Rezanje potpore

Devet kvadrata za devet riječkih izdavača na Interliberu

Kim Cuculić

Komora je izdavačima smanjila financiranje za najam štanda za četiri puta u odnosu na lani, čime se malim izdavačima uskraćuje nastup na sajmu, iako im je to jedina prilika za predstavljanje na hrvatskoj razini



RIJEKA  Kolegij predsjednika Županijske komore Rijeka nedavno je donio odluku o smanjenju sredstava za ovogodišnji sajam knjiga Interliber u Zagrebu. Ovom odlukom ističe se da je ŽK Rijeka u mogućnosti financirati 50 posto predviđenog prostora na sajmu, s ukupnim iznosom od 7.000 kuna, što je dovoljno za ukupno 9 metara četvornih. Budući da se na raniju prijavu navedenog sajma, do 11. kolovoza 2014. godine, za neuređeni prostor dobiva 8 posto popusta, izdavačima je upućen dopis da se očituju jesu li spremni financirati preostalih 50 posto izložbenog prostora. Na kraju dopisa izražava se nada u bolju financijsku situaciju.


  Ovim povodom Dragan Ogurlić, direktor Izdavačke kuće »Adamić«, izražava zabrinutost zbog ovakve odluke:


  – Uznemirila nas je odluka Kolegija predsjednika HGK ŽK Rijeka o drastičnom smanjenju financiranja zajedničkog nastupa riječkih izdavača na međunarodnom sajmu knjiga Interliber 2014. Iz odluke saznajemo da je ŽK predvidjela financiranje svega 9 kvadrata zajedničkog prostora na Velesajmu, što bi otprilike iznosilo metar po izdavaču i predstavlja smanjenje od čak 4 puta u odnosu na godine ranije.


   Zadnji čavao u lijesu




Mali izdavači nisu u mogućnosti samostalno financirati svoj nastup na Interliberu, a tu se prije svega misli na najam štanda – opremanje smo i do sada financirali sami. Ovu nesmotrenu odluku Županijske komore pokušavamo shvatiti u kontekstu prilika u kojima se kao izdavači nalazimo. Obzirom da gotovo svakog dana dobijamo poneku odbijenicu, a slično prolaze i drugi koji pokušavaju pratiti zahtjeve i potrebe lokalne zajednice, uskraćivanje nastupa malim izdavačima na takvom reprezentativnom sajmu mogao bi zaista biti zadnji čavao u lijes onih riječkih izdavača kojima je to jedina prilika za predstavljanje na hrvatskoj razini.


  Ionako primjećujemo da u raspodjeli sredstava Ministarstva kulture – za otkup knjiga i financiranje novih izdanja – kao riječki izdavači vrlo loše prolazimo – daleko smo od oltara, srca, odnosno očiju – pa i tu imamo dojam o »pozagrebljavanju« državnog MK. U godini u kojoj kao grad apliciramo na Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, Rijeka i Županija su doista u situaciji da, pored gradskog izdavača ICR-a, izgube još pokojeg, a u bliskoj budućnosti – ostanu bez svih. Zato ovu odluku Kolegija predsjednika HGK ŽK Rijeka shvaćamo i kao priliku da se još jednom progovori o položaju izdavača u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji – ističe Dragan Ogurlić.


   Narušeni planovi


Sličan stav dijeli i Emil Kršovnik, direktor »Duševića & Kršovnika«:


  – Razočarani smo odlukom Kolegija predsjednika ŽK Rijeka – sredstva za sufinanciranje Interlibera smanjena su za četiri puta, a ne dvostruko, jer su već godišnjim planom smanjena sredstva za 50 posto. Molimo da se nađu sredstva da se sufinancira Interliber, barem s planom predviđenim sredstvima. Napominjemo da se nisu koristila sredstva za sajam knjiga u Sarajevu ove godine, a pitanje je da li će biti korištena i za sajam u Beogradu. Osim toga, naglašavamo da se ovim sredstvima sufinancira samo najam prostora, dok ostale troškove (uređenje štanda) snosimo sami. Ova odluka narušava nam plan nastupa na Interliberu, kao i svim ostalim riječkim izdavačima knjiga – apelira Kršovnik.


  Shura Dumanić iz SHURA publikacija smatra da su svi izloženi argumenti dovoljni za izmjenu spomenute odluke:


  – Osim toga, ovakav stav Komore može utjecati i na odnos drugih struktura (Grada, Županije, Ministarstva) prema izdavačima, naročito takozvanim malim nakladnicima. Bez njihove potpore i podrške cijela jedna oblast produkcije, važna za kulturni razvoj zajednice, se gasi. To se već dogodilo s izdavačkom produkcijom u Istri, a nije nimalo lako pokrenuti iznova izdavačke ambicije i napore. Treba sačuvati dostignuti razvoj da bi se u pogodnijem trenutku nastavilo još bolje i kvalitetnije – ističe Shura Dumanić