Sjećanje

U Muzeju grada Rijeke otvorena izložba fotografija Ervina Debeuca

Hina

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



Izložbom fotografija riječkog fotografa, novinara, televizijskog i filmskog snimatelja i realizatora Ervina Debeuca, otvorenom u četvrtak u Muzeju grada Rijeke, taj se muzej oprostio od svojeg dugogodišnjeg suradnika i prijatelja, umrlog 26. listopada ove godine u 87. godini.


Na izložbi su predstavljene njegove fotografije iz fundusa Fotokluba Rijeka te fundusa Muzeja grada Rijeke, kojem je 2010. godine darovao 70 svojih fotografija nastalih između 1955. i 1962. godine.


Ervin Debeuc je rođen u Sušaku 1930. godine. Studirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i Pravnom fakultetu u Rijeci te završio Višu novinarsku školu u Zagrebu. Kao izvanredni student 1974. upisuje Akademiju kazališne i filmske umjetnosti, studij kamere, u Zagrebu, preselivši se u završnom semestru na Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu, gdje je položio sve ispite, osim završne diplome. Obrazovao se uz rad, promijenivši više poslova u mlađim danima. Radio je kao novinar Novom listu i na Radio Rijeci, u tvorničkim glasilima, a mirovinu je dočekao kao televizijski snimatelj u riječkom centru HTV-a.




Njegovo najplodnije fotografsko razdoblje su pedesete i rane šezdesete godine prošloga stoljeća, kada se više okreće filmu, u početku eksperimentalnom, a poslije ga najviše zanima dokumentarni film. Ocjenjuje se da je jedan od najistaknutijih riječkih fotografa u desetljeću nakon Drugog svjetskog rata.


Dobitnik je niza fotografskih nagrada te društvenih nagrada i priznanja, među ostalima Nagrade Grada Rijeke 1985. godine za doprinos razvoju amaterskog filma. 2010. dodijeljena mu je Nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture za životno djelo.