Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2020.
Suradnja s Norveškom

foto Konferencija AdRia4Blue: Promocija plavog gospodarstva

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 6. lipanj 2019. u 16:24 2019-06-06T16:24:00+02:00

Ovom konferencijom se upravo želi promovirati plavu i zelenu ekonomiju i razmijeniti dobru praksu i iskustva s Kraljevinom Norveškom koja je otišla najdalje po pitanju inovacija, očuvanja okoliša i tehnologije koje su primjenili u ekološkoj plovidbi i zaštiti mora, istaknuo je Vujić, dodavši zanimljiv podatak kako na riječkom području postoji oko 700 inženjera koji rade za norveške naručitelje

'Temelj je shvatiti da o ekologiji trebaju misliti svi i da to ne koči razvoj. Hrvatska je jedna od zemalja koja u ekološkoj mreži ima skoro 30 posto zaštićenog prostora, a Primorsko-goranska županija blizu 70 posto. Imamo resurse i potencijale koji bi se mogli iskoristiti za brži razvoj. Naravno da to nekada može odvratiti investitore i da tvrde kao to sve poskupljuje, ali zapravo nam je to postala izuzetna prednost. I zbog toga su portrebne inovacije, nove tehnologije, proizvodi i usluge. Naravno, uvijek može bolje', rekao je Vidoje Vujić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Rijeka, danas prilikom otvaranja konferencije AdRia4Blue koju županijska Komora organizira po prvi put, i to u suradnji sa zemljom partnerom Kraljevinom Norveškom.

3108929
Konferencija AdRia4Blue / Snimio Vedran KARUZA

Cilj konferencije je promocija takozvanog plavog gospodarstva što je u direktnoj vezi s održivim razvojem. A sudeći po onome što se moglo čuti na konferenciji, on više nije izbor nego imperativ. U tom smislu Hrvatska i Primorsko-goranska županija imaju značajne perspektive obzirom da su hrvatsko i županijsko gospodarstvo tradicionalno okrenuti moru i plavoj ekonomiji.

Predsjednik HGK ŽK Rijeka istaknuo je kako nam u planiranju razvoja odličan uzor može biti upravo Norveška .

- Norveška je zemlja koja je bogata i plinom i naftom, no svejedno ima i najveću udio električnih automobila, kao i brodove i trajekte koji ne koriste naftu već su ekološki čisti. Bio bih sretan da i mi imamo ono što oni u tom smislu već razvijaju i imaju u funkciji. Ovom konferencijom se upravo želi promovirati plavu i zelenu ekonomiju i razmijeniti dobru praksu i iskustva s Kraljevinom Norveškom koja je otišla najdalje po pitanju inovacija, očuvanja okoliša i tehnologije koje su primjenili u ekološkoj plovidbi i zaštiti mora, istaknuo je Vujić, dodavši zanimljiv podatak kako na riječkom području postoji oko 700 inženjera koji rade za norveške naručitelje.

Okupljenima se obratila i Astrid Versto, norveška veleposlanica u Hrvatskoj, kazavši kako je čast biti izabran za zemlju partnera te kako vidi velik potencijal za suradnju dvije zemlje u razvoju plave ekonomije.

- Mislim da su obje ekonomije sve više ovisne o moru i plavom gospodarstvu. Drago nam je da se Hrvatska u tom smislu ugleda na nas, ali isto tako mislim da možemo učiti jedni od drugih. Upravo iz razloga što imamo mnogo sličnosti. Obje smo pomorske zemlje orjentirane na more, s impresivnom tradicijom. Poslovna suradnja u plavom gopsodarstvu se može povećati i ovakve konferencije su odličan početak, istakla je norveška veleposlanica.

Hrvatski veleposlanik u Norveškoj Hrvoje Marušić je, pak, referirajući se na mogućnosti suradnje dvije zemlje, rekao kako je Norveška zbog raspoloživosti kapitala u segmentu tehnologije i znanja u razvoju plavo-zelenog gopodarstva otišla nešto dalje od Hrvatske, međutim, između dvije zemlje postoje dugogodišnje ekonomske i znanstvene veze.

- U suradnji s Norveškom, kao jednom od vodećih zemlja u plavo-zelenim sektorima, Hrvatska može vrlo brzo uhvatiti korak s najnaprednijim svjetskim trendovima. Inače, danas s Norveškom ostvarujemo značajan trgovinski suficit, ne samo u sektoru usluga gdje dominira turizam, već i u sektoru razmjene roba. Točnije pomorstvu, off shore industrijii energetici, rekao je hrvatski veleposlanik u Norveškoj.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.