Primorsko-goranski župan dobio usmeno uvjerenje da iskapčanja struje neće biti

Komadina: Ako Vlada želi biti policajac, neka pokrene stečaj Diokija; ako ne – neka ne odmaže

Tihana Tomičić

Dini struja ne može biti naglo isključena, jer za hlađenje pogona treba najmanje 70 dana. To nije dječja igra, i nitko se ne može neodgovorno ponašati. A ako Vlada želi biti policajac, neka onda ona sa svojim javnim poduzećima pokrene stečaj, i tako se naplati – rekao je ogorčeno Komadina



RIJEKA – Župan Zlatko Komadina prenio je na redovitom press kolegiju garanciju direktora HEP-a Lea Begovića, usmeno dobivenu, o tome da struja Dini sigurno neće biti naglo isključena, već može samo biti smanjena snaga, zbog milijunskih dugova.


Komadina je oštro komentirao prozivke iz Ministarstva gospodarstva da je »nasjeo« na priču iz Dine:


– Neće meni nitko dijeliti lekcije ni poučavati me s kim da komuniciram i kako da radim. O problemu Dine progovorio sam u pismu Vladi jer mi se obratila uprava te tvrtke da prijeti opasnost od iskapčanja struje i vode zbog dugova, a studirao sam pet godina na Strojarskom fakultetu, pa dobro znam što znači iskapčanje struje procesnoj proizvodnji.




Dini struja ne može biti naglo isključena, jer za hlađenje pogona treba najmanje 70 dana. To nije dječja igra, i nitko se ne može neodgovorno ponašati. A ako Vlada želi biti policajac, neka onda ona sa svojim javnim poduzećima pokrene stečaj, i tako se naplati – rekao je ogorčeno Komadina.


Ističe da je netočno, kao što tvrdi državni tajnik Jozo Sarač, da je Županija uzbunjivala javnost – upravo suprotno, »javnost nisam obavijestio nego sam pisao Vladi, pa tko onda politizira«, pita se župan.


– Moja uloga i jest da javno apeliram da se održi gotovo tisuću radnih mjesta u Dini i Diokiju, a uz to i onih 300 u Novom listu, čiji je vlasnik također Dioki. Nema mjesta neodgovornom ponašanju i politiziranju – zaključio je Komadina.


On je za utorak najavio sjednicu županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, koji se sastaje da se upozna s mogućim opasnostima za okoliš, ukoliko bi proizvodnja u Dini bila naglo prekinuta.


»Nije Dina Petrokemija hotel, pa da ga zatvaramo i otvaramo kako nam padne na pamet«, rekao je župan.


Tema industrijskog razvoja Krka bit će i tema skorog sastanka predstavnika Županije i Zavoda za prostorno uređenje sa sedam krčkih načelnika, i to na njihovom terenu, najavio je župan.


No, to ne znači da će Krčani i uspjeti u svojim nastojanjima da u novi Županijski prostorni plan, temeljem Prostorno-planske studije razvoja PGŽ, ne bude na Krku kod Omišlja ucrtana nova kontejnerska luka i željeznički most.


– Demokratski ćemo odraditi prethodnu raspravu, ali nećemo podleći ničijim pritiscima. Županijski plan mora donijeti novi razvoj i ulaz novih investicija, a ne biti kočnica razvoju – rekao je Komadina. Kako je poznato, krčki načelnici zajednički zahtjevaju da se riječka luka ne širi na Krk sve dok se ne iskoriste svi sadašnji kapaciteti Rijeke, no Komadina im poručuje da je Kvarner dio Mediterana najdublje uvučen u srednoeuropsko kopno, i svatko normalan to mora valorizirati.


»Ne možemo živjeti od onog čega nemamo, nego valjda iskoristiti ono što imamo. Naravno, ostatak otoka Krka nastavit će se turistički razvijati«, rekao je Komadina. 


Po njemu, riječka luka u sadašnjim gabaritima je »malešna«, a Hrvatskoj treba nova pruga Rijeka-Zagreb, i onda je logično u doglednoj budućnosti stvoriti lučki kapacitet koji će i opravdati novu prugu.