Povratak na istok grada

Knjižnica u Dvorani mladosti: Nova čitalačka oaza Trsaćana i Sušačana

Ingrid Šestan Kučić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

U prizemlju Dvorane mladosti jučer je, osam godina od gašenja nekadašnjeg Ogranka Sušak GKR-a, otvoren Ogranak Trsat, koji će nuditi 16.500 svezaka knjiga i 200 jedinica filmova i multimedije



RIJEKA Nakon punih osam godina od gašenja nekadašnjeg Ogranka Sušak Gradske knjižnice Rijeka, istočni dio grada jučer je dobio novi Ogranak Trsat. Riječ je o prostoru površine 311 četvornih metara smještenom u prizemlju Dvorane mladosti, koji će prema ocjeni v.d. ravnateljice Gradske knjižnice Gorane Tuškan biti novi dnevni boravak za građane Trsata i Sušaka.


– Sama Gradska knjižnica sljednik je Gradske biblioteke Sušak koja je osnovana 1930. godine i od gašenja Ogranka Sušak pokušavamo pronaći adekvatan prostor za knjižnicu u ovom dijelu Rijeke. Interes građana svih uzrasta za otvaranjem Ogranka bio je iznimno velik, a sama ideja o otvaranju Ogranka u prostoru Dvorane mladosti potekla je upravo od samih građana. U novom Ogranku građanima će biti dostupno 16.500 svezaka knjiga, kao i 200 jedinica filmova i multimedije, a programi koji će se provoditi bit će ostvareni u suradnji sa zajednicom, najavila je v.d. ravnateljice.


Potraga za prostorom


U preuređenje novog knjižničnog prostora, koji će nuditi i 8 naslova novina te časopisa kao i 4 računala s pristupom internetu te igračke, uloženo je 600 tisuća kuna. Grad Rijeka kao osnivač Gradske knjižnice u građevinske, obrtničke i instalacijske radove uložio je 318 tisuća kuna, dok je sama Gradska knjižnica osigurala ostatak sredstava za opremanje prostora. Koliko je nova čitalačka oaza bila željno iščekivana, potvrdila je i predsjednica Kluba Sušačana Tamara Morić, koja je istaknula kako je Klub do sada analizirao cijeli niz lokacija tražeći adekvatan knjižnični prostor te je u konačnici dao potporu ideji da se nova knjižnica smjesti u prizemlje Dvorane mladosti.




Činjenicu da se za novim prostorom ljubitelja pisane riječi tragalo jako dugo istaknuo je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, naglašavajući da je istočni dio grada predugo bio bez knjižnice.


– Tražili smo različita rješenja. Pregovarali smo s Tower centrom i Robnom kućom Vežica, ali bezuspješno sve dok se nije ispraznio ovaj prostor. Trsat i Sušak sada su dobili lijepo mjesto na kojem će građani moći provoditi vrijeme s jednim od najboljih čovjekovih prijatelja, a to je nesumnjivo knjiga. U posljednjih destak godina ovo je četvrti ogranak Gradske knjižnice koji smo otvorili ili preuredili, ali tu nije kraj.


Dvokratni ritam


U pripremi je realizacija još jednog ogranka u sklopu rekonstrukcije doma na Gornjoj Vežici. Želimo da knjiga bude dostupna svima kako bismo mogli proširiti znanje i svijet učiniti boljim. To je jedan od razloga zbog kojih smo se kandidirali za Europsku prijestolnicu kulture i sada bez ikakvog straha mogu reći da će Gradska knjižnica 2020. godinu dočekati s novom zgradom Središnjeg odjela, najavio je Obersnel.


Jučer otvoren ogranak još je jedan iskorak Gradske knjižnice u posljednjih godinu dana, jer nedavno je u promet pušten novi bibliobus, a u kolovozu je otvoren i novi prostor Središnjeg odjela u Filodrammatici. Trsatski će ogranak imati dvokratno radno vrijeme te će ponedjeljkom, srijedom i petkom raditi od 8,30 do 14,30 sati, a utorkom i četvrtkom od 14 do 20 sati. Prva i treća subota u mjesecu također će biti radne, i to od 8,30 do 15 sati.