Uspješni umjetnici

Dodijeljene nagrade Primorsko-goranske županije za kulturno stvaralaštvo

Kim Cuculić

Ukupna vrijednost dodijeljenih nagrada iznosi 170 tisuća kuna. Na državnoj je razini dodijeljeno jedanaest nagrada



Primorsko-goranska županija i ove je godine dodijelila nagrade za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva. Na svečanosti u parku Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, župan Zlatko Komadina i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić uručili su nagrade te pohvalili uspješan rad umjetnika s područja Županije. Kako je istaknuo župan Komadina, ove su nagrade priznanja onima koji su bili najbolji u onome u čemu su stvarali. Zlatko Komadina zaželio je dobitnicima puno uspjeha u daljnjem radu, istaknuvši da svu kreativnu energiju treba usmjeritiprema kulturnom projektu koji će vrhunac doživjeti 2020. godine.


Čestitajući nagrađenima, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zahvalio je Primorsko-goranskoj županiji koja njeguje dodjeljivanje nagrada za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva.


– Naravno, sve ono što se događa u kulturi sagledavat ćemo u kontekstu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture. Međutim, radi se o jednom projektu koji je puno širi i puno veći od samo te 2020. godine, i mnogo širi od onoga što predstavlja kultura u užem smislu riječi. Sigurno je da ni te titule ne bi bilo, niti bi ona imala smisla, kad ne bi bilo ljudi koji rade u kulturi, koji dokazuju svoju kvalitetu, inovativnost i kreativnost kroz različite vidove onoga čime se bave. Siguran sam da će svi oni koji će danas primiti ovu nagradu i koji su već bili nagrađivani na državnim ili nekim drugim razinama, imati svoju značajnu ulogu i u projektu Europske prijestolnice kulture – kazao je Obernsel. U ime svih nagrađenih obratila se tajnica udruge Ri Dance Rijeka Danijela Lakotić, rekavši da je ova nagrada dokaz da ono što rade zaista vrijedi, što je ujedno obveza da nastave sa svojim radom i da budu još bolji, kreativniji i stvaralački nadahnutiji.




Nagrade za unapređenje kulturnog stvaralaštva PGŽ-a dodjeljuju se za najbolja skupna i najbolja pojedinačna dostignuća ustanovama, udrugama i fizičkim osobama čije je sjedište odnosno prebivalište na području Primorsko-goranske županije, koje na manifestaciji državne ili međunarodne razine ostvare nagradu kao najuspješniji u kategoriji za koju su se natjecali. Ukupna vrijednost dodijeljenih nagrada iznosi 170 tisuća kuna. Za skupno dostignuće ustanovi se dodjeljuje nagrada od 60.000 kuna, a udruzi od 25.000 kuna. Za pojedinačno dostignuće fizičkoj osobi dodjeljuje se nagrada od 5.000 kuna.


Na državnoj je razini dodijeljeno 11 nagrada, a dobitnici su: HKD Teatar – Međunarodni festival malih scena, Rijeka; Anamarija Knego, Kastav; Tanja Smoje, Rijeka; Dalibor Fugošić, Škrljevo; HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka, na osnovi nagrada svojih zaposlenika Anamarije Knego, Tanje Smoje i Dalibora Fugošića; Goran Filipec, Rijeka; Glazbena udruga klapa »Vinčace«, Novi Vinodolski; Plesna udruga Ri Dance, Rijeka i Pjevački zbor mladih »Josip Kaplan«, Rijeka. Na međunarodnoj razini dodijeljene su tri nagrade koje su dobili: Udruga Kanat – Ženska klapa Kastav, Kastav; Aleksandar Tomulić, Rijeka i Ana Vivoda, Rijeka.


U programu dodjele nagrada sudjelovali su udruga Ri Dance s plesnom točkom »Ljubav«, a PZM »Josip Kaplan« izveo je pjesmu »Aleluja«.