Europarlamentarac u Benčiću

Swoboda: Rijeka ima veliku šansu postati Europska prijestolnica kulture

Damir Cupać

Swoboda Rijeci daje šanse upravo zbog spajanja priče o revitalizaciji industrijske baštine i prenamjeni zone nekadašnjega »Benčića« u kulturni kompleks s knjižnicom i Muzejom suvremene umjetnosti



RIJEKA » Tijekom boravka u Rijeci dugogodišnji europarlamentarac Hannes Swoboda posjetio je kompleks bivšega »Rikarda Benčića« i Palaču šećerane gdje su ga riječki domaćini, predvođeni gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, upoznali s planom kandidature ovoga projekta za EU-fondove te s isticanjem kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture. Kompleks »Rikarda Benčića« posjetili su i SDP-ovi kandidati na euroizborima Neven Mimica i Tonino Picula.


Restauratorski radovi


Ravnatelj Hrvatskog restauratorskog zavoda Mario Braun pojasnio je kakva je i kolika važnost Palače šećerane, naglasivši da je rafinerija šećera u Rijeci osnovana 1750. godine, temeljem odluke koju je donijela Marija Terezija da bi ojačala gospodarstvo austrijskog primorja. Upravna zgrada sagrađena je 1752. godine kao središnji objekt velikog kompleksa u vlasništvu Tršćansko-riječke privilegirane kompanije te je nakon požara 1785. obnovljena i raskošno opremljena štukaturama i zidnim slikama. Swoboda nije bio u prilici vidjeti zidne slike jer su one konzervirane, a restauratorski radovi su još u tijeku. Obersnel se našalio da je zgrada bila funkcionalnija i uređenija prije nego što su u nju ušli restauratori.


   Swoboda je ocijenio da Rijeka ima veliku priliku postati Europska prijestolnica kulture upravo zbog spajanja priče o revitalizaciji industrijske baštine te prenamjeni cijele zone nekadašnjega »Rikarda Benčića« u kulturni kompleks s knjižnicom i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti.




   – Ako Rijeka postane Europska prijestolnica kulture, bit će to veliki poticaj za razvoj grada u svakom smislu, ocijenio je Swoboda.


Dječja kuća


Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar kazao je da za nekoliko dana istječe rok za podnošenje ponuda za glavne projekte rekonstrukcije u »Benčiću« – za rekonstrukciju ciglene građevine kompleksa bivše tvornice »Rikard Benčić« u Rijeci u zgradu javne namjene – Dječju kuću, uslugu izrade glavnog projekta za rekonstrukciju T-građevine kompleksa bivše tvornice »Rikard Benčić« u Rijeci u zgradu javne namjene – Gradsku knjižnicu Rijeka te za izradu projektne dokumentacije za uređenje javnih površina unutar bivšeg industrijskog kompleksa »Rikard Benčić«.


   – Projekt rekonstrukcije i revitalizacije kompleksa »Benčić« Ministarstvo kulture odredilo je kao primarni projekt za apliciranje za sredstva iz fondova Europske unije i bit će prijavljen za nepovratna sredstva strukturnih fondova. Pokušavamo što prije doći do svih potrebnih dozvola kako bi se na vrijeme kandidirali za ta sredstva. U optimističnoj varijanti, radovi bi mogli početi sljedeće godine i završiti 2017./2018. godine, jer je riječ o trogodišnjem projektu, zaključio je Šarar.