Uspješna sezona

Kostrena više nije tranzitna destinacija: Broj noćenja povećan za 50 posto u odnosu na lani

Barbara Čalušić

Smještajni kapaciteti u Kostreni u srpnju i kolovozu bilježe izvrsne rezultate i noćenja i dolaske u porastu / snimio S. DRECHSLER

Smještajni kapaciteti u Kostreni u srpnju i kolovozu bilježe izvrsne rezultate i noćenja i dolaske u porastu / snimio S. DRECHSLER

Kostrena je već sad odradila uspješnu turističku godinu, a u ljetnim mjesecima broj noćenja povećan je za više od 50 posto u odnosu na lanjsku sezonu. Prvih pet zemalja iz kojih dolaze turisti su Njemačka, Italija, Austrija, Poljska te Mađarska



 Prema riječima direktorice Turističke zajednice Kostrene Sandre Svetić Kostrena je već sad odradila uspješnu turističku godinu, a u ljetnim mjesecima broj noćenja povećan je za više od pedeset posto u odnosu na lanjsku sezonu.


U srpnju je u Kostreni bilo je 2.090 dolazaka što je za 40 posto više nego 2015. godine, dok su noćenja za 58 posto veća od prethodne godine i iznose 10.903. Domaći gosti bilježe porast od devet posto dolazaka i 15 posto više noćenja. U kolovozu je bilo 2.317 dolazaka što je za devet posto više nego godinu ranije, dok su noćenja čak za 53 posto veća od prethodne godine i iznose 12.874. Stani gosti bilježe porast od četiri posto dolazaka, dok domaći gosti bilježe porast od tri posto noćenja.


Prosjek noćenja po osobi veći je od prošle godine i iznosi 5,06 po gostu iz čega postaje vidljivo da Kostrena nije destinacija za jednu noć. Tradicionalno među prvih pet zemalja iz kojih dolaze kostrenski turisti su Njemačka, Italija, Austrija, Poljska te Mađarska.




– Smještajni kapaciteti u srpnju i kolovozu bilježe izvrsne rezultate i noćenja i dolaske u porastu, pa tako Ronilački centar u srpnju bilježi čak 169 posto više noćenja dok privatni smještaj ima 129 posto više noćenja, kao i Hostel »Esperanto« u kolovozu koji ima 135 posto dolazaka više i 190 posto noćenja više nego u istom periodu prošle godine. Inače, broj privatnih iznajmljivača nam iz godine u godinu raste. U razdoblju predsezone prijavljeno je dvadesetak novih privatnih iznajmljivača s vrlo kvalitetnim smještajnim kapacitetima, te danas imamo ukupno 72 registrirana privatna iznajmljivača. Svi smještajni objekti bilježe vrlo dobre rezultate, ali naglasila bih da upravo objekti obiteljskog smještaja bilježe kontinuitet u porastu broja i dolazaka i noćenja, kaže Svetić.


U srpnju privatni smještaj u Kostreni bilježi 74 posto više dolazaka i 24 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine te u kolovozu 129 posto više dolazaka i 62 posto više noćenja.


– Na povećan broj dolazaka vjerujemo da je utjecao i obogaćen raznovrstan i kvalitetan program ljetnih događanja u Kostreni koji je započeo početkom lipnja i trajao sve do kraja rujna. Nakon ljetnih događanja nastavljamo s Jeseni u Kostreni i godinu završavamo sa svečanim Danima Općine, smatra Svetić.