Stožer zimske službe

Kazne neodgovornim vozačima i stanarima koji ne čiste pred zgradama

Iva Vlašimsky

Stožer je priznao da vozila za čišćenje prometnica možda nisu najbolje prilagođena riječkim uskim i brdovitim ulicama zakrčenim automobilima

RIJEKA  Sutra se očekuje ukidanje zimskih uvjeta  na riječkim prometnicama. Danas je još uvijek na snazi drugi stupanj pripravnosti, što znači da su na terenu djelovala tek tri manja vozila  za čišćenje. Ponovno se sastao i Stožer zimske službe Grada Rijeke koji  je na temelju svježeg iskustva s velikim snijegom donio i neke zaključke  za svoje buduće djelovanje. Nakon što su konstatirali da su sukladno  prognozi vremena apsolutno na vrijeme uključili sve ugovorene kapacitete na čišćenju prometnica te o svemu pravovremeno obavijestili i  upozorili građane, zaključili su da su u gradu veliki problem izazvali vozači osobnih automobila koji su se uključivali u promet bez zimske  opreme i na taj način blokirali djelovanje ralica i posipača na linijama  javnog gradskog prijevoza. Tako je odlučeno da će ubuduće za ovakvih  uvjeta prometna policija sankcionirati vozače bez zimske opreme te će  dodatno zabraniti teškim kamionima ulazak i izlazak iz grada, kako ne  bi dodatno zakrčili glavne prometnice. Nadležni su ustvrdili i to da se  obavijest javnim ustanovama i privatnim objektima oko obveze  čišćenja ispred svojih ulaza nije poštovala u cijelosti, pa su ubuduće  najavili sankcije sukladno Odluci o komunalnom redu. 




Građani koji unutar svojih dvorišta prikupe oštećeno granje stabala i grmova stradalih pod snijegom taj biootpad mogu besplatno prevesti u reciklažno dvorište na Pehlin.



Indirektno su priznali i neke nedostatke vlastitog rada. Recimo, konačno su se sjetili da im dosad korišteni kapaciteti ugovorenog čistača  prometnica (Ceste Rijeka) možda nisu baš najbolje bili prilagođeni riječkom specifikumu uskih i brdovitih ulica zakrčenih automobilima, pa  su odlučili kako tu treba uvesti neku promjenu. Pored ostalog, u  Stožeru zaključuju kako će prometno redarstvo paziti da se na autobusnim stajalištima ne parkiraju automobili, a Autotrolej se po dizanju  stupnja pripravnosti mora reorganizirati i odmah isključiti iz prometa  zglobne autobuse. – Ubuduće se mora posebno obratiti pažnja na čišćenje autobusnih  postaja kako bi građani mogli pristupiti autobusima, a čišćenje pločnika se mora pojačati na onim djelovima koji su u nadležnosti Čistoće,  stoji među zaključcima Stožera.