Treće izdanje

Ljetna škola kemije u Rijeci privukla dosad najveći broj srednjoškolaca

Ingrid Šestan Kučić

Ne zna se što je zanimljivije - predavanja ili praktični dio / Snimio Marko GRACIN

Ne zna se što je zanimljivije - predavanja ili praktični dio / Snimio Marko GRACIN

U sklopu ljetne škole kojoj je domaćin Prirodoslovna i grafička škola učenici iz cijele Hrvatske posljednji tjedan kolovoza provode u laboratorijima i učionicama kako bi nadogradili svoja dosadašnja znanja iz omiljenog im područja. Po dodatna znanja iz kemije došli su iz Zagreba, Čakovca, Karlovca, Osijeka i Splita



RIJEKA Prirodoslovna i grafička škola treću je godinu u ljetnim mjesecima okupila kremu hrvatskih mladih kemičara, jer počela je još jedna Ljetna škola kemije u okviru koje ponajbalji učenici iz cijele Hrvatske posljednji tjedan kolovoza provode u laboratorijima i učionicima kako bi nadogradili svoja dosadašnja znanja iz omiljenog im područja.


Činjenica da školski praznici još traju njima ne predstavlja nikakav problem, a iz godine u godinu sve ih je više.


Po dodatna znanja iz kemije došli su iz Zagreba, Čakovca, Karlovca, Osijeka i Splita, a kako ističe njihov voditelj doc.dr. Tomislav Portada s Instituta Ruđer Bošković najviše ih je iz Rijeke i Čakovca.




– Ovo je sedmo događanje takve vrste, jer do sada smo organizirali tri ljetne i tri zimske škole kemije, a prvo događanje bila je priprema učenika za međunarodnu olimpijadu iz kemije, od koje je sve i počelo. Škola je namijenjena srednjoškolcima koji žele proširiti znanja iz kemije i razvijati vještine praktičnoga rada u kemijskom laboratoriju. Program svakodnevno traje od 9 do 16 sati. Pola programa odvija se kroz praktičan rad u laboratoriju, dok ostatak čine predavanja koja uz mene drže i bivši polaznici programa te Goran Gotlibović iz Prirodoslovne i grafičke škole, a ove godine predavanja će držati i prof.dr. Ernest Meštrović s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Zagreb. Ovogodišnja posebnost Ljetne škole kemije bit će i organizirani posjet rafineriji nafte, najavljuje doc.dr. Portada.


Polaznici i predavači Ljetne škole kemije / Snimio Marko GRACIN


Polaznici i predavači Ljetne škole kemije / Snimio Marko GRACIN



Besplatan smještaj i obroci


Škola, dodaje, okuplja najbolje od najboljih, redom sve učenike koji sudjeluju na natjecanjima iz kemije, a nude im se sadržaji koji se ne rade u okviru redovne nastave zbog čega nije rijetkost da se učenici iz godine u godinu vraćaju u Rijeku.


– Ove godine među predavačima imamo velik broj bivših polaznika, a to je također jedan od ciljeva programa, jer intencija je da polaznici napreduju i profiliraju se kao predavači, navodi doc.dr. Portada.


Taj jedinstven program za polaznike je besplatan, a to se, kaže voditelj, bez sponzora ne bi moglo realizirati. Potpora dolazi i od samih organizatora, a uz Prirodoslovnu i grafičku školu to su i Institut Ruđer Bošković te Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa.


– Za učenike koji dolaze izvan Rijeke osiguran je besplatan smještaj, dok svi imaju besplatne obroke, a tako nešto bez sponzora ne bi funkcioniralo. Imamo potporu i od Primorsko-goranske županije, napominje doc.dr. Portada.


Ljetna škola kemije: David Karlovčec i Leon Lenuzzi / Snimio Marko GRACIN


Ljetna škola kemije: David Karlovčec i Leon Lenuzzi / Snimio Marko GRACIN



Prvaci na natjecanjima


Činjenicu da kad se jednom isproba Škola kemije u nju se obavezno vraća potvrđuju i sami polaznici među kojima su jedni od povratnika David Karlovčec i Leon Lenuzzi. David se drugo ljeto za redom vratio u Rijeku po nova znanja iz omiljene kemije.


– Lani sam bio prvi put i bilo je to korisno i poučno iskustvo. Dolazim iz Čakovca i treći sam razred gimnazije. Prednost je ovog programa što mogu steći nova znanja koja u školi ne mogu dobiti, kaže David.


On je ovogodišnji državni prvak iz kemije, a iza sebe ima poduži natjecateljski staž, jer još od osnovnoškolskih dana sudjeluje na natjecanjima ne samo iz kemije, nego i iz matematike, fizike i informatike. Iako dolazi iz drugog grada Leon ima sličnu priču. Iz Karlovca je put Rijeke krenuo drugo ljeto za redom, a sve iz želje za dodatnim znanjem iz kemije za koju kaže da je njegova strast.


– Volio bih se baviti kemijom. Volio bih ostati u znanosti, baviti se istraživačkim radom, ali i predavati studentima, otkriva Leon.


On je završio drugi razred gimnazije, državni je prvak natjecanja Globe na kojem sudjeluje posljednje dvije godine, no kaže da je to samo dio natjecanja na kojima je sudjelovao od osnovnoškolske dobi, jer na popisu ima i sudjelovanja na natjecanjima iz kemije, geografije i latinskog.


Bez obzira na koliko su natjecanja bili, iz kojeg grada i škole dolaze svi se polaznici slažu da odvojiti dio školskih praznika za boravak u laboratoriju i nije neki problem jer rade što vole, a nije ni da se stalno radi, jer ima se vremena i za poslijepodnevne šetnje Rijekom, kupanje u moru i zajedničko druženje.


Ljetna škola kemije: Ilija Srpak / Snimio Marko GRACIN


Ljetna škola kemije: Ilija Srpak / Snimio Marko GRACIN