Budući stručnjaci

‘Ljudi, more i obala’: Kako Rijeku vide strani studenti u ljetnoj školi Ekonomskog fakulteta

Ingrid Šestan Kučić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Budući komercijalisti, menadžeri, komunikolozi i financijski stručnjaci iz Rusije, Belgije, Francuske, Armenije, Gruzije i Kazahstana, njih ukupno 37, polaznici su ljetne škole »Međunarodno okruženje i europske integracije«



RIJEKA – Hrvatska je lijepa zemlja, sviđa nam se čisto more i obala, a iako smo prvi put ovdje, prije dolaska znali smo ponešto o vašoj zemlji. O sportu i nogometu, naravno! – kažu budući komercijalisti, menadžeri, komunikolozi i financijski stručnjaci iz Rusije, Belgije, Francuske, Armenije, Gruzije i Kazahstana. Njih ukupno 37 odlučilo je prva dva tjedna srpnja provesti na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci pohađajući Ljetnu školu pod nazivom »Međunarodno okruženje i europske integracije« koja se organizira već punih 12 godina i do sada je kroz dvotjednu edukaciju riječkog Ekonomskog fakulteta prošlo tristotinjak polaznika.


Riječ je o školi čiji je cilj studente ekonomskih, pravnih i ostalih studija upoznati s osnovama gospodarskog procesa integriranja u Europi, s osvrtom na Hrvatsku i zemlje jugoistočne Europe, te im predočiti prednosti i izazove procesa gospodarskog integriranja na području svakodnevnog života. U radu Škole, predviđena je suradnja s lokalnom zajednicom, uspješnim hrvatskim poduzećima te domaćim i međunarodnim institucijama, a u sklopu toga polaznici imaju priliku ne samo učiti, već se i zabaviti, upoznati dio hrvatskih znamenitosti, kulture i prirodnih ljepota.



Među 37 polaznika Ljetne škole četvero je hrvatskih studenata, a jedna od njih je i Varaždinka Ivona Hunđek koja pet godina studira na riječkom Ekonomskom fakultetu. Ljetna je škola i za nju novo iskustvo, jer kaže prvi se put susrela s drugim kulturama i dobila priliku za naučiti nešto novo.– Iako sam već pet godina u Rijeci, ovo je novo iskustvo. Upoznala sam kolege iz različitih zemalja i sklopila nova poznanstva. Ljetna je škola idealna prilika za naučiti nešto novo o EU-u. Voljela bih jednog dana raditi na EU projektima i kako sam na posljednjoj godini studija, vjerujem da će mi znanja koja ću tu steći pomoći u budućoj karijeri – kaže Ivona.


Otvorenost i srdačnost




Tako je u programu ovogodišnje generacije privremenih riječkih studenata obilazak Istre, otoka Krka, posjet Zagrebu i Plitvičkim jezerima, a u sklopu svakog izleta uz upoznavanje s institucijama i tvrtkama krije se i upoznavanje s autohtonim jelima i specifičnostima određenog područja. Među takvim jelima Ruskinja Oxana Zlobina izdvaja pizzu s tartufima za koju kaže da je odlična, dok su njenog kolegu Nicolasa Chadera iz Francuske osvojile štrukle, ali i istarski sirevi te vino, a Daniyar Kurshibayev iz Kazahstana ističe pak kako se od dolaska u Rijeku ne odvaja od ribljih jelovnika, jer toga kod kuće nema.


Na pitanje zbog čega su za Ljetnu školu izabrali upravo Hrvatsku Daniyar objašnjava kako se radi o zemlji koja je nova članica EU-a.


– Osobno mi je Hrvatska zanimljiva, jer je novija članica u EU-u, kao i u europskim integracijama. Pored toga želio sam upoznati nove ljude, a vidio sam da je Ljetna škola multikulturalana. Ovo je odlična prilika za steći nova znanja o drugim kulturama – kaže Daniyar.


Oxana pak dodaje kako ju je privukao sam program, jer je iznimno raznolik, dok Arthur Lobelle iz Belgije ističe kako vjeruje da će mu iskustva stečena u Ljetnoj školi pomoći u budućoj karijeri.


Iako dolaze iz različitih zemalja i kultura, svi se slažu da su im trenutni domaćini izuzetno gostoljubivi, a po tom pitanju najveća iskustva ima Armenka Tatevik Grigoryan koja je u Rijeku stigla tri dana prije početka same Ljetne škole.


– Prije nego što sam došla u Hrvatsku, čula sam da su ovdje ljudi gostoljubivi, ali ono što sam doživjela daleko je iznad toga. Stvarno nisam očekivala takvu otvorenost i srdačnost koju sam doživjela. Bila sam smještena u jednoj obitelji i to mi je najveće i najljepše iskustvo boravka u Rijeci – ističe Tatevik.


Od početka Ljetne škole ona, kao i svi njeni kolege, živi u kampusu na Trsatu za koji se svi slažu da im se jako sviđa, a osvojili su ih urednost i arhitektura.


Lijep Kampus


– Ističe se modernistička arhitektura, a sve je novo i lijepo. Imate jako lijep Kampus, a ono što me se posebno dojmilo je da sam jedan dan sa starijim građanima odigrao boće i šah. To mi je bilo odlično iskustvo – priča Nicolas.


U svom dosadašnjem boravku u Rijeci imali su prilike otići i do plaže, obaviti i pokoji šoping, posjetiti Opatiju za koju kažu da su je doživjeli kao mjesto za privilegirane turiste, a jedina zamjerka koju imaju, kažu Nicolas i Arthur, noćni je život.


Točnije, nije im jasno zbog čeka riječki kafići ne rade svaki dan do zore. Lista kafića i restorana koje su u Rijeci u tjedan dana uspjeli obići pozamašna je, a zabavu koju nude ocjenjuju odličnom. Pred njima je još tjedan dana učenja, druženja i otkrivanja do sada neposjećenih mjesta, a onda će svatko od njih sa zarađenih 6 ECTS-a, s novim prijateljstvima i novim iskustvima put svoje kuće. Međutim njihov prvi posjet Hrvatskoj neće ostati i zadnji, jer svi se slažu kako bi bilo lijepo istražiti ostatak hrvatske obale, vidjeti Split i Dubrovnik, pa su već sada te destinacije uvrstili u neke svoje buduće planove.