Licitacija prostora na Korzu 7

“Kralj Korza” Mirko Pavičić zakupio i Karolinu Riječku

Damir Cupać

Novi zakupac primit će u radni odnos 24 radnika Magme, te platiti dug od 2,6 milijuna kuna koji je ostavila Magma



RIJEKA Poslovni prostor na Korzu 7, Karolinu Riječku, ukupne površine 1.283 kvadrata izlicitirala je tvrtka Cultus iz Rijeke u vlasništvu »kralja Korza« Mirka Pavičića. S novih 1.283 kvadrata Pavičić nije »kralj«, već neprikosnoveni »kralj Korza«, a izlicitirana cijena za metar kvadratni iznosi 30,48 eura po kvadratu.


U natječajnim uvjetima navedeno je da je djelatnost u Karolini Riječkoj trgovina odjećom i obućom, modnim dodacima, sunčanim naočalama, kozmetičkim i toaletnim proizvodima, a početna zakupnina iznosila je 20,88 eura po kvadratu. Budući da je prije nešto više od godinu dana Rijekatekstil Domus kupio tvrtku Byblos u vlasništvu Zorana Maržića koja je u zakupu Grada Rijeke imala dva kata na Korzu 11, Pavičićeve tvrtke su postale jedini zakupac nekadašnje robne kuće koju je godinama držala Magma. Na jučer održanoj licitaciji uz Cultus sudjelovali su predstavnici riječke tvrtke HANA i MI d.o.o., iz Rijeke.


Inače, nakon što je raspisan natječaj, uvjeti su se mijenjali dva puta – prvi put krajem siječnja 2011. godine kada je određeno da se rok početka plaćanja zakupnine i obavljanja djelatnosti sa 60 dana od dana stupanja u posjed prostora pomiče na 1. svibnja za početak plaćanja zakupnine i 1. lipnja 2012. godine, dok je drugi natječajni uvjet promijenjen na samoj licitaciji. Naime, uvjet je bio da zakupac prihvati obvezu preuzimanja u radni odnos do 24 radnika Magme, a natječajna komisija je to promijenila u primi u radni odnos.





U natječajnim uvjetima navedena je obveza plaćanja  duga bivšeg zakupnika prostora u iznosu od 2,6 milijuna kuna u 4 jednaka obroka najkasnije do 31. prosinca 2012. godine, uz davanje tri bianco zadužnice, svake u iznosu do milijun kuna solemnizirane od javnog bilježnika kao osiguranje plaćanja rečenog iznosa. Jednako tako, zakupac se obvezuje primiti u radni odnos do 24 radnika trgovačkog društva Magma koji su bili zaposleni u trgovini na lokaciji Korzo 7 s danom početka obavljanja djelatnosti. Za pristupanje natječaju bilo je potrebno uplatiti milijun kuna jamčevine. Zakupac će početi plaćati zakupninu od 1. svibnja 2012. godine, a početak obavljanja djelatnosti predviđen je od 1. lipnja 2012. godine. Zakup će trajati 10 godina, naveli su u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.



Tumačenje je da će na taj način ugovori radnika biti tretirani kao novi ugovori, a prije promjene teksta bi se pravno tumačilo da nije ni došlo do raskida ugovora. Jednako tako, na pitanje hoće li Grad Rijeka ustupiti potraživanja prema Magmi novom zakupcu, odgovoreno je da neće. Ispada da je Pavičićeva tvrtka nastupila mecenatski i prema Gradu i prema radnicima jer će platiti dug od 2,6 milijuna kuna koji je ostavila Magma, a neće ga potraživati od Magme.


Uz to u vrlo osjetljivim recesijskim vremenima sprema preuzeti do 24 radnika. Teško je vjerovati da je čovjek koji u zakupu ima gotovo sve važne poslovne prostore na Korzu odjednom u biznis krenuo vođen isključivo humanističkim nastojanjima, ali još je teže prejudicirati u čemu je kvaka.


Jedno od tumačenja koja smo čuli je da su ta dva natječajna uvjeta osmišljena kako bi se eliminirali ostali investitori. Pokazat će vrijeme je li riječ o poslovnom riziku Mirka Pavičića koji je dobio ekskluzivni poslovni prostor na Korzu za koji je platio 2,6 milijuna kuna tuđeg duga, preuzeo 24 radnika i izlicitirao nešto manje od 40.000 eura mjesečne zakupnine, ili je riječ o zakulisnom poslovnom planu.


Valja podsjetiti da još uvijek u vlasništvu njegove tvrtke kao mrtvi kapital stoji nekadašnje kino »Teatro Fenice« i da svako toliko iz Rijekatekstil-Domusa stiže ideja da bi oni rado ustupili Gradu Rijeci spomenik kulture, a da u zamjenu dobiju gradske poslovne prostore.


Svojevremeno kada je ta ideja bila aktualna, gradonačelnik Vojko Obersnel je poručio da takav scenarij ne dolazi u obzir.


To je jedino logično jer bi Grad ostao bez zakupnine za najluksuznije poslovne prostore, a dobio bi spomenik kulture koji je ionako samo na teret Rijekatekstil-Domusu.