Tri glumice, 15 likova

Krasički KUD izveo predstavu “Sve o ženama” Mire Gavrana

Kim Cuculić

Za kazališne amatere iz Krasice riječ je o važnom iskoraku prema drugačijem tipu teatra i odmaku od dosadašnjih pučkih komedija



Krasički KUD Primorka premijerno je izveo predstavu »Sve o ženama« Mire Gavrana, u režiji Denisa Brižića, glumca riječkog HNK Ivana pl. Zajca. Ovom predstavom glumica Gordana Kovačević proslavila je 30 godina umjetničkog rada, na čemu su joj čestitali predstavnici Grada Bakra i slovenske »Bazovice«. 


Za kazališne amatere iz Krasice riječ je o važnom iskoraku prema drugačijem tipu teatra i odmaku od dosadašnjih pučkih komedija. Nakon predstava s većim brojem glumaca, KUD Primorka prihvatio je izazov komorne igre sa samo tri glumice. Zadatak je bio tim veći što se radi o dramaturški kompleksnom tekstu, u kojemu se pet životnih priča naizmjenično isprepleće. 


Svaka od tri glumice igra po pet različitih uloga, što je ukupno petnaest ženskih likova. U prvoj priči junakinje su dvije prijateljice čije prijateljstvo dolazi u krizu kad se pojavi treća. U središtu druge priče su tajnice od kojih svaka želi napredovati u karijeri, a u trećoj priči protagonistice su sestre koje godinama ne pričaju zbog jednog muškarca. U četvrtoj priči likovi su djevojčice iz vrtića, a krug života zatvara se u petoj priči koja govori o staricama iz doma umirovljenika. 




Veliki broj likova u različitim dramskim situacijama predstavlja pravi glumački izazov, kojemu su uspješno odgovorile glumice Gordana Kovačević, Karmen Mlacović i Elizabeta Striebl. Svaka od njih utjelovila je po pet različitih likova. Gordana Kovačević naročito je upečatljiva u ulozi starice iz doma umirovljenika, dok je Karmen Mlacović ostvarila dojmljivu ulogu majke koja nastoji pomiriti zavađene kćeri. Osjećaj za dramatiku ulogom jedne od sestara pokazala je Elizabeta Striebl. Glumice su osvojile simpatije publike igrajući djevojčice iz vrtića. U ovoj predstavi glumice KUD-a Primorka glume pretežito na hrvatskom književnom jeziku, dok su pojedini likovi jezično okarakterizirani čakavskim govorom, dalmatinskim i fijumanskim dijalektom. 


U režijskom smislu ova je predstava zahtjevna utoliko što glumice brzo moraju »skakati« iz jednog lika u drugi. Te pauze Marin Lukanović ispunio je glazbom, dok su stalni scenografski element paravani s uvećanim portretima glumica. Brojne kostime osmislili su Anton Plešić i Vlasta Paravić. Glumice su ispraćene srdačnim pljeskom, a slavljenici Gordani Kovačević mnogi su čestitali na važnom jubileju.