''Vaše kazalište vama''

Svečano otvorenje Riječkih ljetnih noći izvrnulo HNK Ivana pl. Zajca naopako

Davor Mandić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – Svečano otvaranje Riječkih ljetnih noći doslovno je izvrnulo HNK Ivana pl. Zajca naopako. Naime svi oni koje gledateljstvo obično može vidjeti na pozornici ili koji su zaduženi za kazališnu čaroliju – glumci, plesači, zboristi i solisti, ali i oni skriveni kulisama – izišli su u prostor ispred zgrade svojeg matičnog kazališta i pokazali se pred okupljenim mnoštvom. Otvaranje nazvano »Vaše kazalište vama« okupilo je sve ansabmle Kazališta i ponudilo eklektičan program na dvjema pozornicama.


Za zagrijavanje su bili zaduženi glumci Talijanske drame, koji su izveli songove iz glazbene komedije »Dipinto di blu« na improviziranoj pozornici kod kipa Zajca. Ravnatelj Opere i v. d. intendanta Marin Blažević potom je najavio bogat trotjedni program 13. riječkih ljetnih noći, što je potvrdio i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zaželjevši publici ugodne riječke ljetne večeri.


Budući da Kazalište nije platilo struju, kako je to rekao Blažević, svjetla su se ugasila i mogao se dogoditi centralni dio programa otvaranja, kada se fokus preselio na pozornicu tik ispred zgrade Kazališta. Istraživanje raznih aspekata seksualnosti u baletu »Sex« još je jednom, u sekvencama, predstavljen riječkoj publici, a zasigurno su ostale zamijećene i scene iz predstave »Turbo folk«, napose one u kojima je bilo i razbijanja boca o glave glumaca. Srećom, kao dio nastupa, a ne diverzije.




No svečano otvaranje Riječkih ljetnih noći imalo je i svoju bogatu uvertiru na više »pozornica« u gradu, usprkos tragikomičnih 50.000 Hasanbegovićevih kuna za ovu tradicionalnu manifestaciju. Ispred Gradske vijećnice plesale su Prve riječke mažoretkinje, plesne grupe Salsero, Flame i Flash Dance Unit, svirala je Gradska glazba Trsat, a okupljene su zabavljali i mađioničari i klauni. I kod starog Kraša bio je klaunski šou, kao i akrobatski nastup parkour, a na Trgu 128. brigade djeca i mladi mogli su nešto naučiti o cirkuskim vještinama. I dok su Korzom prolaznike uveseljavali hodači na štulama, u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka održavala se prezentacija ljetne dramsko-lutkarske radionice.


Marina Blaževića upitali smo je li ovaj program otvaranja pokazatelj prkosa sramotnom tretmanu Riječkih ljetnih noći u ovogodišnjim javnim potrebama Ministarstva kulture.


– Da, baš tako. Zato smo program i nazvali Riječke ljetne noći plus, za što sam u šali rekao da je zapravo pljus, kao propali smo, ali i kao pljuska. Ta sramotna i ponižavajuća sredstva potpuno su neshvatljiva. Jasno je da Riječke ljetne noći nisu nacionalni festival, ali 50.000 kuna… Zato smo bitno smanjili program, ali smo se i dosjetili da bi bilo zanimljivije razviti ideju od prošle godine pa da u suradnji s drugim ustanovama u kulturi zapravo redefiniramo koncept Riječkih ljetnih noći ne samo kao kazališno-glazbene manifestacije, nego kao multidisciplinarnog festivala s izložbama, performansima, tribinama i svim što čini ukupnu kulturnu produkciju. Zato mislim i da je pročelnik Šarar ovo opravdano nazvao prvom simulacijom Rijeke kao Europske prijestolnice kulture – rekao je Blažević.