Novo izdanje "Adamića"

Slikovnica “Vincent z Kastva”: Ples smrti kao tanac od živjenja

Nela Valerjev Ogurlić

Kroz izvrsne ilustracije Vedrana Ružića i nadahnute stihove Elizabet Jovanović na čakavskom dijelektu, pratimo priču Malog Vincenta koji u snu kreće na put Istrom i Liburnijom sve do Kastva...



KASTAV » U sklopu Dječjeg dana Grada Kastva prepuna Gradska loža Kastav u nedjelju je svjedočila predstavljanju nove slikovnice »Vincent z Kastva« autorskog dvojca Elizabet Jovanović i Vedrana Ružića, u izdanju Izdavačke kuće Adamić.


Kroz bogat program izvođača ispričana je vesela priča u kojoj se Vincentov ples smrti iz crkvice u Bermu pretvara u »tanac od živjenja«. Brojne posjetitelje pričom su povele pripovjedačice Rajka Jurdana Šepić i Tatjana Fidel, pjevač Mario Battifiaca, Ženska klapa Volosko, Zoran Majstorović na gitari, Vedran Ružić na kontrabasu, Ante Mamula na harmonici te sopci i kantaduri KUD-a Zlatela iz istarskog Kršana. Bili su tu i »pravi« kosturi (Anita Jovanović i Nevio Grozić) koji su se na priredbu dovezli biciklama.


   Vincent iz Kastva u svom poznatom djelu »Ples mrtvaca« koje krasi zidove crkvice sv. Marije na Škrlinah u Bermu prikazao je onu vječnu istinu – da neovisno o tome što smo za života bili i radili, bili bogati ili siromašni, smrt će na jednako dostići.





U vremenima kada pokušavamo izbrendirati majstora Vincenta iz Kastva, tog možda i našeg najznamenitijeg Kastavca, slikovnica o njemu i ova cijela priča došla nam je kao dar s neba. Zato se zahvaljujem Izdavačkoj kući Adamić i autorima koji su nam priredili ovakvo iznenađenje. Moram priznati da sam i ja odmah prepoznao dobru stvar za Kastav kada mi je slikovnica prezentirana na iPadu, rekao je na predstavljanju »Vincenta z Kastva« kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović.



Upravo je Vincentov Ples smrti poslužio kao inspiracija autorima. Kroz izvrsne ilustracije Vedrana Ružića i nadahnute stihove Elizabet Jovanović na čakavskom dijelektu pratimo priču Malog Vincenta koji s oživjelim likovima, kraljem i prosjakom, papom i gostioničarom, vojnikom i ratarom, u snu kreće na put Istrom i Liburnijom sve do Kastva.



Na tom pohodu susrest će šumske vile, iskopati tunel kroz Učku, svratiti do Voloskog gdje će im se pridružiti Frane Merikan koji je upravo brodom stigao iz Amerike, a u svoje će veselo kolo nakon ručka u Matuljima primiti i kapetana Morellija kojeg su Kastavci bacili u lokvu jer je uveo nova porezna davanja.


   Ovo je u pola godine već druga slikovnica kreativnog autorskog dvojca Jovanović-Ružić, čija je prva slikovnica Mačak z Voloskega doživjela dva izdanja.


   U drugom dijelu promocije na Lokvini je, u crkvici Sv. Trojstva, otvorena izložba slika iz slikovnice Vedrana Ružića upotpunjena stihovima Elizabet Jovanović. Izložba će biti otvorena do 20. lipnja.