Odlično otvaranje sezone

Kvarner za Uskrs posjetilo više gostiju nego lani

Davor Žic

 Dobar »pad« uskrsnih blagdana na kraj travnja kapitalizirali su i otoci, a turisti se broje u tisućama. Najave i povratne informacije gostiju i turističkih agenata vrlo su pozitivne



OPATIJA/KRK/MALI LOŠINJ/RAB  Kiša koja je, osobito u ponedjeljak, obilato zalila učkarske obronke i kvarnersko primorje, pokvarila je donekle blagdanski doživljaj na Opatijskoj rivijeri. Iako se na području Opatije i susjednih mjesta odmaralo oko pet tisuća gostiju, ulice su na Uskrsni ponedjeljak bile prazne i isprane kišom, a turisti su svoj odmor uglavnom provodili u zatvorenim prostorima, koristeći usluge hotelskih wellness i spa kapaciteta ili ispijajući kave i čajeve u opatijskim kavanama i kafićima.


Velik broj gostiju u Opatiji je ostao tijekom produženog uskrsnog vikenda – većina ih je stigla u petak poslijepodne ili subotu ujutro, a obavili su »check-out« u jutarnjim satima ponedjeljka. U takvom aranžmanu imali su »polovičnu sreću« s vremenom – lijepo vrijeme u petak i dijelu subote prekinuto je kišnim kapima u nedjelju, no i nedjeljno poslijepodne pružilo je dovoljno sunčanih sati da se Stara dama upozna makar »na brzinu«.


– Sami uskršnji blagdani, bez obzira na nestabilno vrijeme, bili su uspješniji od onih lanjskih i to za 6  posto više dolazaka  i 2 posto više ostvarenih noćenja. Od petka, 18. do nedjelje 20. travnja u Opatiji je boravilo 3.600 gostiju koji su ostvarili 10.850 noćenja. Najviše noćenja ostvarili su očekivano Njemci i Austrijanci, domaći gosti i Talijani. Kada se pridodaju podaci uskršnjeg ponedjeljka, za očekivati da će uskrsni blagdani premašiti očekivanih 3.700 gostiju i 12.000 noćenja. Zadovoljni smo i s turističkim prometom u travnju, u kojem je u prvih 20 dana ostvareno 20.658 dolazaka, što je 8 posto više nego lani u travnju, te 48.023 noćenja što je 14 posto više u odnosu na prošlogodišnji rezultat, kazala je direktorica Turističke zajednice Opatije Suzi Petričić. Istaknula je i da je Opatija u »plusu« i kada se pogleda ukupni rezultat od početka godine – do ponedjeljka je stiglo nešto više od 63.500 gostiju koji su ostvarili gotovo 155 tisuća noćenja, što je povećanje u dolascima od 7, a u noćenjima od 2 posto u odnosu na lani. 




Protekli uskrsni blagdani krčkim su hotelijerima donijeli sasvim solidne rezultate pa će tako, prema svemu sudeći, konačni rezultat ovogodišnjeg Uskrsa osjetno premašiti one lanjske koji su, najviše zbog toga što je Uskrs »padao« koncem ožujka, ostvareni u nešto skromnijim razmjerima. Slijedom   neslužbenih podataka koje su nam proslijedili predstavnici TZ otoka Krka, na Boduliji je tijekom uskrsnih blagdana boravilo nešto više od 2.800 mahom stranih posjetitelja. Najviše gostiju i ove je godine za trajanja produljenog, uskrsnog vikenda boravilo na području Grada Krka i Općine Baška, turističkim središtima otoka Krka u kojima je sasvim razumljivo zabilježen i najveći broj ostvarenih noćenja. 


U svakom od spomenuta dva krčka turistička centra, prema još uvijek nepotpunim podacima otočnog TZ-a ostvareno je nešto više od 3.100 noćenja iz čega se može zaključiti da je dvije trećine ukupne otočne uskršnje turističke bilance realizirano upravo u hotelima i apartmanima tih dvaju mjesta. Sasvim su solidno prvi osjetniji turistički val kapitalizirali i hotelijeri s područja Malinske odnosno Punta, sredina na čijem su području uskršnji blagdani zaključeni sa po oko tisuću ostvarenih noćenja. Od ukupno 9,5 turističkih noćenja realiziranih proteklog vikenda na otoku Krku njih šestotinjak je ostvareno i na području Dobrinjštine dok su omišaljski odnosno njivički hotelijeri otočnoj uskrsnoj »turističkoj berbi« pridonijeli s oko pet stotina »svojih« noćenja. 


Među posjetiteljima koji su za svoje dugo iščekivano blagdansko »plandovanje« odabrali upravo Boduliju najbrojniji su bili Nijemci, Slovenci, Austrijanci i Talijani. Diljem otoka zamjetnu su živost stvarali i domaći posjetitelji među kojima su ipak dominirali »vikendaši« – sezonski stanovnici otoka Krka kojima je produljeni uskrsni vikend nerijetko i prva prava prigoda da prije nadolazeće sezone napokon »proluftaju« svoje vikend kuće i stanove koji su veći dio zime čamili prazni i zaključani. 


Produljeni uskrsni vikend na Lošinju je, prema podacima TZ  Grada Malog Lošinja, provelo 2.132 turista koji su ostvarili ukupno 8.448 noćenja. Hotelski objekti ostvarili su 3.606 noćenja, privatni iznajmljivači 809, kampovi 1468, odmarališta 142 noćenja, dok nautika bilježi njih osam. Od ukupnog broja turista  trećina je bila domaćih, dvije trećine stranih državljana, od čega 33 posto Nijemaca. Talijani su činili 18,5 posto turističkog posjeta, Austrijanci 15 posto, slijede Slovenci sa 7,6 posto, Mađara je bilo jedan posto, dok je turista iz ostalih zemalja stiglo 4,5 posto.


–  Sukladno očekivanim najavama, gosti su stigli na Lošinj, boravili i uživali u sunčanom vikendu na lošinjskom arhipelagu. Odličan booking u predstojećim danima predsezone daje nam dodatni optimizam u ovogodišnju realizaciju planiranih turističkih uspjeha, zaključila je direktorica Turističke zajednice Malog Lošinja Đurđica Šimičić.


Ako je suditi po uskršnjem vikendu, predstojeća sezona na otoku Rabu mogla bi biti rekordna. Od subote do ponedjeljka, kako ističu iz TZ Grada Raba, zabilježeno je mnogo više noćenja nego prošle godine, kada ih je bilo 972. S obzirom da se podaci još prikupljaju, točne brojke nije se moglo iznijeti, no skok bi mogao biti i od 50 posto. Prije no što se počne »vaditi šampanjac«, u obzir treba uzeti, naglašavaju iz TZ, da je Uskrs 2013. bio krajem ožujka, a tih 20 dana velika su razlika kada je u pitanju vremenska prognoza i očekivanja gostiju. No, svejedno, predstojeće ljeto trebalo bi biti bolje od lanjskoga.–  Naš plan je oko 2-3 posto više noćenja, kaže Dragana Buza iz TZ Rab.Iako su ukupne brojke manje, u Loparu je skok još impresivniji. Prošle godine za uskršnji vikend, kažu u TZ Općine Lopar, prijavljeno je bilo 48 noćenja, a ove godine 333.