Koprodukcija

Premijerno izvedena drama »Esodo – Pentateuco #2« u Rijeci

Hina



 Drama »Esodo – Pentateuco #2 (Izlazak – Petoknjižje #2)« premijerno je u ponedjeljak odigrana na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci.


 Predstava je nastala u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci s La Confraternita del Chianti, Associazione K i Teatro Verdi-Teatro del Buratto iz Milana i uz potporu talijanske Regije Lombardia. Praizvedena je 18. studenoga u Milanu, a nakon Rijeke odlazi na gostovanja u Koper, Pulu i Umag.Tekst za »Izalazak – Petoknjižje #2« napisao je Diego Runko za što je nagrađen na talijanskom natječaju Concorso nazionale di drammaturgia civile »Giuseppe Bertolucci«. Diego Runko je i jedini glumac u ovoj predstavi. Redatelj je Marco di Stefano a autorica dramaturgije Chiara Boscaro.

 U predstavi Diego Runko glumi Puljanina Rudija, sina Hrvata i Talijanke. Rudi je rođen za vrijeme fašizma u Istri, ostaje tu i u doba egzodusa Talijana iz Istre te doživljava starost na istom mjestu živeći u različitim društvenim i političkim sustavima. Runko igra i druge likove, hrvatskog novinara, slovenskog svećenika i brtianskog vojnika tako da na sceni govori četirima jezicima.