a razliku u cijeni Grad će osigurati u proračunu za 2016. godinu. B.B. Kastav obvezuje se dovršiti jaslice do kolovoza 2016. godine, a kupoprodajni ugovor za jaslice bit će sklopljen nakon što se Tre-invest obveže da će, kad se stvore uvjeti, kupiti već spomenuto gradsko zemljište. Upravo je stavljanje jasne obveze Tre-investu, koji je u stopostotnom vlasništvu češkog poduzeća JTH i bavi se ulaganjima u trgovinu i ugostiteljstvo, za kupovinu gradskog zemljišta bila stvar na kojoj je inzistirao vijećnik Reformista Zemir Delić.


– Uvođenje obveze Tre-investu za kupovinu zemljišta ključan je uvjet bez kojeg neću glasovati za ovaj sporazum. Odnosi s investitorima su sad korektni, ali u budućnosti ne mora biti tako, rekao je Delić, koji je zatražio i da tekstovi kupoprodajnih ugovora dođu pred gradske vijećnike.




Deliću je bilo problematično i to što bi Grad trebao osigurati razliku u cijeni u proračunu za sljedeću godinu.


– Grad se obvezuje u 2016. godini stvoriti 8,5 milijuna kuna, što je 25 posto proračuna, a to je nemoguće bez zaduženja. Ako za to ne dobijemo odobrenje Ministarstva financija, ovaj sporazum ne možemo realizirati, pitao je Delić.


Politička odluka


Njegove primjedbe, kao predlagač, uvažio je gradonačelnik Lukanović koji je rekao i da je mogućnost zaduženja već provjerena i da će je biti moguće provesti. Zemir Delić na koncu je za sporazum glasovao suzdržano, dok su oporbeni vijećnici iz HDZ-a i AM-a glasovali protiv. Nastojali su najprije da se glasovanje o ovoj točki odgodi, jer da im nakon prihvaćanja Delićevih prijedloga više nije jasno o čemu glasuju. Praktički dvosatna rasprava dotad se vodila oko pitanja koje su oporbeni vijećnici već iznijeli na pressici koja je prethodila sjednici, a tiče se njihovih primjedbi da projekt jaslica nije dobar, da u njega nije uključena stručna ni šira javnost te da je cijeli projekt preskup, jer da Grad može upola jeftinije sam izgraditi svoje jaslice.


– Svima nam je jasno da je politička odluka da se ovo provede već donesena. Sad nam je samo ostalo da pokušamo poboljšati sporazum koliko možemo – primijetio je Delić.Do Delićevih primjedbi nitko nije ni primijetio spomenute odredbe sporazuma, no sad su oporbenim vijećnicima odjednom postale ključne, toliko da su tražili odgodu glasovanja po ovom pitanju. Gradonačelnik Lukanović upozorio je vijećnike da sporazum ne može čekati.


Gradonačelniku sporna konotacija pridjeva


Gradonačelniku Lukanoviću bilo je sporno što se u medijima i istupima oporbe spominje izraz »češki investitori« kad se govori o tvrtkama Tre-invest i B.B. Kastav.– Zašto se uopće spominju »češki investitori«? Zar je to sprdnja? Draže bi nam bilo da su domaći, kastavski? – pitao je Lukanović.Za oporbene vijećnike izraz »češki investitori« nema takve konotacije.– Nitko »češke investitore« ne shvaća posprdno. Hrvatska i Češka oduvijek su imale dobre odnose –rekao je Davorin Šimunović (HDZ), a nevjericu zbog gradonačelnikovih izjava izrazio je i nezavisni Marin Rančić.


– Ako želimo djecu u jaslicama sljedeće jeseni, onda ovu točku moramo sad usvojiti. Investitor čeka građevinsku dozvolu, a da nema nijednog papira od Grada – rekao je Lukanović.


Garancije i žurba


Vjekoslav Rubeša odgovorio mu je da prije 15 dana vijećnici nisu ni znali da će imati garancije na papiru, a sad se svi žure.


– Ne vidim zašto ne bi razmotrili sve, konzultirali se s pravnicima i odgodili sve za sljedeću sjednicu – rekao je Rubeša.


Njemu, priznao je, nakon Delićevih prijedloga, više nije jasno za što treba glasovati. Zemir Delić smatra da ako već vijećnici ne znaju točnu formulaciju, jasna im je sama bit izmjena, dok je Lukanović predložio Rubeši da uzme kakvu olovku, a da će mu pročelnica Vesna Orlić još jednom pročitati izmijenjenu odredbu.


– Riječ je o izmjenama koje ojačavaju poziciju Grada. Pitam vas da se izjasnite želite li da vam pročelnica još jednom to pročita, pitao ga je gradonačelnik, a Rubeša je odgovorio: »Ne, jer nije po proceduri. Želim se konzultirati s pravnikom, ne želim u to samo gledati  par minuta «.


