Politička »gerila«

LAJKAJ ME NJEŽNO Izborna kampanja u Rijeci najoštrija na – društvenim mrežama

Tihana Tomičić

Foto Facebook

Foto Facebook

Slogani Vojka Obersnela izazvali su porugu, na što je njegov stožer odgovorio novima, a verbalni rat među strankama razvio se i zbog tzv. gerilskog oglašavanja nakon što su SDP-ovci optužili HDZ-ovce da vode prljavu kampanju plakatima



RIJEKA Iako je kampanja za lokalne izbore službeno započela tek u nedjelju 7. svibnja, ona se već neko vrijeme vrlo intenzivno, pa i grubo, vodi na društvenim mrežama. Tako su neki novi slogani SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Vojka Obersnela izazvali porugu na portalima i mrežama, a verbalni rat među strankama razvio se i zbog tzv. gerilskog oglašavanja nakon što su SDP-ovci optužili HDZ-ovce da vode prljavu kampanju plakatima u Rijeci.


Naime, Obersnel čija kampanja se vodi po njegovim nadimkom Obi, u ime koalicije Rijeka za sve, objavio je na društvenim mrežama oglas s porukom: »Volite se, u vrtićima je 600 novih mjesta«, na što su mu »trolovi« odmah odgovorili vulgarnom porukom »J… se, jer posla u ovom gradu ionako nema«. Ta je parodija odmah počela kolati riječkim eterom, no Obersnel i njegovi PR-ovci nisu se dali smesti nego su odmah nastavili s novom porukom »Nije važna kilaža nego kilometraža«, uz link na postignuća gradske uprave u izgradnji nove komunalne infrastrukture.


Sentiment i gerila


Očito, Oberselova kampanja igrat će na duhovitost i dojam, baš na one elemente za koje i inače stručnjaci za odnose s javnošću Obersnelu, kao dugogodišnjem kandidatu za gradonačelnika preporučuju: da kampanju vodi na dojmu i sentimentu, a da poigravanje faktima prepusti svojim »napadačima«. 




No, sve ovo je dječja igra prema optužbama koje je na Facebooku objavio SDP-ov Marko Mataja Mafrici na račun HDZ-a: on je objavio fotografije riječkih HDZ-ovaca, među kojima čak i potpredsjednika Josipa Ostrogovića, kako preko već postojećih SDP-ovih plakata lijepe svoje, ali nepotpisane, s porukom »Rijeka im je zadnja«, uz nabrajanje propalih Obersnelovih projekata.


»Dragi riječki HDZ-ovci, ni gerilu ne znate odraditi kako treba, a Grad bi vodili, i Županiju?! Dakle, gerile se ne rade petkom u 8 navečer, nego usred tjedna u gluho doba noći jer tada nema SDP-ovaca po cesti koji vas mogu slikati. Inače, čast mi je bila ovom prilikom upoznati potpredsjednika riječkog HDZ-a, druga Josipa Ostrogovića. Ako treba edukacija o gerilama, slobodno se javite«, objavio je Mataja Mafrici.


Velika rasprava


Nakon toga razvila se velika rasprava, pri čemu su i jedni i drugi priznali da su se i raniji bavili takvim gerilskim akcijama, a odgovorila je Ivona Milinović, šefica kampanje riječkog HDZ-a, koja je napisala: »Marko, zašto bi itko to radio u gluho doba noći kada se radi o legalno plaćenim pozicijama? Pa bar ti druže imas pristup svemu u gradu, pa si mogao biti pametniji i provjeriti čije su to pozicije«.


Mataja Mafrici joj je na to odgovorio da nigdje na plakatima nema loga HDZ-a, niti kandidata. »Čak i kada bi to bilo dopušteno, bilo bi jadno koristiti vlastiti promidžbeni prostor za pljuvanje po drugima, umjesto za predstavljanje sebe. To mi sliči na bezidejnost«, napisao je, a Milinović mu je odgovorila: »Po kome se pljuje? Zar je netko spominjao SDP? Drago mi je da ste se osjetili prozvanima i napokon shvatili kako ste uništili grad«. 


Očito, nova vremena, novi običaji: otkako postoje nove tehnologije na koje su vjerojatno sad već prikopčani svi do 70 godina života, i politička borba preselila se na potpuno novi front.