Zaključen natječaj

Kompletirana riječka izvršna vlast: Ovo su novi pročelnici Vojka Obersnela

Damir Cupać

Temeljem ukupnih rezultata ostvarenih tijekom pismenog i usmenog dijela Zdravko Ivanković, Nada Gunjača, Verena Lelas Turak i Ante Mađerić zadovoljili su kriterije za izbor pročelnika gradskih Odjela



Krajem siječnja 2020. godine riječka izvršna vlast u potpunosti je kompletirana izborom četiri nova pročelnika koji su do sada bili vršitelji dužnosti. Jedino novo ime je novi pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, a taj će posao kao dio tima gradonačelnika Vojka Obersnela obavljati Zdravko Ivanković. Ostala tri pročelnička mjesta pripala su dosadašnjim vršiteljima dužnosti, a to su Nada Gunjača koja je zadužena za resor javne nabave, Verena Lelas Turak i dalje će biti prva osoba Ureda grada, dok je za gradske financije i dalje zaužen Ante Mađerić.


Bilo pet kandidata


– Sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, natječaj za izbor pročelnika objavljen je u Narodnim novinama, web stranici i oglasnim pločama Grada Rijeke dana 13. prosinca 2019. godine. U natječajnom roku stigle su prijave pet kandidata za četiri pročelnička mjesta u Gradu Rijeci. Radi se o pročelnicima Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, Odjela gradske uprave za javnu nabavu Odjela gradske uprave za financije i Ureda Grada. Na pisano testiranje su se odazvala četiri kandidata koja su zadovoljila uvjete za pristup intervjuu. Pred Povjerenstvom su kandidati odgovarali na pitanja o svojoj motivaciji, o svom viđenju rada nadležnog odjela/ureda te mogućnostima financiranja projekata putem EU-sredstava. Temeljem ukupnih rezultata ostvarenih tijekom pismenog i usmenog dijela, sva četiri kandidata su zadovoljila kriterije za izbor pročelnika. Stoga je gradonačelnik Obersnel na temelju izvješća Povjerenstva donio Odluke o izboru kandidata i to Zdravka Ivankovića za pročelnika Odjela za sport i tehničku kulturu, Nade Gunjača za pročelnicu Odjela za javnu nabavu, Ante Mađerića za pročelnika Odjela za financije i Verene Lelas Turak za pročelnicu Ureda Grada, naveli su u Gradu Rijeci.


Valja podsjetiti da su Nada Gunjača, Ante Mađerić i Verena Lelas Turak dugogodišnji zaposlenici gradske uprave.


Nada Gunjača je diplomirana pravnica s bogatim radnim iskustvom u javnom i privatnom sektoru. U Gradu Rijeci zaposlila se 1998. godine i to kao pravna savjetnica u Odjelu za kulturu, a kasnije je radila u Odjelu za financije te vodila i Ured za financijske kontrole. S velikim iskustvom rada na gradskim kapitalnim projektima, dodatno se educirala te postala i specijalistica za javnu nabavu.Verena Lelas Turak je diplomirana pravnica koja je u Gradu Rijeci započela svoj profesionalni put i baš u Uredu Grada na raznim poslovima – poslovi vezani uz razvoj civilnog društva, ostvarivanja prava nacionalnih manjina, pripreme sjednica i drugo. Uz navedeno, aktivno je uključena u koordinaciju radnih tijela gradova i općina pri Urbanoj aglomeraciji Rijeka. Tijekom svog rada kontinuirano se educirala u raznim segmentima poslova koje pokriva Ured Grada. U svom radu poseban je naglasak stavila na kvalitetnu pripremu Kolegija gradonačelnika i sjednica Gradskog vijeća te suradnju s gradovima-prijateljima.

Bogato iskustvo




Ante Mađerić je diplomirani ekonomist, a prva iskustva u svijetu financija je stekao radom u bankarskom sektoru. U Gradu Rijeci je zaposlen od 2005. godine na radnom mjestu savjetnika gradonačelnika za financije, a za javne financije dodatno se educirao u zemlji i inozemstvu. U svom radu posebnu je pozornost posvetio transparentnosti proračuna, a za što je Grad Rijeka dobio niz nacionalnih priznanja. Mađerić je i koautor nagrađivane on-line igre ProračunajMe i više izdanja Proračuna u malom. Suradnik je međunarodnih stručnih tijela za javne financije te je dosada bio sudionik i predavač na nizu konferencija s temama fiskalna decentralizacija, lokalne i regionalne financije te modeli financiranja razvojnih projekata.


Zdravko Ivanković je liječnik, specijalist transfuzijske medicine te magistar znanosti iz znanstvenog područja biomedicine i zdravstva koji iza sebe ima bogato radno iskustvo u zemlji i inozemstvu. Uz medicinsku karijeru, Ivanković je kontinuirano bio posvećen sportu. Dio svog radnog staža proveo je vezan uz sportsku medicinu, a bio je aktivan sportaš baveći se košarkom. Kao liječnik, posebnu pozornost pridaje rekreaciji te smatra da u nju treba uključiti što veći broj građana, a posebno djece, mladih i starijih osoba.


Prvi čovjek Odjela za sport član Liste za Rijeku


Zdravko Ivanković, novi pročelnik za sport i tehnički kulturu, član je Liste za Rijeku zbog čega smo za komentar njegova izbora s obzirom na loklani politički kontekst upitali predsjednika Liste Danka Švorinića.


– Mogu potvrditi da se radi o našem članu kao i da to nema veze s izborom. Posljednjih nekoliko godina nije bio aktivan kod nas zbog radnog mjesta u Zagrebu. Ako je on izabran, a poznavajući njegovu stručnost i reference, radi se o dobrom izboru i drago mi je da se vraća u Rijeku, kazao nam je Švorinić.