Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Ususret Prazniku rada

Laburisti: 'Današnji su hrvatski radnici šutnjom pali, sretan nam 1. maj'

David Bregovac
David Bregovac
Autor:
Objavljeno: 27. travanj 2018. u 19:58 2018-04-27T19:58:17+02:00

'Laburisti su i dalje tu, uporni u svojim nastojanjima da se izbore za život dostojan čovjeka. Iako na žalost trenutno nemamo svog predstavnika u Hrvatskom saboru, djelujemo lokalno i činimo sve da ukažemo na značajne probleme radnika i pomognemo u njihovu rješavanju', poručuju Laburisti

'Još u 19. stoljeću je utrt put radničkom pokretu. U mračnom 19. stoljeću kada su radnici ginuli u sukobima s policijom radi prosvjeda za radnička prava i bivali osuđivani na smrt i dugogodišnju robiju. Današnji su hrvatski radnici šutnjom pali. Prodali su im tvornice, zatvorili radna mjesta ili prestali isplaćivati plaću, uništili obrtnike i njihove radnike', poručili su Hrvatski laburisti - Stranka rada PGŽ-a u povodu nadolazećeg Međunarodnog praznika rada.

'Mnogi su baš tada u borbi za opstanak otvorili vlastite tvrtke, a onda je velik dio njih našao formulu za vlastiti bolji život. Dobrohotno nudeći svojim radnicima minimalnu plaću i ugovore na određeno vrijeme, sve u skladu s podupirućim zakonima, radnike su polako kuhali u sve toplijoj vodi, kao žabe, pa u tom procesu radnici nisu niti shvatili kad su postali potpuno skuhani. Ne skuhani, već osuđeni na dugogodišnju robiju, bez prava glasa, u lošim radnim uvjetima. Od devedesetih nas polako pripremaju da šutimo i trpimo jer ćemo ostati i bez toga što imamo. U strahu, pogleda uprtih u pod, odlazimo svaki dan, na žalost više ne u tvornice, nego uglavnom u trgovačke lance i šutimo, radimo, ne pitamo za godišnji, ni bolovanje, niti plaću jer našoj obitelji moramo svaki dan staviti tanjur hrane na stol. Pritisnuti kreditima, ovrhama, u strahu čekamo sutrašnji dan jer nas je dalje od sutra strah i pomisliti. Samo da preživimo sutrašnji dan. Budućnost je crna', poručuju Laburisti.

'Gledamo u međuvremenu nasmiješena lica vladajućih koji nas uvjeravaju da će biti bolje, a vjerojatno gledano s njihove pozicije velikih plaća, raznih naknada, besplatnog prijevoza i mobitela, njima i hoće. Nama neće biti i nije nam dobro. Zdravi razum, organizacija države, socijalna politika, zdravo zakonodavstvo i sudstvo odavno su Hrvatskoj rekli zbogom. Iako se u ovom radničkom beznađu čini da nema nikoga tko bi mogao stati iza radnika, poduprijeti ga, vidjeti u kako lošim uvjetima radi i živi, Laburisti su i dalje tu, uporni u svojim nastojanjima da se izbore za život dostojan čovjeka. Iako na žalost trenutno nemamo svog predstavnika u Hrvatskom saboru, djelujemo lokalno i činimo sve da ukažemo na značajne probleme radnika i pomognemo u njihovu rješavanju', poručuju Laburisti.

'Na kraju ostajemo suočeni sa poraznom činjenicom da su se stotine tisuća radnika koje je njihova vlastita zemlja napustila, tužno odlučili otići raditi u zemlje koje rad i radnika cijene i adekvatno za to i plaćaju. Žalosno i neoprostivo! Sretan nam 1. maj, praznik rada!', zaključuju Laburisti PGŽ-a u priopćenju koje potpisuje David Bregovac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze