Najljepša veristička opera

HNK Ivana pl. Zajca zaključuje opernu sezonu izvedbama “Andrea Chenier”

Kim Cuculić

Kazalište nudi ulaznice po popularnim cijenama, a na svaku kupljenu dodat će isti iznos – novac je namijenjen obnovi tepiha u parteru



RIJEKAHNK Ivana pl. Zajca zaključuje opernu sezonu dvjema novim izvedbama po mnogima najljepše i najdramatičnije verističke opere – »Andrea Chenier« Umberta Giordana u četvrtak i subotu, 2. i 4. lipnja, s početkom u 19.30 sati. U lipanjskim izvedbama operne predstave pod dirigentskim vodstvom mladog maestra Matije Fortune, a u režiji Nenada Glavana, snage udružuju, nakon dugo vremena ponovno zajedno na riječkoj sceni, supružnici i prvaci riječke Opere Kristina i Robert Kolar.


Dok će Robert Kolar po prvi put pjevati ulogu Carla Gerarda, prvakinja riječkog kazališta Kristina Kolar vratit će se ulozi Maddalene koju je pjevala i na premijeri, a nakon što je u međuvremenu gostovala na nekoliko europskih pozornica.


Riječka predstava »Andrea Chenier« premijerno je izvedena u studenome 2015. Radnja opere odigrava se u pozadini povijesnih događaja Francuske revolucije, s dramatičnim društvenim promjenama što ih je donijela.




U naslovnoj ulozi ponovno je gost Luis Chapa, a u ostalim su ulogama Ivana Srbljan, Olga Kaminska, Mirella Katarinčić Toić, Slavko Sekulić, Voljen Grbac, Marko Fortunato, Dario Bercich, Saša Matovina, Sergej Kiselev, Darko Matijašević i Bojan Fuštar.


Uz nove izvedbe opere »Andrea Chenier« vezana je akcija »Zakoračimo zajedno na crveni tepih«. Naime, nakon što su donacijama građana i riječkih tvrtki prikupljena sredstva dostatna za obnovu svih sjedala u parteru, u »Zajcu« se nastavlja projekt »Obnovimo riječko kazalište« čiji je cilj, u prvoj fazi, uz sjedala u parteru obnoviti i tepih u parteru, otirače na ulasku u kazalište, staze na stepenicama te tepihe u kafiću na prvom katu, a pritom kazalištu vratiti nekadašnju, poznatu kazališnu crvenu boju.


Za izvedbe »Andree Cheniera« 2. i 4. lipnja cijene ulaznica iznimno će iznositi 50 i 30 kuna, a uz svaku kupljenu ulaznicu Kazalište će priložiti isti iznos. Cilj je sakupiti 70.000 kuna koliko je potrebno da se osigura »red carpet« na početku sljedeće kazališne sezone, odnosno tepih u parteru.


Svi oni koji žele donirati više mogu se javiti u Ured propagande i marketinga HNK Ivana pl. Zajca (Uljarska 1, 1.kat; tel.051/355-903; e-mail: [email protected]).