Prijave protiv Milosave Babić i Vlatka Čorluke

Kastavci zovu USKOK zbog ilegalnih kamenoloma čiji vlasnici eksploatiraju rudna bogatstva i devastiraju okoliš

Andrej Petrak

Stanovnici koji žive u blizini dvaju kamenoloma svakodnevno muku muče s bukom i prašinom, a zbog čestih miniranja na kućama su nastala i ozbiljna oštećenja



Dva ilegalna kamenoloma već godinama posluju na području Kastva, a njihovi vlasnici bez dozvola nadležnih tijela nesmetano u zelenom pojasu eksploatiraju rudna bogatstva i devastiraju okoliš, unatoč višekratnim pokušajima Grada Kastva da prijavama inspekcijskim službama stanu na kraj ugrožavanju zdravlja građana koji žive u blizini. Sukus je to prijave USKOK-u, koju je kastavska Gradska uprava podnijela još u studenom 2010. godine protiv dvoje operatera ilegalnih kamenoloma smještenih na području Žegota, Milosave Babić i Vlatka Čorluke. Prema tvrdnjama Gradske uprave Kastva, Čorluka i Babić obavljaju djelatnost protivno mnogim propisima i kastavskom Prostornom planu.


   – Nisu mogli dobiti dozvolu za obavljanje takvih djelatnosti od bilo kojeg tijela jer je Prostorni plan Grada Kastva to ne dopušta. U mnogo navrata smo podnosili prijave protiv Milosave Babić i Vlatka Čorluke , ali bez rezultata. Smatramo da se ovako intenzivno zagađenje okoliša i nanošenje štete zdravlju ljudi ne može zanemariti, te da je potrebno intenzivnim nadzorom i visokim kaznama stati na kraj samovolji navedenih, stoji u prijavi USKOK-u, koju u ime kastavske Gradske uprave potpisuje pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Vesna Orlić.   

Ogromna šteta


Gradska uprava Kastva u lipnju prošle godine prijavila je Babić i Čorluku Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, riječkoj građevinskoj inspekciji i inspekciji zaštite okoliša, Državnom inspektoratu, te riječkim područnim jedinicama gospodarske i rudarske inspekcije. Djelatnost za koji se tereti Milosava Babić, zapravo obavlja tvrtka D.M. Kastav u vlasništvu Deana Babića, i to samo stotinu metara od najbližih kuća na području Žegota. Stanovnici trpe prašinu, buku i oštećenja na obiteljskim kućama, zbog, kako tvrde, miniranja u kamenolomu svakih nekoliko mjeseci.



  Prijavu Grada Kastva dobio je i Dalibor Kalčić, sin HSS-ova kastavskog gradskog vijećnika Davorina Kalčića.




   – Imam obrtnicu za djelatnost drobljenja kamena. Obično sam radio kod naručitelja, ali povremeno je jednostavno bilo ne moguće drobiti kamen na njihovoj lokaciji. Ako se gradilište nalazi u Matuljima ili Voloskomne možete koristiti drobilicu. Računao sam da je bolje to obaviti u šumi. Došle su mi inspekcije, dobio sam zabranu i tim se više ne bavim, kaže Kalčić.



   – Kupio sam kuću prije godinu dana, novcem koji su stvarale tri generacije moje obitelji i ne mogu dopustiti da mi je sad netko ruši. Nevjerojatno je da i kastavski gradonačelnik ima uvid da čovjek radi sto posto ilegalno, a da unatoč svim naporima nitko u ovoj državi ne može tomu stati na kraj, priča Mladen Brekalo.    Dodaje kako sve kuće u susjedstvu imaju oštećenja od obližnjeg kamenoloma.    – Na kući su mi nastale ozbiljne pukotine, popucali su mi zidovi od trideset centimetara, i dvorišne kamene ploče debele tri centimetara. Šteta je sigurno ogromna, a bojim se i da je stabilnost cijelog objekta došla u znak pitanja. Došao sam ovdje živjeti sa svojom obitelji kako bi imali mir, u okruženju šume. No, od sedam ujutro do sedam navečer trpimo buku i prašinu, dodaje Brekalo.   

Ranije i gore


Njegov susjed Franjo Horvat, koji je prvi sagradio kuću u mjestu, kaže kako mu je na kući sve popucalo od miniranja.


   – Situacija je što se tiče miniranja bila i puno gora ranijih godina. Jednom nam se cijela kuća zatresla kao da se dogodio strašan potres. Zadnji put minirali su prije nepunih mjesec dana, kaže Horvat.


   Dean Babić iz tvrtke D.M. Kastav odbacuje optužbe o nelegalnom radu, a tvrdi i da nikada nije minirao. Smeta mu i što ga se stavlja u »isti koš« s ostalim drobiteljima kamena u Kastvu, jer, kaže, on, za razliku od njih, ima sve potrebne papire.


   – Vodim ozbiljnu tvrtku koja surađuje s cijelim nizom uglednih građevinskih poduzeća i ne mogu sebi dopustiti da radim bez papira ili da na bilo koji način zaobilazim zakon. Tvrtka je registrirana za proizvodnju i prodaju građevinskog materijala i uvjeravam vas da ne upravljamo nikakvim kamenolomom. Dovozimo materijal i obavljamo djelatnost drobljenja i mljevenja kamena za naručitelje, i to je sve, kaže Babić.


   Napominje da ima potvrde nadležnih inspekcija da njegova djelatnost ne utječe na obližnje stanovništvo.


   – Inspekcija je mjerila buku u pogonu i u obližnjem selu i utvrdili su da je sve po propisima. Nabavio sam sve i jedan papir koji mi je potreban, a mještani me unatoč tome optužuju za oštećenja na kućama i najavljuju da će mi slati inspekcije, kaže Babić.   

Izdana obrtnica


U slučaju Vlatka Čorluke, Gradskoj upravi sporna je činjenica da se drobljenje i lomljenje kamenja ne obavlja kod naručitelja, za što Čorluka ima uredno izdanu obrtnicu, već se ovom djelatnošću bavi preko puta benzinske pume u Žegotima. Čorluka kaže kako ima sve uredne papire i redovito plaća porez.


   – Ovim poslom bavim se već trideset godina. Imam sve potrebne dozvole za obavljanje drobljenja kamena. Posao se radi kod naručitelja, ali u slučaju kad to nije moguće, normalno da ću čovjeku izaći u susret. Samo povremeno drobim u Žegotima jer moram zaraditi za kruh. Prostor sam u potpunosti uredio i ogradio, a kad drobimo sve polijevamo vodom da ne dođe do prašenja. Od Grada Kastva već godinama tražim da mi izdaju dozvole za rad na ovoj lokaciji, ali mi to ne dopuštaju, jer kažu da je ovo zeleni pojas. U njihovom je interesu da nam dopuste da radimo jer bi zahvaljujući nama punili proračun, ali oni samo znaju slati inspekcije i novinare, objašnjava Čorluka.