Vrisak

Nove knjige, novi autori: Od 2. lipnja počinje Riječki festival autora i sajam knjige

Davor Mandić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Svoje nove knjige predstavit će Daša Drndić, Rade Šerbedžija, Dragan Velikić, Ivica Đikić, Borivoj Radaković, Ivana Bodrožić, Edo Popović, Ahmed Burić, Milorad Popović, Delimir Rešicki, Jurica Pavičić, Drago Glamuzina i drugi domaći i susjedni pisci, ali i strani pisci iz VBZ-ove edicije »Europom u 30 knjiga«



RIJEKA Književno proljeće u Rijeci i ove godine obilježit će Riječki festival autora i sajam knjige Vrisak, sada već ukupno deveti po redu ako u njegovu povijest ubrojimo i Kičmu. No Vrisak ustrajno već četvrtu godinu pod tim imenom, kao sajam u organizaciji izdavačke kuće VBZ, u Rijeku dovodi relevantne domaće, ali i svjetske autore. Tako se može zaključiti i prema najavama ovogodišnjeg izdanja, koje će se tradicionalno održati na više riječkih lokacija od 2. do 12. lipnja.


Domaćini i gosti


Svoje knjige predstavit će Rade Šerbedžija, Dragan Velikić, Ivica Đikić, Borivoj Radaković, Ivana Bodrožić, Edo Popović, Ahmed Burić, Daša Drndić, Milorad Popović, Delimir Rešicki, Jurica Pavičić, Drago Glamuzina i drugi domaći i susjedni pisci, ali jednako tako i strani pisci iz VBZ-ove edicije »Europom u 30 knjiga«. Tako u Rijeku dolaze: Christos Oikonomou iz Grčke s knjigom »Nešto će se desiti, vidjet ćeš«, Josefine Klougart iz Danske s knjigom »Jedno od nas spava«, Monika Kompanikova iz Slovačke s knjigom »Peti brod«, Myrto Azina Chronidi s Cipra s knjigom »Eksperiment«, Tonu Onnepalu iz Estonije s knjigom »Pogranični teritorij«, Emil Andreev, bugarski pisac koji se prošle godine predstavio na Vrisku knjigom »Staklena rijeka«, a ove godine će govoriti o filmu koji je po knjizi snimljen te Riika Pulkkkinen iz Finske s knjigom »Istina«.


Rade Šerbedžija predstavit će »Izabrane pjesme« prvi dan sajma, a već drugi dan, petak, donosi Velikićevog »Islednika« i Đikićevog »Bearu«. Subotu će obilježiti Radaković, koji će se pitati »Što će biti s nama«, ali i riječko čitanje poezije u režiji Milana Zagorca.





Sajamska prodaja knjiga, dakle ona s popustima ponekad i do 80 posto, osim u VBZ-ovoj knjižari na Korzu već se događa i u dvjema kupolama, koje su Riječani zacijelo primijetili na Jadranskom trgu i na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, obzirom da su osvježenje u odnosu na uobičajene, ne osobito estetski ugodne šatore.



Ri lit završnica


Riječki ton bit će i na početku sljedećeg tjedna, kad će se publici predstaviti polaznici CKP-ovih radionica pisanja kratkih priča dvaju Zorana, Krušvara i Žmirića, od kojih će potonji voditi i besplatnu radionicu kratke priče za studente u utorak u 12 sati u Muzeju djetinjstva. No utorak će definitivno obilježiti »Rupa« Ivane Bodrožić u Book caffeu Dnevni boravak u 19 sati.


Popović sa svojim »Poglavnikovim pudlom« dolazi u srijedu, a Daša Drndić će u četvrtak predstavljati »Eeg«. Novog Rešickog, u knjizi »Lovci u snijegu«, moći će se okusiti u petak.


Bogat sajamski program, koji uključuje i brojne afterpartyje, završit će u subotu. Već od podne kreću Milan Zagorac i »Noina avantura«, a predstavit će se još i Jurij Hudolin, Jurica Pavičić s recentnom »Ženom s drugog kata« te Drago Glamuzina s »Everestom«. Kako i priliči riječkom sajmu, književni program zaključit će se nastupom riječke neformalne književne skupine Ri lit, koja će svoj književni performans održati u 21,30 sati na botelu Marini.