Varljivi svibanj

Ljeto i zima u samo dva dana: Snijeg zabijelio Gorski kotar, nevrijeme u Rijeci rušilo stabla

Marinko Glavan

Bura je u Rijeci lomila grane stabala, prevrtala kontejnere za smeće i uzrokovala brojne štete na zgradama i automobilima



Uživanje u suncu i moru u subotu na gotovo trideset stupnjeva, zimske radosti sa snijegom već u nedjelju i sve to praktički na istom mjestu. Gdje toga ima? U Rijeci i okolici, gdje se, nakon pravog ljetnog vremena, u nedjelju vratila jednako tako prava zima s olujnom burom, a u višim predjelima i obilnim snijegom.


Bura je u Rijeci lomila grane stabala, prevrtala kontejnere za smeće i uzrokovala brojne štete na zgradama i automobilima, primjerice u Ulici Janka Polića Kamova na Pećinama, gdje je na parkirane automobile tijekom palo razbijeno staklo s nebodera Tower centra.


– Sreća je da se to dogodilo noću pa nitko nije nastradao. Čuo sam jak tresak i rasipanje stakla pa sam izišao na prozor, misleći da se razbilo prozorsko staklo na nekom od susjednih stanova. Ujutro smo shvatili da je riječ o staklu koje je doletjelo s Tower centra, jer je karakteristične plave boje, a vidjeli smo i da na tornju nedostaje jedan prozor, objašnjava Edvin Tancabel, pokazujući nam oštećenja na svom automobilu koji je još bio prekriven komadićima plavog stakla. Razabijeno staklo je oštetilo i vozilo Ivana Hrgovića koji kaže kako to nije prvi put da lete prozori s trgovačkog centra.– Pogledajte sve ove prozore koji su drugačije boje ili prekriveni folijom, sve je to otpalo s Towera, pokazuje Hrgović.

Štete na vozilima zabilježene su i uslijed pada stabala ili grana, s kojima su riječki vatrogasci tijekom noći i jutra imali pune ruke posla.




– Imali smo osamnaest intervencija zbog srušenih stabala ili grana samo na gradskom području. Srušena stabla i grane oštetili su automobile na Drenovi i Pećinama, a na Kantridi je bura srušila i semafor, kazao je dozapovjednik JVP Rijeka Dario Gauš.



Nevrijeme je na riječkom području uzrokovalo i brojne prekide u opskrbi električnom energijom, no većih ispada mreže nije bilo.


– Najviše je poteškoća bilo u istočnom prigradu, gdje je došlo do više manjih kvarova na niskonaponskoj mreži, što je uglavnom sanirano tijekom jutra. Na širem području zabilježena su dva ispada srednjenaponske mreže na Lošinju, te ispadi srednjenaponske mreže na području Gorskog kotara, kazao je direktor HEP Elektroprimorja Vitomir Komen.


Gradske autobusne linije prometovale su bez većih poremećaja u voznom redu, a jedini incident zabilježen je na prostoru sjedišta »Autotroleja«, gdje je odlomljena grana pala na električne vodove i prekinula opskrbu strujom.


Snijeg na Platku i u Gorskom kotaru


Ljubitelji zimskih radosti, ali samo oni najhrabriji na svoje su mogli doći na Platku, koji je osvanuo pod bijelim pokrivačem. Zimsku idilu kvarili su olujna bura i gust snijeg pa na omiljenom skijalištu i sanjkalištu Riječana u nedjelju oko podneva nije bilo gotovo nikoga. 


Nije snijeg na Platku u svibnju nikakvo čudo, ali ipak je bilo neobično stajati na pravoj mećavi samo dan nakon što smo se »kuhali« u kratkim rukavima. 


– Snijeg u ovo doba godine za nas nije nikakvo iznenađenje – objasnili su nam stanovnici Begovog razdolja koje je još jednom dokazalo da zasluženo nosi titulu snježne prijestolnice Gorskog kotara.


Snježni pokrivač je zabijelio dobar dio goranskih naselja, u većini njih praktički odmah se i otopio, ali ne i u Begovom razdolju, gdje je vladala prava zimska idila sa dobrih dvadesetak centimetara snijega.


Snijeg u svibnju, pa makar i u najvišem naseljenom mjestu u Hrvatskoj nama se činio gotovo nestvarnim, no Goranima je to – normalna pojava.


– Prije tri godine snijeg je pao 30. svibnja, a bilo ga je sigurno trideset centimetara, kazao je Mario Blašković, vlasnik privatnog pansiona koji je pred kuću, unatoč vjetru i još ponekoj pahulji snijega, izišao u – kratkim rukavima!


Ipak, i stanovnici priznaju da ih je malo zatekla brzina kojom se vrijeme promijenilo, jer u subotu je u većem dijelu Gorskog kotara temperatura prelazila 25 stupnjeva celzijevih, da bi tijekom noći pala oko nule.