Rubeša je najprije pokušao osporiti da je ovakve izmijene uopće moguće prema Poslovniku napraviti na samoj sjednici, jer da bitno mijenjaju odluku koja se odnosi, što nije naišlo na razumijevanje ostalih vijećnika. Poslovnik se počelo još ranije spominjati, kad su se predsjednik Vijeća, pojedini vijećnici vladajuće koalicije, pa i pročelnica Orlić, pozivali na ovaj dokument, pokušavajući Rubešu prekinuti u raspravi, jer da se ponavlja i predugo izlaže svoje teze. Vlado Vilfan (SDP) čak je od Rubeše tražio da ne povisuje glas. Rubeša je ocijenio da mu ovakve upadice i dobacivanja ozbiljno narušavaju dignitet kao vijećnika, te da će ubuduće od predsjednika Vijeća za to tražiti reakciju. No, sve je krenulo još na samom početku rasprave o ovoj točki, kad je Matej Mostarac (SDP) krenuo naširoko točku po točku osporavati cijelu presicu oporbe.


Fantastičan potez


 – Pokazat ću vam koliko su stvari jasne  i koliko su ove stvari fantastične za grad. Gotovo 12 milijuna kuna ovaj grad je dobio i dobit će prodajom zemljišta na Šporovoj jami i na Vratima Jadrana, a ukupna vrijednost jaslica je 10.911.000 kuna bez PDV-a koji, nadamo se, nećemo ni morati platiti. Normalno da investitor mora imati svoju matematiku, ali smatram da je ovo što su Gradska uprava i gradonačelnik ostvarili nešto čemu se trebamo veseliti, a ne upirati prstom u to. Čemu upitnici? Trebamo zapljeskati kad to izglasamo, rekao je Mostarac, koji je priznao i da je njegova osobna situacija takva da će sljedeće jeseni trebati ove jaslice.



Debatni klub i politikantstvo


Gradonačelnik Lukanović pitao je vijećnike zašto grad ulaže toliki novac u predškolski odgoj i jaslice i zašto ne uvodi prirez.– Najveći broj našeg stanovništva čine mladi bračni parovi koji zasnivaju obitelj. Nije daleko  od modernog načina života da su jaslice na katu trgovačkog centra. To je čak i komotna situacija za roditelje koji su dosad u rano jutro po kiši morali hitati u centar grada da bi dijete ostavili u vrtiću, a sad će moći parkirati dva metra od lifta, rekao je Lukanović.Upozorio je Rubešu da se iz vida ispušta važna činjenica da pred sobom imaju investitora koji je uplatio i uplatit će 12 milijuna kuna u gradski proračun.– Svatko tko je zaradio jednu kunu na tržištu, dobro zna što to znači.  Za gradsko zemljište dobili smo 150 eura po četvornom metru, što je fantastično dobra cijena, i to za parcelu koja prije nekoliko godine nije bila gradska, već smo se morali boriti i lobirati da se vrati u naše vlasništvo. Predlagatelj sam ovog sporazuma i stojim čvrsto iza njega. Možete vi nihilistički ovdje gledati, ali budite svjesni što znači kapitalizirati 12 milijuna kuna na račun gradske imovine od jednog pojedinačnog investitora, kad od svih naših sugrađana, koji rade, na račun poreza na dohodak godišnje dobijemo 20 milijuna kuna. Platiti 980 eura po kvadratu vrhunskog objekta za jaslice je odlična cijena, a povećati vrtićke kapacitete u nekoliko godina sa 61 na 300 mjesta je vrhunski uspjeh, plod rada gradonačelnika i Gradske uprave. Možemo mi ovo shvatiti kao debatni klub i tu debatirati. Ovo politikantstvo je možda nekome zanimljivo, meni nije – rekao je gradonačelnik.Rubeša je njegove primjedbe shvatio kao vrijeđanje vijećnika.– Zašto nihilistički? Nije mi do politikantstva i igrica, samo do interesa grada – rekao je Rubeša.


– Jaslice nam trebaju sad, ne sutra, ne za 10 godina, već sad, rekao je Mostarac.


Vjekoslav Rubeša odgovorio mu je jednako opširno spominjući da oporba želi jaslice, ali ne želi kupovati stepenište, liftove i terase, kad je moguće imati objekt u prizemlju, s dvorištem, na nekom od gradskih zemljišta.


– Konstantno se izbjegava komentirati da se u istom objektu nalazi trgovački centar i jaslice. Dok ne čujem komentar druge strane da je to dobra stvar, smatram da moji argumenti stoje – rekao je Rubeša.