Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
27. ožujka 2019.
Slavilo 1500 vjernika

foto KURBAN BAJRAM Efikasan lijek protiv sveprisutne otuđenosti ljudi

Snimio Damir ŠKOMRLJ
Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 21. kolovoz 2018. u 22:30 2018-08-21T22:30:09+02:00

Kurban je simbol povezivanja čovjeka s Bogom kroz žrtvu, približavanja čovjeka čovjeku kroz poklon, rekao je prof. Mevludi ef. Arslani, moleći za zdravlje te uspjeh u životu i radu okupljenih

RIJEKA  U utorak ujutro prije izlaska sunca u Islamskom kulturnom centru u Rijeci održana je jutarnja molitva u povodu Kurban bajrama, a zatim i bajramska molitva.

Na slavlju velikog blagdana Kurban bajrama u Centru i džamiji okupilo se, procijenjeno je, oko 1500 vjernika – veliko mnoštvo vjernika islamske vjeroispovijesti sa šireg riječkog područja, ali i mnogi islamski vjernici iz drugih europskih zemalja koji su u ovom kraju u posjetu ili na godišnjem odmoru.

Kurban bajram, Islamski kulturni centar, džamija,

Svečanu bajramsku molitvu predvodio je te uputio bajramsku poruku prof. Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije Aziza ef. Hasanovića i ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića u Zagrebu.

U svojoj je poruci, među ostalim, govorio o značenju i sadržaju Kurban bajrama te vjernicima uputio čestitku »Bajram šerif mubarek olsun«. Objasnio je da je riječ kurban izvedenica arapskog glagola »karube, jakrubu, kurbanun« koja označava bliskost, odnosno povezanost.

– Prema tome, kurban je simbol povezivanja čovjeka s Bogom kroz žrtvu, približavanja čovjeka čovjeku kroz poklon ili, kratko kazano, kurban je efikasan lijek protiv sveprisutne otuđenosti čovjeka, rekao je među ostalim, moleći za zdravlje te uspjeh u životu i radu svih okupljenih.

U svečanoj bajramskoj molitvi sudjelovala su još četiri imama – Hajrudin ef. Mujkanović, glavni imam MIZ Rijeka, riječki imami Adnan ef. Đikić i Hidajet ef. Hasanović te imam Nermin ef. Botonić, tajnik Mešihata.

Kurban bajram, Islamski kulturni centar, džamija,

– Živimo našu vjeru za dobro svih ljudi. Podijelimo radost Bajrama sa svojom rodbinom, susjedima i prijateljima. Neka nam Kurban bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra; neka među nama vlada sloga; neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi povrati samopouzdanje i neka u milosti Božjoj nađemo utočište od naših slabosti, poručio je, uz ostalo, u bajramskoj čestitki imam Mujkanović.

Čestitku vjernicima uputio je i muftija Hasanović koji je na hadžu. U njoj, među ostalim, tumači da se uz veliki blagdan Kurban bajram vezuju dvije značajne institucije u islamu: kurban (prinošenje žrtve) i hadž (hodočašće u Meku i Medinu).

– Institucija kurbana i hadža imaju zajedničku misiju, a ona je razvijati nadu i optimizam u bolje sutra, poručuje među ostalim.

Kurban bajram, Islamski kulturni centar, džamija,

Kurban bajram, Islamski kulturni centar, džamija,

Kurban bajram, Islamski kulturni centar, džamija,

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka