Pisana upozorenja

Komunalci izdali 30-ak opomena: Počeo nadzor noćnog ispijanja alkohola na javnim mjestima

Ljiljana Hlača

Ilustracija Foto M. Angelini

Ilustracija Foto M. Angelini



RIJEKA Početkom travnja započeli su zajednički nadzori/ophodnje komunalaca i djelatnika I. i II. policijske postaje po središtu grada u noćnim satima, vezano za ispijanje alkohola u mladih i remećenja reda i mira. Do sada, kako saznajemo, nije naplaćena ni jedna kazna (iznos pune kazne za ispijanje alkohola je 500 kuna) već je izdano 30-ak pisanih opomena, odnosno upozorenja. Ophodnje se obavljaju tijekom vikenda od 23 pa do dva sata.


Podsjetimo, ova mjera utemeljena je izmjenama Odluke o komunalnom redu, ali je njena primjena temeljem odluke Gradskog vijeća odgođena za ovu godinu. Sredinom ožujka na tu temu održan je i zbor građana u prostorijama MO Centar-Sušak kada su ogorčeni građani središta grada ukazali na probleme poput buke iz noćnih klubova u centru grada, pjevanje, vikanje i vrištanje po ulicama u sitnim noćnim satima, zatim uništavanje imovine, onečišćenje grada smećem i urinom. Tada su, kao konkretna pomoć građanima, najavljene ophodnje.


– Prilikom zajedničkih očevida poduzimaju se za sada samo mjere upozorenja. Mišljenja smo da zajedničke akcije komunalnih redara i djelatnika policije te prisutnost službenih osoba u odorama, u smislu preventivnog djelovanja na javnim površinama i prilikom kontrola, postižu pozitivne rezultate, smatraju u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav.