Optužbe smatraju neutemeljenima

Kirigin: Nema ni govora o tome da su korisnici usluga Energa ikako oštećeni, Obersnel: Burić će odgovarati za laži

Marinko Glavan

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

RI-Stan ne obavlja djelatnosti toplinske energije i plina, nego u ime i za račun Energa, naplaćuje sredstva i to prema obračunima koje dostavlja  Energo, što je i za Energo i za krajnje korisnike, višestruko povoljnije



Nakon što su gradski vijećnik Hrvoje Burić i članovi Inicijative protiv skupog Energa javno ustvrdili da su građani Rijeke oštećeni za 14 milijuna kuna i to na način da privatna tvrtka Ri-Stan protuzakonito naplaćuje uslugu isporuke toplinske energije i prirodnog plina umjesto Energa, komentar tih tvrdnji zatražili smo od direktora Energa Sanjina Kirigina i riječkog gradonačelnika, ujedno predsjednika skupštine Energa, Vojka Obersnela.



Ri-Stan naplaćuje prema obračunu koji radi Energo


Direktorica prozvanog Ri-Stana Laura Bolić Lazarić ističe kako ta tvrtka uslugu objedinjene naplate obavlja sukladno ugovoru s Energom u čemu nema ničeg po zakonu spornog.– Energo isporučuje i prodaje toplinsku energiju i plin kupcu, prikuplja podatke za obračun – očitavanje svih mjerila toplinske energije, arhiviranje podataka, sortiranje svih podataka za daljnji obračun, zaprima moguće reklamacije i pritužbe od tarifnih kupaca, sudjeluje u sudskim postupcima za obračun i ispostavljanje računa kupcima. Za sve ove djelatnosti Energo preuzima kompletnu odgovornost prema tarifnim kupcima. Na RI-Stan nisu prenesene odgovornosti i obveze već one i nadalje ostaju odgovornost, obveze  i prava energetskog subjekta  Energo d.o.o.Ri Stan pruža uslugu objedinjene naplate troškova stanovanja, među kojima se nalaze i troškovi koje se odnose na toplinsku energiju i plin. Time ne ulazi u obavljanje djelatnosti toplinske energije i plina obzirom da se radi o sredstvima koje naplaćuje u ime i za račun Energa, a prema obračunima koje dostavlja Energo i koji čine sastavni dio računa troškova stanovanja. Stoga se Ri-Stan d.o.o. ne može smatrati  energetskim subjektom, jer ne obavlja energetsku djelatnost distribucije i opskrbe toplinskom energijom i plinom,  pa ne mora tražiti odgovarajuću dozvolu odnosno registraciju, kaže direktorica.


Burić je, podsjećamo, pozvao DORH i policiju da istraže naplatu troškova centralnog grijanja i prirodnog plina putem sustava objedinjene naplate Ri stana, budući da ta tvrtka nije registrirana za obavljanje tih djelatnosti pa prema tome ne može ni obavljati naplatu, što je u dva navrata, 2009. te 2010. godine potvrdila i Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), koja je Energu naložila izdavanje računa na kojima nedvosmisleno stoji da ih izdaje Energo, te da sredstva od naplaćenih računa moraju biti izravno uplaćena na račun Energa. Gradonačelnika i direktora Energa Burić je prozvao i zbog toga što Energo, iako u cijeni plina i toplinske energije ima obračunatu opskrbnu maržu, plaća privatnoj tvrtki Ri stan uslugu izdavanja računa.




Kirigin Burićeve optužbe smatra potpuno neutemeljenima, budući da je Energo ispunio sve naloge HERA-e, uz tvrdnju kako objedinjeni sustav naplate omogućuje najniže troškove izdavanja računa u Hrvatskoj.


– Grad Rijeka već preko dvadeset godina vrši objedinjenu naplatu svih troškova stanovanja što je najjednostavniji i najekonomičniji oblik fakturiranja računa, prvenstveno s aspekta korisnika. Tako da nema ni govora o tome da su građani Rijeke ili korisnici usluga Energa ikako oštećeni.



Obersnel: Burić uznemirava javnost


 Obersnel se u svom očitovanju oštro obrušio na Burića, nazvavši njegove tvrdnje lažima koje će ispitati sud.– Konferencija za medije koju je održao gospodin Burić samo je još jedan njegov ispad kojim pokazuje da u svojoj političkoj beznačajnosti ne zna drugačiji način da bude vidljiv osim da izmišlja laži. Apsolutna je neistina da su građani Rijeke, odnosno korisnici Energovih usluga oštećeni. Budući da Energo sve vezano uz ispostavu računa korisnicima radi u skladu sa zakonskim propisima, mislim da je došlo vrijeme da gospodin Burić putem suda odgovara za svoje lažne optužbe i uznemiravanje javnosti, kazao je Obersnel.


Što se tiče specifično Energa i Ri-Stana, 2010. godine HERA je dostavila mišljenje po kojem je Energo u roku od 30 dana prilagodio sustav naplate na način da se objedinjenom računu usluga stanovanja pridružio zaseban Energov obračun za toplinsku energiju. Ta praksa je zadovoljila HERA-u te se od tada uopće ne postavlja pitanje načina izdavanja računa.


Dakle, RI-Stan ne obavlja djelatnosti toplinske energije i plina, nego u ime i za račun Energa, naplaćuje sredstva i to prema obračunima koje dostavlja  Energo. A za Energo je to, pa time i za krajnje korisnike, višestruko povoljnije nego da naplatu organiziramo sami. Dokaz tome je što Energo naplaćuje apsolutno najnižu  naknadu za kupca u RH u visini od 6,36 kn bez PDV-a  po korisniku mjesečno što je iznos namijenjen za obračun i usluge ispostavljanje računa, kaže Kirigin.